неделя, 10 декември 2023 г.

Медени пряники

 


Една от най-традиционните рецепти за руски сладки е тази за пряники. Съществуват различни рецепти за пряники, с различни вкусове - медени шоколадови, ментови, лимонови... Днес аз избрах да направя медените, защото много ми се искаше да предложа нова рецепта за коледни сладки, а какво е Коледа без вкусни меденки?

Оказаха се много вкусни сладки, мекички още след приготвянето им. Традиционно имат глазура, но са достатъчно вкусни  и без нея, опитах ги. Обаче казват, че глазурата ги държи така мекички отвътре. Не знам, ще видим. Да си призная, дори не съм си купувала пряники. Опитвам ги за първи път. Обаче категорично заявявам, че ще има още и още. Харесаха се на всички у дома. Със сигурност ще опитам и шоколадовите, а и ментовите.

Попаднах на рецепти с два вида глазура - есната е тази, която предлагам - със захар и вода, а другата с пудра захар и белтък. Предпочетох тази, тъй като знам, че много от вас се страхуват от сурови яйца.

Последно ще кажа, че се приготвят лесно и бързо. От това тесто ми се получиха 4 големи тави и от началото до края общо ми отнеха около 2 часа.


Продукти

*1 ч.ч. - 200 мл

1 ч.ч. захар

1/4 ч.ч. мед

1/4 ч.ч. вода

50 мл олио

1 яйце

4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. смес от подправки за меденки (моята е от Лидл)

За глазурата

10 с.л. захар

5 с.л. вода

3 с.л. лимонов сок


В по-голяма касерола се смесват захарта, меда и водата. Сместа се загрява, докато се разтопи захарта, като се разбърква, без да завира.

Отдръпва се от огъня и към нея се прибавят 2 ч.ч. брашно и енергично се разбърква. Оставя се да се охлади до стайна температура и се добавят олиото, яйцето, останалите 2 чаши брашно, содата и подправките. Замесва се леко лепнещо тесто. Не добавяйте повече брашно, дори и да ви се струва, че лепне много. Тестото се изсипва върху набрашнен плот и се оформят топчета с големината на орех. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене на разстояние около 2 см една от друга. Пекат се на 200 градуса, докато порозовеят леко. Внимавайте да не покафеняват, защото така се препичат и стават твърди. ( За жалост едната тава изпуснах за малко).

След като се охладят леко, е време за глазурата. Захарта се смесва с водата и се слага да заври. След като се разтопи, се прибавя лимоновия сок и се разбърква.

С глазурата се работи докато е топла, защото бързо се втвърдява, като изстине. 

Слагат се 3-4 пряники в купичка, поливат се с малко от глазурата и добре се омазват целите. След това се поставят на хартия за печене, за да изсъхнат на стайна температура.

Съхраняват се в плътно затворена кутия.

Рецептата е адаптирана от Сладко и солено.




неделя, 3 декември 2023 г.

Свински джолан с хрупкава коричка и доматен сос


 Това ястие може да не изглежда много симпатично на вид, но ви уверявам, че е превъзходно на вкус. Комбинацията на добре сварения джолан, запечен с кашкавал и пармезан и положен върху ароматен доматен сос е просто вълшебна. Дълго се чудих как точно да го приготвя този джолан, който ме чакаше в хладилника и накрая избрах този вариант. 

Ястието може да сервирате и без соса, ще бъде превъзходно мезе и за вино, и за бира. Много ми хареса, наистина. Приготвянето е лесно, макар и да отнема време, защото джоланът трябва да се свари добре, преди да се запече. Но пък си заслужава. Аз го сварих в мултикукър Инстант пот и така си спестих време. А с бульона направих супа. Не си и помисляйте да изхвърляте бульон от джолан. Той е много богат на естествен желатин и затова аз го претворих във вкусна супа.

И така. Рецептата.


Продукти за джолана

1 свински джолан - при мен беше преден, но задния е с повече месо и може би е по-добре

10 зърна черен пипер

3-4 зърна бахар

1 дафинов лист

сол

за запичането

1 ч.л. червен пипер

смлян черен пипер

4 с.л. галета

4 с.л. натърган пармезан

100 г кашкавал

5-6 клонки магданоз

около 1 равна ч.л. чесън на прах

2 с.л. олио

20 г краве масло

Продукти за соса

1 компотен буркан настъргани домати или от консерва

4-5 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. захар или на вкус

200 мл вода

чубрица

риган

черен пипер

сол



Джоланът се измива и се слага в тенджера. Залива се с вода, посолява се и се слагат бахара, черния пипер на зърна и дафиновия лист. Слага се да се вари, докато се свари добре.

В Инстант пот го сварих на високо налягане за 40 минути. Ако джоланът е заден, може да увеличите времето за варене с 5-10 минути. 

Докато джоланът се вари, се слага и соса. В тенджера или по-голям тиган се изсипват доматите, посоляват се и се подправят със захар. Сипва се водата и се оставят да се варят, докато водата изври. След като се редуцират,  се слага нарязания на филийки чесън, мазнината и подправките. Разбърква се хубаво и се оставя на котлона за още две-три минути да къкри на слаб огън.

Фурната се загрява на 190 градуса.

Смесват се настърганите кашкавал и пармезан с галетата, чесъна на прах и нарязания на ситно магданоз.

Свареният джолан се изважда от бульона, оставя се малко да изстине и се обезкостява, като се нарязва на големи парчета. Месото се слага в тава, прибавят се двете лъжици олио, червен и черен пипер, разбърква се добре. Залива се с 2 черпака от бульона и отгоре се нарязва кравето масло на парченца. Така се слага да се запече в загрятата фурна. След като леко хване загар, без да се препича, се поръсва с кашкавала и пармезана. Връща се да се запече, докато леко порозовее. Не е нужно да го препичате, за да не стане на подметка.

Сервира се върху доматения сос и се хапва горещо. 

Както казах и в началото, рецептата спокойно може да мине и без доматения сос и да си имате едно страхотно мезе.



неделя, 26 ноември 2023 г.

Топеница с месо, сирене и кашкавал

 


Застудяването навън повлия много бързо на ястията у дома. Бързо се ориентирахме към нещо топло, питателно и леко пикантно. Преди време бях виждала рецепта за родопска топеница, но така и не разбрах дали това е автентична рецепта, която се приготвя в Родопите или пък е само кръчмарска такава, затова нямам претенции да предлагам автентична рецепта. Предлагам ви обаче едно много вкусно и лесно ястие, което да си приготвите. Дали ще го споделите с приятна компания или пък с чаша вино, си е ваше решение. Моята отговорност е само до вкусната рецепта.

Адаптирах количеството според нашите необходимости, като следва да спомена, че съм използвала комбинация от свинско и пилешко, но вие може да използвате и само един вид месо.



Продукти

500 г свинско месо - използвах плешка

500 г пилешко - пържола от бутче, без кожа

1 голяма глава лук

4-5 скилидки чесън

250 г гъби

8 броя печени чушки

2 настъргани домата или около 1 ч.ч. домати от консерва

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. захар

чубрица

риган

черен пипер

сол

около 150 г сирене

кашкавал за поръсване - количеството е по желание


Месото се нарязва на хапки. Лукът се реже на полумесеци, чесънът и гъбите-на филийки. Печените чушки се режат на ленти. 

За приготвяне на рецептата за тази вкусна топеница е необходимо да се използва по-голям тиган с капак или тенджера. В 3-4 с.л. загрято олио се задушава месото на слаб огън. Като пусне течност, се захлупва и се готви, като се разбърква няколко пъти, докато се изпари течността. Като остане само на мазнина, се запържва, докато се зачерви и се прибавят лука, чесъна и гъбите. Разбърква се добре и се готви, докато лукът поомекне. Прибавят се печените чушки и доматите. Слагат се подправките на вкус, поръсва се захарта и солта. Ястието се готви на тих огън до готовност на месото и докато остане почти на мазнина. Ако прецените, че има нужда месото да се готви още, а течността е извряла, долейте малко вода. 

 Сиренето се нарязва на парчета и се прибавя в гозбата, като е необходимо само да се стопли вътре и да се отпусне. Може да настържете кашкавал директно в тигана или да го сервирате горещо и да го поръсите в чиниите. Най-отгоре може да сложите ситно нарязан магданоз.

Ястието се сервира горещо, с настърган кашкавал.




четвъртък, 23 ноември 2023 г.

Телевизионното предаване ‘’Гозбата на България’’ раздава своите Първи кулинарни награди

 


На 26 ноември 2023 г. от 14 ч., на откритата сцена пред НДК, в рамките на Фермерския фестивал на Хранкооп и Sofia Christmas Fest, ще се състои официалната церемония по връчване на Първите кулинарни награди ‘’Гозбата на България 2023’’.

 Красивите статуетки са изработени от художника Стефан Петров. Те ще станат притежание на отличените домакини на двете двойки водещи от СЕЗОН 2 на популярното готварско риалити. Наградите са разпределени в следните 8 категории:

‘’ Имало едно време’’- награда за най-добра автентична/ традиционна гозба

‘’ Замесено с любов’’ – награда за най-добро тестено изделие

‘’ Опасен чар’’ – награда за най-атрактивен домакин

‘’ Сладко изкушение’’ – награда за най-добър десерт

‘’ Красотата ще спаси света’’ – награда за най-красива презентация

‘’ Неочаквано добра комбинация’’ – награда за най-добра нестандартна комбинация на продукти / нестандартна интерпретация на рецепта.

Награда на зрителите – избрана чрез гласуване на сайта на предаването. Може да дадете своя глас тук

Голямата награда ‘’Гозбата на България 2023’’ – награда за цялостно представяне в епизод на предаването е определена от Ути Бъчваров. Тя е с парична стойност от 1000 лв, осигурени от Хранкооп.

Специални гости с музикално изпълнение ще бъдат баба Дешка и ‘’Палавите баби’’ от село Горно Драглище, община Разлог.

В СЕЗОН 2 на оригиналния български формат, бяха приготвени над 150 рецепти в 45 населени места из цяла България. Двете двойки водещи, градски младежи и аматьори в кухнята, имаха сложни и доста забавни предизвикателства при приготвяне на традиционни ястия от българската кухня. Патрисия и Евгени и Мила и Милен трябваше да повторят сготвените от техните домакини гозби. По регламент те имат право на три въпроса за всяка рецепта и задачата да си открият  част от продуктите само в рамките на самото място.


Със сигурност срещата между домакини и водещи в София ще бъде емоционална, а акцент в церемонията ще бъде готвенето на живо на сцената на наградите с брашно от фирма ТЕХРА. В него ще се включат колоритната баба Дешка, опитната Шеф Снежи Орлова от Смолян и майсторката Жана Дамянова от село Руец, община Търговище.

Домакините, които ще пътуват за церемонията от цялата страна, ще донесат по нещо вкусно, приготвено от тях за празника. Винарска изба ‘’Better Half’’ от село Змейово подсигурява вино за присъстващите гости.

Първите кулинарни награди ‘’Гозбата на България 2023’’ се осъществяват благодарение на Хранкооп и фирма ТЕХРА, в партньорство със Sofia Christmas Fest, Hot Farm и Хаванче.

Медийни партньори са Телевизия Евроком, MMTV online, Dir.bg, Actualno.com, Framar.bg, DiVino, Жената днес и кулинарният блог Щъркелово гнездо.

Церемонията ще бъде заснета от екипа на предаването и излъчена по телевизия Евроком в празничната програма в събота, 30 декември от 21 ч.

 


 Г

вторник, 12 септември 2023 г.

Туршия от бамя


 Туршията от бамя е сред най-любимите ни. Става хрупкава и много вкусна. А

приготвянето ѝ е много лесно, защото за целта използвам Пикант фикс на Д-р Йоткер.

С помощта на фикса приготвям сладко-киселата марината, с която съм сигурна, че

бамята няма да превтаса или да омекне, а ще остане хрупкава и стегната. Препоръчвам,

когато приготвяте тази рецепта, да подберете свежа и прясна бамя, без потъмнявания и

петна. Добре приготвената туршия е истински празник за сетивата и макар и рецептата

да изглежда семпла, всъщност е прекрасна и е поредното потвърждение, че

простичките неща са най-вкусни.


Продукти:

2 кг бамя

2 глави чесън

листа целина

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс сладко-кисела марината на Д-р Йоткер



Бамята се измива добре и дръжките се изрязват. Подрежда се внимателно в буркани,

като се добавят почистени скилидки чесън и листа от целина.

Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се

да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.

Подготвените буркани с бамя се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е

необходимо се долива още. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките

надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 

Съвет: Тъй като бамята е доста капризен зеленчук, следете бурканите. Ако видите,

че течността започва да става мътна, е необходимо да консумирате веднага

туршията.



неделя, 10 септември 2023 г.

Най-вкусното пържено месо с меден сос

 


Рецептата за най-вкусното пържено пиле в меден сос по китайски на Дарина (Kalina Malina| за първи път опитах почти веднага, след като я сподели. Само че я пробвах със свинско месо. Оттогава съм влюбена в рецептата и съм я приготвяла както със свинско, така и с пилешко месо. Невероятно вкусна и пристрастяваща е и я препоръчвам, когато искате да се поглезите. За моя вкус рецептата се получава по-добре със свинско месо, но и с пилешко също се получава доста добре. За приготвяне на месото се използва метода на двойното пържене, който дава чудесен резултат и прави всяко късче месо неустоимо. 

Давам рецептата, както я е публикувала Дарето, но често аз приготвям по-голямо количество месо, като се напасвам продуктите според него. 


Продукти:

около 500 г свинско (аз най-често използвам плешка, но и с филе се получава добре) или пилешко филе 

За маринатата:

2 с.л. соев сос

1 с.л. настърган джинджифил

1 с.л. ябълков оцет

1 с.л. зехтин

1/2 ч.л. черен пипер

2 с.л. царевично нишесте


За медения сос:

3 с.л. зехтин

парче джинджифил, колкото орех, нарязан на тънки пръчици

5 скилидки чесън, нарязан на ситно

50 мл вода

4 с.л. кетчуп

2 равни с.л. мед


За паниране на хапките:

около 100 г брашно 

3 с.л. царевично нишесте

олио за пържене

сусам за поръсване


*Понякога приготвям рецептата без джинджифил, защото дъщеря ми не го харесва



Месото се нарязва на хапки и към него се прибавят соевия сос, зехтина, оцета, нишестето и джинджифила. Оставя се да се маринова за около час. Тук трябва да кажа, че ми се е случвало да нямам време да го мариновам цял час, но пак се получава добре.

Смесват се брашното и нишестето за панировката. Хапките месо се овалват в нея и се оставят да постоят около 5минути. 

Загрява се мазнина в дълбок тиган и месото се пържи за около 5 минути. Аз го пържа но порции, защото използвам касерола, която не може да събере цялото количество наведнъж. Месото се изважда и се изцежда върху домакинска хартия. Престоява около 5 минути, за да се отцеди добре от мазнината и отново се изпържва за още по около 5 минути в сгорещено олио, докато хапките покафенеят хубаво. и станат хрупкави. Изваждат се върху хартия, за да се отцедят.

Меденият сос се приготвя като в тиган се загрява зехтина и в него се запържват нарязания чесън и джинджифила. Като омекнат, се прибавят водата, кетчупа и меда. Всичко се разбърква и се оставя да заври. Изсипват се хапките, разбърква се добре, така че всяка хапка да се покрие със сос.

Изваждат се и се поръсват със сусам.


вторник, 29 август 2023 г.

Туршия от червени домати

 


Туршията от зрели червени домати е вкусна добавка към зимната трапеза. Сега пазарът изобилства от хубави консервни домати, които са много подходящи за приготвянето на тази зимнина. Една от любимите ми туршии е точно кисели червени домати, които баба на село приготвяше преди години. Никоя друга туршия не обичах толкова много, колкото тези домати. Днес ги приготвих по малко по-различен начин, като за улеснение използвах Пикант фикс на Д-р Йоткер. Получи се великолепен резултат.

Количествата на продуктите в рецептата са ориентировъчни, като много зависи как ги подреждате в бурканите и за колко течност остава място.



Продукти:

около 3 кг домати

около 500 г моркови

около 300 г люти чушки

3 глави чесън

листа целина

пресен копър

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 

За рецептата за Туршия от червени домати е необходимо първо добре да се измият доматите, морковите и лютите чушки. След това морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Чесънът се обелва и се нарязва на едро. Дръжките на чушките леко се подрязват.

Доматите се надупчват на няколко места с игла. Ако са много големи, може да  нарежете част от тях на половинки, но за предпочитане е да останат цели.

В бурканите се подреждат домати, листа от целина, копър. Където остава празно пространство между доматите, се запълва с парченца моркови, чесън и люти чушки.

Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато. Подготвените буркани се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 

След около две седмици вече са готови за консумация.

 


 


петък, 11 август 2023 г.

Пухкава селска питка

 


Тази вкусна селска питка се прави много лесно и е прекрасно допълнение към всеки обяд или вечеря. Всъщност може да бъде и героят на масата ви, ако я поднесете топла, с хубаво краве масло, сиренце, домати и шарена сол. Повярвайте ми, нищо друго не ви трябва, а и ще получите приказно преживяване. Така я хапнах и аз този път.

Продукти:

200 мл топла вода

20 г прясна мая или 7 г суха мая

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

150 г кисело мляко

50 мл олио

500 г брашно

1 с.л. олио и 1 с.л. кисело мляко за намазване

малко масло за намазване след изпичане

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и 3 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

В брашното се прави кладенче и там се изсипват киселото мляко, олиото и солта. Шупналата мая се прибавя към брашното и се разбърква хубаво. Тестото се омесва за бързо, като трябва да имате предвид, че тестото трябва да остане леко лепкаво. Не е нужно да добавяте повече брашно. Оформя се на топка и се покрива с чиста кърпа или найлоново фолио и се оставя да втаса. 
Тавичката в която ще се пече (моята беше с диаметър 22 см) се намазва хубаво с олио по дъното и стените. Втасалото тесто се прехвърля в тавата и се оформя питката, като се разплесква с ръце.  Покрива се и се оставя да втаса отново. 
След като втаса, върху питката се правят леки разрези с нож. Смесват се олиото и киселото мляко за намазване, като хубаво се разбъркват. Питката се намазва и се пече в загрята фурна на 180 градуса.

След като се изпече, докато е гореща, по желание се намазва с малко краве масло.

Това е. Бързо, лесно и мнооого вкусно!

 


сряда, 2 август 2023 г.

Рулца от печени чушки с кашкавал

 


Подобни рулца от печени чушки ме преследват тия дни в интернет и нямаше как да ги пропусна с безразличие. Да ви призная, идеални са и търпят много импровизации. Аз ги приготвих по най-семплия начин, като в средата завих по малко парче кашкавал, но тези рулца от печени чушки могат да се приготвят и с различни пълнежи. Ако очаквате гости, това би било чудесно предястие, ароматно и много вкусно. А ако не очаквате гости, си ги направете само за вас :) 

Рецептата е много лесна. Ще се опитам да напиша примерни количества, макар че много зависи и от големината на чушките, които ще използвате, и от количеството кашкавал, което ще завиете в тях.

Продукти:

3 бр печени чушки (моите бяха големички)

25 г настърган пармезан

30 г галета

черен пипер

чесън на прах

около 100 г кашкавал

малко зехтин


Чушките се обелват и почистват от семената. Ако са големи като при мен, се разрязват на три по дължина. Ако са по-малки, разрежете на две или пък ги оставете цели, като само ги цепнете от едната страна, за да се разтворят. Аз не сложих сол и ми беше мъничко безсолно, за следващия път ще си посоля леко чушките. Пармезанът се смесва с галетата, малко черен пипер и чесън на прах. Всяко парченце чушка се овалва от двете страни в галетата. Кашкавалът се нарязва на пръчици, съобразени с големината на чушките. В края на чушката, от късата страна, се слага парченце кашкавал и се завива на рулце. Така приготвените рулца се подреждат в намазана с мъничко зехтин малка тавичка. 

Ако ви е останала от галетата с пармезан, поръсете я върху рулцата в тавата. Отгоре поръсете с мъничко зехтин.

Рулцата от печени чушки с кашкавал се пекат в загрята фурна на 180 градуса, докато хванат апетитен загар.

По желание се поръсват с малко пресен магданоз.

Кашкавалът според мен може да се замени със смес от крема сирене и сушени домати, със сирене, със смес от крема сирене, сирене и кашкавал и разни подправки. Може също така да се прибави и шунка или друг вид подходящ колбас.



понеделник, 26 юни 2023 г.

Палачинки със сирене и кашкавал

 


Влюбих се тези кашкавалени палачинки от пръв поглед. Видях ги при Вали ето тук https://www.youtube.com/watch?v=C-IofgRAxvw и ги приготвих. При нея се казват Бързи кашкавалени пърленки на тиган, но на мен повече ми приличат на палачинки и затова ги преименовам така :)

Направих някои дребни промени  в приготвянето и добавих и сирене, освен кашкавал, а също и малко магданоз. Рецептата е много лесна за изпълнение, а резултатът е наистина много вкусен!

Продукти:

2 яйца

200 мл прясно мляко

200 г кисело мляко

200 г брашно

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. сода бикарбонат

3 с.л. олио

50 г настърган кашкавал

100 г натрошено сирене

5-6 стръкчета магданоз - по желание

олио за намазване на тигана и масло за намазване на палачинките


Яйцата се разбиват с тел в по-голяма купа. Към тях се прибавя прясното мляко, а след него и брашното. Разбърква се хубаво, да няма бучици. Аз си ползвам бъркалката за тази цел, при Вали се разбива с миксер. Содата се разтваря в киселото мляко и се изсипва към горната смес. Слага се олиото и солта. Разбърква се хубаво. Накрая се прибавят наситнения магданоз, сиренето и кашкавала и се разбърква отново.

Тиган с незалепващо покритие са намазва с мъничко олио. 2-3 с.л. от сместа се слагат в тигана, като се разстила равномерно. Изпича се от едната страна, обръща се и горната страна се намазва с масло. Изпича се и от другата страна и се изважда.

Това е. Вкусотия!



четвъртък, 15 юни 2023 г.

Печено сирене с домати

 


Мисля, че за първи път пиша рецепта в блога от телефон и изцяло с телефонни снимки, обаче в момента разполагам само с телефон и с няколко снимки отпреди дни. Но пък тези домати със сирене или пък сирене с домати се получават толкова вкусни, че си заслужават да получат място тук. Нищо, че рецептата е толкова семпла.

Количествата са доста ориентировъчни и може да варират според желанието и наличностите ви. Доматите могат да бъдат чери, но съм правила и с обикновени червени, все вкусно се получава. Сиренето е нормално саламурено българско.

В общи линии за изпълнение на рецептата са необходими:

Около 1 кг домати

Около 500 г сирене

5-6 скилидки чесън, нарязан на ситно

Сол

Няколко щипки захар или мъничко течен мед

Около 3-4 с.л. зехтин

Риган

По желание може да напръскате с капки балсамов оцет



Доматите се нарязват и се изсипват в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се с чесъна, ригана, зехтина, солта, захарта и оцета и се разбъркват. Сиренето се нарязва на плочки и се поставя на няколко места в тавата, между доматите. Старайте се върху и под сиренето да няма домати. Сиренето също се поръсва с малко зехтин и риган.

Пекат се в загрята фурна на 200 градуса, докато доматите се сготвят хубаво и сиренето хване приятен загар. 

По желание могат да се поръсят с нарязан магданоз или пък листенца босилек.

На последната снимка и вариант с обикновени червени домати.



събота, 10 юни 2023 г.

Вита дърпана баница - тесто с яйца



Напоследък любимото ми тесто за баница е с повече яйца. Тази рецепта за вита дърпана баница дойде като експеримент, защото веднъж докато си подреждах продуктите, видях пакетчето суха мая и реших да ръсна малко от него. Резултатът толкова много ми хареса, че много скоро след това повторих. И ето, най-накрая баницата намира място и в блога. 
По принцип преди печенето се залива с яйце, но последните пъти, когато я приготвях, полях с малко от мазнината, в която престояват питките и като че ли така ми хареса повече.
Другото, което искам да кажа е, че така и не се научих да правя баници с 200-300 г сирене. В моите вити баници сиренето винаги е поне 600 грама, не знам кас, но все така я докарвам 😄



Продукти:

За тестото:

около 800 г брашно
3 яйца
1 ч.л. с връх сол
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл топла вода
3 г суха мая

още:
100 мл олио за
и 100 г краве масло
около 600 г сирене



Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с водата, солта, оцета и олиото. Прибавя се и маята, като се поръсва в горната смес. Замесва се тесто, което трябва да се получи малко по-твърдо от тестото за питка. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Олиото и маслото се загряват  леко до стопяване на маслото, но все пак е добре сместа да не пари, топчетата тесто се приплескват на питки и се слагат в олиото, като се покриват добре с мазнина. Покриват се с фолио и се оставят да престоят в олиото около 30-40 минути, като се обръщат 2-3 пъти. 
Работната повърхност (маса е най-удобно) се застила с голяма чиста кърпа или чаршаф за тези цели. Взима се една топка от тестото и се раздърпва с въртеливи движения, после се поставя върху кърпата. Тестото се дърпа, докато се изтънят краищата му и се образува голяма, тънка и равномерно раздърпана кора. Върху нея се посипва от натрошеното сирене и се покапват по около 3 с.л. от мазнината, в соято са стояли питките. С помощта на кърпата кората се навива и се оформя на охлюв. Слага се в средата на намаслена тава. Всяка следваща кора се прави по този начин и се завива около центъра. 

Витата дърпана баница се  намазва с още малко от мазнината и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути.

Баницата може да се намаже и с яйце преди печене. В този случай не я мажете с мазнина. 



Вита дърпана баница 

неделя, 14 май 2023 г.

Питки със зехтин на тиган

 


Тези симпатични  и ароматни питки със зехтин се правят лесно и със сигурност ще се харесат на всички, на които ги предложите. В последните години пърленките са широко разпространени и тези питчици приличат доста на тях. Дори смело може също да ги наречем пърленки. През годините съм правила различни варианти, но най-любими ми остават класическите пърленки, които може да прочетете тук http://ilrai.blogspot.com/2008/09/blog-post_7466.html, а тези питки със зехтин категорично заемат втора позиция. 

Не веднъж съм казвала, че простичките неща са най-вкусни, а за прясно изпечения хляб това важи с пълна сила! Да не ви обяснявам, че най-любимата ми комбинация е пърленки с шишчета и всъщност и този път се получи точно така. Имах едно пилешко филе, което стана на тези мммного добри пилешки шишчета http://ilrai.blogspot.com/2023/05/blog-post.html. После реших, че нещо месено ще им подхожда много и се сетих за този вкусен вариант. Освен към вечерята, както се случи при нас, питките със зехтин биха били и идеално предложение за закуска :) с добавки по избор.



Продукти:

250 мл топла вода

20 г прясна мая 

около 500 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

3 с.л. зехтин

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

още зехтин за намазване



Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбърква се добре и се оставя да втаса, докато се надигне хубаво. 

В брашното се прави кладенче и се добавят зехтина, бакпулвера и солта. Изсипва се шупналата мая и се замесва тесто. Оставя се да втаса, покрито с чиста кърпа или найлоново фолио. След това се разделя на 10 части, които се оформят на топчета. Всяко топче се разточва на питка с дебелена не по-малка от 5-6 мм. Питките се подреждат върху чиста кърпа и се покриват с друга кърпа или найлон. След като разточите всички питки, започвате да ги печете.

За изпичането аз използвах чугунен тиган и покривах с капак. Ако нямате чугунен, може да използвате друг подходящ тиган, но е добре да слагате капак. Котлонът се загрява добре и се оставя на 3/4 мощност. 

Взимате първо тези питки, които сте разточили най-напред, защото те вече са повтасали. Взимате една питка и я набождате с вилица. Намазвате я със зехтин и я слагате да се пече в загрятия тиган откъм намазаната страна. Набождате и другата страна, която идва отгоре и отново намазвате с малко зехтин. Слагате капак. Печете докато се зачерви апетитно и обръщате. Повтаряте процеса с всички останали питки. Като ги изваждате, ги поставяйте в подходящ съд и ги завивайте с кърпа, за да останат топли и меки до сервирането им.




събота, 13 май 2023 г.

Пилешки шишчета

 



Пилешките шишчета се правят много лесно в домашни условия, а са толкова вкусни! Дори не е нужно да ги печете на скара, може да я заместите с грил тиган, както направих аз. Този път избрах рецепта само с месо, но ще се пилешките шишчета ще се получат прекрасни, ако добавите и някакви зеленчуци към тях - чушка, лук, тиквичка, гъби. 



Приготвени по този начин, шишчетата са сочни и крехки. Маринатата се прави от зехтин, лимон, чесън и подправки. Ако им добавите домашни питки на тиган, както направих аз, вечерята ви ще стане още по-вкусна. Като добавка аз предложих печени тиквички, домати, краставици, чушка, сирене и сосче. Перфектно съчетание. Толкова просто, а така вкусно. В този случай използвах пилешко филе, но ще се получат много успешно и с месо от бутче. 


Ето и необходимите продукти:

около 800 г пилешко (филе или бутче, а може и комбинация от двете)

4 с.л. зехтин

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1 с.л. настъргана лимонова кора

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. сух риган

1 ч.л. сушена мащерка

3 скилидки чесън, нарязани на много ситно

черен пипер

сол


Месото се нарязва на хапки по около 2 см. Всички останали продукти се смесват в купа и се разбъркват добре. Изсипва се месото, разбърква се хубаво и се оставя за поне 2 часа да се маринова, като се разбърква периодично. Ако го оставите по-дълго, би било още по-добре. 

Месото се нанизва на шишчета. Пече се на загрят грил тиган или скара, докато се сготви напълно. Хубаво е да се сервира веднага.

Ако пък си търсите хубава рецепта за шишчета от свинско месо, горещо ви препоръчвам моята. Обожавам ги приготвени така http://ilrai.blogspot.com/2008/09/blog-post_07.html?m=0



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...