Три вкусни ястия приготвиха в изминалия епизод на
предаването „Гозбата на България” Патрисия и Евгени. Въпреки старанието им
обаче, победата се изплъзна от ръцете им и отиде при техните домакини от с.
Кутела, община Смолян – Снежи и Диди. Макар напоследък да си личеше, че Пати и
Евгени са понатрупали опит, този път родопската кухня се оказа препъни камък и
те се озоваха в ролята на губещи. Какво
ги препъна? Една огромна тиква, два клина и една пъстърва с Холандез. Мда.
Признавам си, че Снежи
много приятно ме изненада с две автентични рецепти за клин, които никога не бях
чувала, какво остава пък да видя как се приготвят – тиквов клин и кутелски
клин. За разлика от Патрисия и Евгени, аз поне знам, че в Родопите приготвят
клинове. Срещала съм много рецепти за тях, но не и точно в такива варианти.
Какво е клин? Това вероятно ще се запита още някой, който не
е чувал за тези ястия от нашата кухня. Накратко това е вид родопска баница,
която се състои от две кори, по средата на които се изсипва целия пълнеж. Така
приготвения клин се пече на котлон или върху печка (не във фурна), като на
дъното на тавата се слага повече мазнина, за да може да не залепва. Като се
изпече от едната страна, се обръща от другата
и се доизпича. Пълнежите могат да бъдат и сладки, и солени. Като че ли
на-често съм срещала рецепти с ориз, но с много различни добавки към него.
Тиквеният клин на Снежи
е с доста семпли продукти. Тестото се замесва с минимум съставки, а към тиквата
се добавят захар и царевично брашно. Интересно ми е какъв е вкуса на тиквата,
примесена с толкова царевично брашно. На финала определено ми изглеждаше много
вкусен, но друго си е да опита човек.
Кутелският клин пък е с
нещо като кексово тесто между корите. Как се изпича на котлон тази смес,
поставена между две кори, също и е интересно. Може пък някой ден да им отида на
гости и аз в село Кутела. Кой знае…
Младата домакиня Диди
ни изненада с модерно ястие на фона на дълбоките родопски традиции. Тя приготви
пъстърва, при това не каква да е, а филетирана. Определено се опита да покаже майсторство,
а дали й се получи, може да видите сами, ако изгледате епизода – ако все още не
сте. Пъстървата няма да коментирам. Обаче сосът към нея… не знам. Почти сос
Холандез, ама не точно. Направи ми
впечатление, че Диди каза, че ползва основата на Холандез, само че не го сложи
на водна баня, както обикновено се подготвят яйцата за него, преди да им се
добави маслото. Вярвам, че и нейната импровизация се е получила сполучлива и е
била много вкусна.
Още повече, че Пати и
Евгени май се справиха най-добре със соса J Много се измъчиха милите с пустото точене на кори.
Пък и то тънко трябваше да бъде. Трудна работа е това. Доста трудна даже. А за
филетирането на рибата няма да отварям изобщо дума. Не е по тяхната част. Дано
да репетират и през следващата година да
покажат повече майсторство. Може би ги очакват още по-сложни задачи от тази
година.
Хм. Сега се сещам да ви
кажа, че тази събота може да гледате моето съревнование с Пати и Евгени в
„Гозбата на България” J
Точно така – на 10 декември 2022 г. И аз очаквам с нетърпение да видя как ще се
представим дружно. Не, че не знам какво се случи, но друго е с трепет да
очакваш появата си на екран J
Признавам си, вълнувам се и съм нетърпелива J
Ако ви е интересно как се приготвят автентични
родопски клинове, може да ги видите
подробно в последния епизод на „Гозбата на България”, който е достъпен онлайн на сайта на телевизия Евроком
https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya. А
следващия епизод с моето участие може да гледате на малкия екран в събота –
10.12.2022 г. от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по
телевизия Евроком J
Дойде ред и за моята
рецепта. Понеже говорихме за сладък тиквов клин, реших да ви покажа тиквената
баница на моята баба Станка. Тиквена баница с точени кори.
Продукти:
За тестото:
300 мл топла вода
1 ч.л. оцет
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
около 500-600 г брашно за замесване (аз
използвам брашно за баница)
и още брашно за разточване
още:
около 600-800 г тиква (зависи колко богат пълнеж
обичате)
олио
захар на вкус
1 с.л. канела (може по-малко или повече)
От посочените продукти за тестото се омесва
меко, гладко и нелепнещо тесто. Разделя се на 4 части, които се оформят на
топки. Поставят се в наръсена с брашно тава, покриват се с кърпа и се оставят
да си починат минимум 20 минути.
През това врече тиквата се почиства и се
настъргва на ситно ренде. Всяка тиква има различна сладост, а и всеки има свой
вкус, така че захарта и канелата, които се добавят към настърганата тиква са на
вкус. Разбъркват се. Някои тикви пускат много течност, други по-малко. За
приготвянето на баница с тиква и точени кори е по-добре да отцедите течността,
за да не стане много клисава баницата.
Всяко топче се разточва на тънка кора, като се
ръси постоянно с брашно, за да не залепва. Поръсва се с 1/4 от тиквата и
с 2-3 с.л. олио, хубаво върху цялата кора и се завива на рехаво руло. След това
първата кора се свива на охлюв и се слага в намазана с олио тава по средата.
Останалите кори се навиват наоколо. Оформената
баница се намазва много леко с олио, като внимавайте да не натискате при
намазването, защото ще се сплеска.
Пече се до златисто в загрята фурна на 180
градуса. По средата на печенето може да я покриете с хартия, за да не загори.
След като се извади от фурната, се оставя хубаво
да се охлади и се поръсва обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!