Рецептата за тази лъжлива или мързелива баница видях
преди време в едно видео и много ми се понрави. Хем си е една вкусна питка със
сиренце и кашкавал, хем е приготвена по малко по-различен начин. Тестото
промених мъничко, но като цяло запазих идеята за оформяне, макар и да разделих
тестото на две части и се получи много вкусна… да кажем баничка.
Продукти:
150 мл топло прясно мляко
150
мл топла вода
7
г суха мая
50
мл олио
1
яйце и 1 белтък
1
с.л. захар
1
ч.л. сол
около
650 г брашно за меко тесто
150
г сирене
150
г кашкавал
1
жълтък за намазване
50
г краве масло за поръсване
За замесване на тестото аз използвах хлебопекарна,
но може да се замеси лесно и по класическия начин. Тестото се замесва от изброените продукти и се
оставя да втаса. Разделя се на две части.
Приготвят се две тави, застлани с хартия за печене. Хартията
се намазва с по около 1 с.л. олио, която се разстила равномерно.
Кашкавалът се настъргва на ситно ренде и се смесва
със ситно натрошеното сирене.
Жълтъкът се разбива с лъжичка вода.
Ръцете се намасляват хубаво и първата част от
тестото се разстила върху хартията за печене на кора с дебелина около 6-7 мм. С
пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, като следват формите на баница. Намазва се хубаво с
половината от разбития жълтък. Във вдлъбнатините се слага половината от сместа
със сирене и кашкавал, като леко се притиска. Поръсва се половината масло,
нарязано на ситно.
Така приготвената фалшива баница се слага да се пече
в загрята на 200 градуса фурна до приятен загар.
Докато първата част от тестото се пече, се приготвя
втората по описания по-горе начин.