В това време на годината, в цялото изобилие на пресни плодове и зеленчуци е нормално да помислим и за зимата. В много домакинства се приготвя зимнина под различни форми. Включително и у нас. Нищо, че нямам много рецепти по темата. (Всъщност това го осъзнах съвсем скоро и смятам постепенно да запълвам тази липса.)
Как да си приготвим доматен сок? Всъщност е много лесно. Трябват ви само домати, сол и машинка, която отделя люспите и семките на доматите. Отделяте малко време и по-късно ще се радвате на една изключително свежа напитка. Разбира се, доматеният сок можете да използвате и за готвене, ако желаете.
Няма точни пропорции на продуктите.
Измивате доматите, нарязвате ги на едро, като изрязвате зелената част около дръжката. Приготвяте машинката за отделяне на люспи и семки и смилате доматите с нея. По принцип в отделената смес от семки и люспи има още доматено съдържание и ние я минаваме още веднъж през машинката. Отделеният сок се посолява на вкус. Оставя се да престои поне половин час, за да се стопи солта добре и да сме сигурни, че това количество сол ни удовлетворява.
Полученият доматен сок се налива в шишенца с помощта на фуния. Запечатват се и се слагат да се сварят, покрити добре с вода (около два пръста над капачките). След като заврат, се държат 10 минути и се изваждат внимателно от врялата вода. Оставят се да изстинат и се прибират.
Това е. Просто е, но пък, уверявам ви, резултатът е прекрасен.
И дали ще го използвате да си направите водка с доматен сок или за нещо друго, решавате вие. Всякак е добре.
Ако тази рецепта ви харесва и искате да откриете още нови рецепти и идеи, заповядайте в нашата кулинарна група във Фейсбук за споделяне на рецепти и забавление Готви, обичай, усмихни се!