От тези кроасани винаги ме е било страх. Все си мислех, че не са лъжица за моята уста. Виждала съм доста рецепти, но не се осмелявах да ги пробвам.
Така беше, докато не попаднах на
тази рецепта.
Чета доста кулинарни блогове и форуми, но не на всеки мога да имам доверие. Веднъж вече се доверих на Руми и не сбърках, като приготвих нейните солени кифлички. Ето, че го правя за втори път и съм и изключително благодарна за споделената рецепта. Разбира се, не бих пропуснала да я покажа и на вас. По начин, по който аз я направих, защото май малко се поизгубих сред нейните обяснения.Реших да пропусна шоколада и ги направих без пълнеж. Получават се изключително ароматни и така. Но разбира се, ако желаете, можете да им сложите пълнеж по избор – шоколад или някакъв ароматен конфитюр
Необходими продукти за тестото:
340 гр (325 мл) леко затоплено прясно мляко
450 гр брашно (обикновено)
75 гр захар
15 гр сол (1 ч.л.)
1 ч.л. суха мая
Необходими продукти за масления слой:
250 гр студено краве масло
брашно за поръсване на работната повърхност
За намазване преди печене:
1 яйце
2 с.л. вода (или прясно мляко)
Маята се смесва с прясното мляко и 1 лъжица захар и се изчаква малко да шупне. В дълбока купа се смесва брашното, солта и останалата захар. Прибавя се млякото с маята към сухата смес и се разбърква до пълно хомогенизиране. Приготвеното тесто се слага в пластично фолио, увива се добре и се оставя за 7-8 ча
са в хладилника.
Студеното краве масло се реже на филийки с около 1 см дебелина. Работната маса се набрашнява добре.Филийките се слагат на нея, посипват се с брашно и се разточват до 2-3 мм дебелина. Подреждат се в чиния и се оставят също в хладилника.
След като е изминало определеното време, тестото се изважда от хладилника и се разточва на правоъгълник с размери около 30 х 60 сантиметра. Масата се посипва обилно с брашно, защото тестото е доста лепкаво. Тук вече започва моята импровизация.
В средата на правоъгълника подредих по дължина маслото, като оставих по около три пръста разстояние до краищата. След това покрих маслото с едната част от тестото и после и с другата. Така се получиха три слоя тесто и един слой масло.Краищата се притискат добре с пръсти, за да се залепят. Трябва да се запечата масления слой вътре, за да не излиза навън по време на следващите разточвания.
Сега започнете да удряте с точилката сгънатото тесто, за да може маслото да омекне и да е по-лесно да се разточва. След това тестото се разточва до първоначалния размер. След това се сгъва още веднъж, като този път хванете близката до вас страна на правоъгълника и я прегънете до средата. След това се прегъва противоположната страна също до средата, така че краищата им да се срещнат. Сега тестото се прегъва в същата посока на две, по средата като книга. Получават се нови четири пласта. Ако в този момент маслото ви се е размекнало много и се опитва да излиза, увийте тестото в пластично фолио, оставете го за около 30 минути в хладилника и и след това направете последното разточване и сгъване . Ако маслото е още достатъчно твърдо, тестото се разточва отново до първоначалните размери и се сгъва още веднъж по същия начин (последно описания), за да се получат още 4 пласта. Тази процедура (последната) аз
повторих общо шест
пъти, защото маслото ми беше доста твърдо и трудно се сливаше с тестото. А според Руми, са достатъчни два пъти. Тестото се увива в няколко слоя пластично фолио и се оставя да пренощува в хладилника.
На другия ден се изважда от хладилника и се реже напречно на две. Едната половинка се връща в хладилника, за да не се размеква, а другата се разточва отново на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Т
рябва да се получи кора с дебелина 3-4 милиметра. Кората се реже на две по дължина и всяка лента нарежете напречно на равнобедрени триъгълници. Прорежете основата на триъгълника по малко в средата (около 1 см), за да могат да ви се издължат крайчетата на кроасаните по време на навиването. Сложете по малко шоколад в основата (ако искате, разбира се) и навивайте стегнато кроасанчета.
Подреждат се на разстояние едно от друго, в тава покрита с хартия за печене и като се оформят, крайчетата им се завиват към средата.
Същото се повтаря и с другата половина тесто. Кро
асанчетата втасват 15-20 минути, мажат се с разбитото с малко вода яйце и се пекат в предварително загрята на 190 градуса.
Забележки:
Ръсете постоянно работната си маса и тестото с брашно когато го разточвате, за да не ви се лепи.
Работете по възможност в хладно помещение, за да не се размеква прекалено бързо масления слой.