Попаднах на тази рецепта преди около два месеца при
Мария и веднага я включих в списъка за приготвяне. Вярно, че мина време, но не я забравих :) Тогава се впечатлих от малкото продукти и начинът на приготвяне. Тортата не се сглобява по традиционния начин - изпечени блатове и някакъв крем. Тук кремът се пече вътре в тортата. Мария обяснява, че вместо крем за пълнеж може да се сложи конфитюр от череши. Без да съм опитвала този вариант смело мога да твърдя, че на мен лично много ще ми допадне. Обаче избрах да направя тортата с крем, защото вкъщи предпочитат този вариант. На другия никой нямаше да обърне внимание.
Е, нищо де. Не се оплаквам. Искам да ви кажа, че тази торта е много, много вкусна. Продуктите не са много и се прави много лесно, независимо от дългото описание. И така, почвам да пиша рецептата.
Продукти:
за тестото:
300 г. брашно
180 г. захар
125 г. масло
1 цяло яйце + 2 жълтъка
1/2 пак. бакпулвер
за крема:
250 мл. прясно мляко
50 г. захар
2 големи жълтъка
2 прахчета ванилия
30-40 г. брашно
20 г. масло1 жълтък за намазване
Първо се прави кремът, тъй като трябва да се охлади добре преди да се изсипе върху блатът. Прясното мляко се загрява до кипване. Отделно в подходящ съд се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. Прибавя се брашното и се бърка много хубаво. Към тази смес се добавя горещото мляко и се бърка добре. Връща се на котлона и се вари на слаб огън докато се сгъсти. Отнема не повече от две минути. Оставя се съвсем леко да се охлади за минутка и се прибавя маслото. Разбърква се отново и се покрива със свежо фолио. Охлажда се на стайна температура и след това в хладилник за час-два. Признавам, че аз нямах толкова време и го бухнах във фризера.
За тестото - брашното, захарта и бакпулверът се смесват в купа. Към тях се прибавя нарязаното на парченца масло и с пръсти се втрива в сместта, докато се получат трохи. Прибавят се яйцето и двата жълтъка и се омесва меко хомогенно маслено тесто. Увива се със свежо фолио и също се прибира в хладилника за около час.
След като тестото и кремът са добре охладени е време за сглобяването и изпичането на тортата. Тези продукти са достатъчни за тавичка с диаметър около 20 см. Моята беше малко по-голяма - 22 см, но разликата във височината на моята торта и тази на Мария е очевидна.
Фурната се загрява на 180*
Тестото се разделя на 2 части в съотношение 2/3 за основата и 1/3 за да покриете тортата отгоре. Дъното на тавичката се застила с хартия за печене, а стените й се мажат с масло. Голямото парче тесто се разстила с ръце в тавичката, като се оформя борд по стените. Изсипва се студеният крем или конфитюр. По-малкото парче тесто се разточва между два листа хартия за печене в кръг с диаметъра на тавичката. Крайчето на борда се намазва с малко разбит жълтък и върху крема се поставя тестения кръг. Притискат се внимателно краищата, за да се залепят добре, излишното тесто се изрязва, ако има такова. Отгоре се намазва с разбития жълтък, направете за красота няколко браздички с помощта на вилица или нож и тортата се пече около 25 мин. или до златисто зачервяване. Изважда се от тавата или формата след като се охладила. Не я разрязвайте преди да е много добре охладена.
Добър апетит!