От няколко години се каня да приготвя рецептата за така наречените "Сто чушки", но все с каненето си оставах. И по това време на годината все гледах как толкова много хора си приготвят, а аз само се облизвах пред монитора... Е, до тази година. Има вече и у дома мариновани сто печени чушки :D
Ако се разровите, ще откриете, че има различни рецепти за стоте чушки. Най-общо - единия вариант са печените чушки като тези, а другия вариант е да се приготвят по-скоро като туршия. Там чушките не се пекат, а се накисват в разтвор от вода и много сол, след което се подреждат в буркани и се заливат с марината. Но това не е моята рецепта.
Моята е тази с печените чушки. И тук има различни варианти. Някъде маринатата се вари, другаде не. Могат да са нарязани или цели. Може да има повече олио в рецептата или по-малко, или пък въобще да няма... И така, вкусове разни...
Другото нещо, което може да се срещне е, че някъде в рецептите присъства бройката от сто чушки, другаде са в килограми. 100 чушки могат да бъдат (в зависимост от големината) някъде между 10 и 12 килограма. Моите бяха малко над 11. Но ми остана от маринатата, така че дори вашите чушки да се окажат 12 кг, маринатата ще ви стигне.
Продукти:
100 чушки
1 ч.ч. оцет (200 мл)
1 1/2 ч.ч. олио
200 г захар
100 г сол
6-7-8 глави чесън
2 връзки магданоз
10-12 моркова (може и повече или по-малко, колкото ще ви се хареса)
Чушките се почистват от семената и се изпичат. След изпичането се слагат в голяма тенджера с капак, за да се задушат, защото после се белят много лесно. Изпечените чушки се обелват и се слагат в голям съд - голяма тава или тенджера. Морковите се почистват и нарязват на кръгчета, чесънът и магданозът също се режат. Всичко се смесва. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват, докато се стопи захарта и солта. Към тях е хубаво да се прибави и сокът, който са отделили опечените чушки. Поне аз го слагам. С тази смес се заливат чушките. Всичко се разбърква внимателно с ръце, за да не се разкъсат чушките. Оставят се да престоят 2-3 часа, като се разбъркват няколко пъти през това време.
Подреждат се в буркани. Моите отидоха в компотени буркани, като в един буркан се събраха по около 12 чушки. Но това разбира се зависи от големината на чушките ви. Между чушките се слагат моркови и чесън. Накрая се заливат със соса, който е останал. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират за 10 минути, след като водата заври. Изваждат се веднага след изтичането на десетте минути.
Това е. Ако намерите някой, който да ви опече чушките, ще е още по-добре :)
Аааа, направо си ужасна:), сега ти си имаш, ама аз ще рева пред монитора:(
ОтговорИзтриванеННо, ако решиш, че 100 чушки ще са ви много, пращам адреса веднага:))
Супер са!
Точно.....най добрата рецепта
ИзтриванеУникални
ОтговорИзтриванеЛюбими на всички вкъщи! Тази година ще се презапасим.
ОтговорИзтриванеЗдравейте да Ви питам морковите сурови ли се слагат
ИзтриванеДа, морковите са сурови. После омекват лекичко, но приятно.
ИзтриванеЕдна доза не стига
ОтговорИзтриванеА за по малко чушки соса как се прави примерно за 5 боркана😊😊😊
ОтговорИзтриванеНамалете дозата наполовина.
ИзтриванеМерси аз така направих
ИзтриванеЗа 5 буркана ако в всеки се слага по 10 чушки значи прави 50 чушки и съотвръно е половин доза
ИзтриванеА за по малко чушки соса как се прави примерно за 5 боркана😊😊😊
ОтговорИзтриванеВъзможно ли е без захар?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, честно казано не съм срещала варианти без захар. Не знам дали ще бъде така вкусно, ако няма лека сладост. Може би захарта може да се замени с мед.
ИзтриванеА нали жената иска рецепта за чушки БЕЗ ВАРЕНЕ !
ОтговорИзтриванеНе разбирам коментара. Коя жена иска рецепта без варене? Нямам такъв коментар в блога. Тези чушки се варят. Без варене имам рецепта за люти чушки, не и тези.
ИзтриванеСтава душицо всичко е същото само дето в маринатата слагаш 2двадесет аспирина.без да вариш
ИзтриванеЖената пита за рецепта БЕЗ ВАРЕНЕ
ОтговорИзтриванеНякаде съм срещала рецепта съща ,но със аспирин.
ОтговорИзтриванеДа винаги съм ги правила без варене, с 20 бр.асперин.
ИзтриванеНе е ли малко количеството на сол, захар и оцет?
ОтговорИзтриванеОт години приготвям рецептата в това съотношение. Не е малко. За мен е абсолютно точно.
ИзтриванеЗахарта не е ли много?
ОтговорИзтриванеНе е много. Рецептата е много балансирана.
ИзтриванеАз не слагам олио, когато ги ядем тогава прибавям зехтин!
ОтговорИзтриванеимам спомен че някои слагаха вместо аспирин натриев бензоат
ОтговорИзтриванеСлед като извадим бурканите трябва ли да ги обръщаме надолу с капачките ?
ОтговорИзтриванеАз не ги обръщам. Оставям ги да изстинат и ги прибирам.
ИзтриванеНе разбрах дали бурканите се обръщат след варене.
ОтговорИзтриванеАз не ги обръщам. Оставям ги да изстинат и ги прибирам.
ИзтриванеПробвах рецептата,мн са вкусни.Но кото отворих буркана,не издаде звук.Дали няма да се развалят?
ОтговорИзтриванеНикога не са ми се разваляли. Стояли са и до следващата зима. Надявам се, че и при вас всичко ще е наред.
ИзтриванеС варене са по-вкусни,отколкото с аспирин.Мое мнение.
ОтговорИзтриване