Продукти:
4 тиквички ( около 1,250 кг)
5 стръка пресен лук
1 пилешка пържола от бут, без кожата
50 г луканка
2 домата
150 г кашкавал
3 с.л. галета
пресен девесил на вкус - аз сложих десетина листенца
пресен джоджен - 5 листенца
черен пипер
сол
Тиквичките се разрязват на половинки и се издълбават. Един литър вода се слага да заври и се добавя 1 с.л. сол. Издълбаните тиквички се пускат във врящата вода и се варят в продължение на 3 до 4 минути. Лукът се нарязва на ситно. Месото се реже на кубчета, луканката - на ситно. Издълбаната част от тиквичките също се нарязва на ситно, а кашкавалът на по-големи кубчета. Доматите се попарват в гореща вода, обелват се и се режат на кубчета.
3 с.л. зехтин се загряват и в тях се слага месото, заедно с луканката. Добавя се лукът и се готви, докато омекне, като се разбърква често. Продуктите се изваждат от мазнината и там се изсипват тиквичките. Оставят се да се задушат, до готовност. Връща се месото с лукът, разбърква се и се изсипват доматите. Разбърква се отново и се отмества от огъня. Не е нужно да се готви повече. Прибавя се галетата. Ако сместта ви се стори все още рядка, добавете още малко галета. Накрая в горещата смес се слага кашкавалът. Посолява се и се добавя черният пипер и нарязаните девесил и джоджен. Разбърква се добре. Тиквичките се пълнят с приготвената смес. Подреждат се в тава, намазана със зехтин и накрая се добавя съвсем малко вода, колкото да покрие дъното. Пекат се в загрята фурна, докато хванат приятен загар.