Идеята за това произведение видях тук. Дори не съм чела рецептата. Веднага ми хрумна как точно да го направя аз. Използвах любимото си тесто за пица. А тъй като по средата има много място за пълнеж, се сетих за нещо, което бях яла още като ученичка. Имам приятелка и съученичка от Троян, с която често си гостувахме. Една сутрин нейната майка ни беше направила пица. Обаче беше разбъркала всичко, което слага отгоре с две яйца. Това го пробвах и аз още тогава. Беше вкусен вариант, който обаче съм забравила. Е, сега се сетих точно за него. Добавих от мен малко заквасена сметана и готово! Получи се мммм много вкусно! Аз ще напиша продуктите, които сложих и обичат вкъщи. А вие, разбира се можете да сложите това, което предпочитате. Само да знаете, че този пълнеж носи много подправки। Ако са малко, не е толкова вкусно.
И така, ето как го направих аз:
Продукти за тестото:
250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 500 г брашно
3 кренвирша
За пълнежа:
Около 150 г пушено филе
200 г кашкавал
Две шепи нарязани маслини
5 с.л. заквасена сметана
2 яйца
2 с.л. доматено пюре
1 малък домат
риган
чубрица
черен пипер
мащерка
Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. След това от него се отрязва 1/3. Дъното на тава (използвах такава с диаметър 24см) се намазва с олио. Разстила се парчето тесто с намазани с олио ръце. Така тестото не се събира и става тъничко. Останалото тесто се разделя на три. Всяка част се разточва на правоъгълник с дължината на кренвиршите. Слага се кренвирш и се увива с тесто. Тук отчитам като грешка, че не намазах тестото със сос, преди да сложа кренвирша. Режат се парчета с дължина, равна на височината на тавата, в която ще се пече. Подреждат се до стените на тавата, с разрез нагоре. Доматеното пюре се смесва с настъргания домат. Добавят се подправки на вкус. Аз слагам изброените. Разбърква се хубаво и с тази смес се намазва тестото отдолу и по стените на хот доците. Филето се нарязва. Кашкавалът се настъргва. Яйцата се разбиват леко и се посоляват малко. Към тях се прибавят филето, кашкавалът, маслините и сметаната. Слагат се подправки – по ваш вкус от изброените. Аз сложих около 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. черен пипер и две щипки мащерка. Всичко се разбърква добре и се изсипва върху доматеното пюре. Слага се да се пече, като фурната не се загрява предварително. Пече се на 180° докато се изпече хубаво тестото, в което са обвити кренвиршите.
Оставя се десетина минути да се охлади, преди да се среже।
Рени, да поздравиш мама!