Имам вече две рецепти в блога за пирожки, но ще напиша и тези, защото тестото е много интересно, а рецептата е сполучлива. Освен със сирене, тези пирожки могат да се приготвят и с кашкавал, или със смесени кашкавал и сирене, с извара или смес от сирене и извара, могат да бъдат с пълнеж от някакво сладко или течен шоколад. И със сигурност ще се получат сполучливи. А аз пробвах една със сладко и сирене и мнооого ми хареса.
Тестото се получава доста сериозно количество и аз след като го замесих, го разделих на две, като приготвих пирожки от половината, а другото прибрах в хладилника и мисля да го пробвам на пица утре.
Рецептата видях тук и една от снимките ме плени. Аз я приготвих с малки промени.
Продукти:
200 мл вряща вода
3 с.л. брашно
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл топло прясно мляко
3 жълтъка
1 кубче прясна мая
около 700-800 г брашно
В подходяща купа се слагат трите лъжици брашно, олиото, захарта и солта. Заливат се с врялата вода и всичко се бърка до много гладка смес с телена бъркалка. Добавят се жълтъците, маята се натрошава, сипва се и млякото. Отново се разбърква до хомогенност. След това се добавя по малко от брашното, като първо се бърка, а после се замесва мекичко и нелепнещо тесто. Разделя се на две части. Всяка част се разделя на 12 еднакви топчета. Завиват се с кърпа и се оставят да втасат.
Всяко топче се разточва на тънка питка. Поставя се пълнеж и се завива на руло. Не стягайте много рулата, защото по време на пържене плънката се разширява и пробива тестото, и изтича, съответно това създава неприятно пръскане. Прищипете краищата отстрани хубаво и добре прищипете тестото там, където се събира тестото. Така се приготвят всички рулца и се пържат след това. Пържат се в повече мазнина от всички страни на 2/3 от мощността на котлона. Като ги пържите, ги въртете на всеки 20-30 секунди, за да не прегорят отвън и да останат сурови отвътре. Накрая се изваждат върху салфетка, ако е необходимо да се изцеди мазнината от тях.
Този път нямах много време и затова ги приготвих така, но следващ път непременно ще ги овалям в останалите леко разбити белтъци и галета. Смятам, че резултатът ще е още по-добър.