Туршията
от зрели червени домати е вкусна добавка към зимната трапеза. Сега пазарът
изобилства от хубави консервни домати, които са много подходящи за приготвянето
на тази зимнина. Една от любимите ми туршии е точно кисели червени домати,
които баба на село приготвяше преди години. Никоя друга туршия не обичах
толкова много, колкото тези домати. Днес ги приготвих по малко по-различен
начин, като за улеснение използвах Пикант фикс на Д-р Йоткер.
Получи се великолепен резултат.
Количествата
на продуктите в рецептата са ориентировъчни, като много зависи как ги
подреждате в бурканите и за колко течност остава място.
Продукти:
около 3 кг домати
около 500 г моркови
около 300 г люти чушки
3 глави чесън
листа целина
пресен копър
1,75 л вода
300 мл оцет
150 г захар
1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер
За рецептата за Туршия от червени домати е
необходимо първо добре да се измият доматите, морковите и лютите чушки. След
това морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Чесънът се обелва и се
нарязва на едро. Дръжките на чушките леко се подрязват.
Доматите
се надупчват на няколко места с игла. Ако са много големи, може да нарежете част от тях на половинки, но за
предпочитане е да останат цели.
В бурканите се подреждат домати, листа от целина,
копър. Където остава празно пространство между доматите, се запълва с парченца
моркови, чесън и люти чушки.
Съдържанието на
пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се вари
на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.
Подготвените буркани се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е
необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и се
обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и
хладно място.
След около две седмици
вече са готови за консумация.