Рецептата за скумрия на фурна "Ропотамо" е отговор на предизвикателството на WWF. Те се обърнаха към мен с предложение да се включа в търсенето на "съкровище" - риба в района, в който живея. Приех с удоволствие и в резултат се роди тази рецепта.
Преди да пиша за рецептата обаче, първо ще ви разкажа малко за проекта на WWF. На 31.10 в НДК те ще представят Рибен буквар 2.0 – малка книжка, която за първи път в България помага за избор на риба, който да е полезен както за хората, така и за околната среда. Електронното издание на книжката можете да разгледате тук.
Предизвикателството към мен беше да стана един от първите изпитатели на буквара и същевременно първите посланици на каузата в нашата страна. За целта трябваше да прегледам рибите в буквара, да проверя доколко информацията, която е подбрана е практична и отговаря на предлаганото в търговската мрежа. Да „потърся съкровище“ – риба, препоръчана в Рибен буквар 2.0, а след това да приготвя с нея любима рецепта, която да споделя.
Кампанията на WWF ще покаже как нашето потребление на риба може да промени света, как всеки потребител може да допринесе за изграждането на една по-отговорна глобална икономика за хората и за природата, купувайки независимо и съзнателно устойчиви продукти. Повече по темата можете да прочетете тук и като разгледате детайлно буквара.
И така... какво се случи в Ловеч. Посетих някои от големите вериги в града и малки магазинчета, но ударих на камък. Там не открих нищо, което да съответства на информацията в буквара.
Обаче в Ловеч има един много добър магазин за риба и това беше последната ми надежда. Отправих се към магазина за риба и рибни продукти на Сеймър ЕООД и не сбърках.
Собствениците бяха много отзивчиви и ми разказаха подробно за почти всички риби и продукти, които получават и продават в техния магазин. Те държат да продават качествена стока, отгледана в избрани райони и хранена с качествени храни.
Ако сте от Ловеч и още не сте ходили в магазина, отидете. Намира се под Билла. Ще ви препоръчат риба според вашия вкус, ще ви разкажат повече за нея и ще ви предложат рецепта как да си я приготвите. Това е страницата им във Фейсбук.
И накрая рецептата за скумрия Ропотамо.
Продукти:
4 бр. скумрия
400 г сварен грах или от консерва
400 г сварен боб или от консерва
1/2 буркан кисели краставички
1 малка глава лук
3 по-тънки моркова
около 1 кг настъргани домати или 1 буркан и половина
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар или мед
черен пипер
сол
брашно за овалване на рибата
рибата преди печене |
При тях се слагат доматите и ястието се оставя да поизври течността около 15 минути. Отстранява се от котлона и се прибавят грах, боб, нарязаните кисели краставички, захарта и подправките. Тази смес се изсипва в тавата, в която ястието ще се пече. Всяко парче риба се овалва в брашно и се подреждат върху долната смес така, че да потънат поне до половината. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна докато рибата се зачерви и се сготви добре.