четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Бонбони с какаово масло


Много бързо се получават тези сурови бонбони с какаово масло и без захар и за моя голяма изненада се оказаха невероятно вкусни. Какаовото масло и фурмите ги правят толкова богати на вкус, макар и веган (постни), че бият много други шоколадови бонбони, които обичам. Използвах рецептата на Софи, която е много точна. Тя много добре е обяснила как се използва какаовото масло, което за мен беше много полезно, защото това е моят първи опит с него. Имах едно бурканче, което си стоеше 7-8 месеца и си чакаше реда за употреба (няма да ви казвам кокосовото от колко време стои в хладилника...). Но така е, когато се сдобия с неспецифични за моята кухня продукти и рядко ги използвам. Сега за остатъка от бурканчето си търся други идеи. Мога обаче да ви кажа, че наистина си заслужава човек да си има бурканче какаова скъпоценност, защото какаовото масло придаде страхотен вкус на тези простички иначе бонбонки.




Към рецептата на Софи аз реших да добавя само още щипка канела.

А сега и продуктите:

100 мл какаово масло
12 фурми
20 г кокосови стърготини
50 г сурови ядки по избор (при мен са орехи)
1 щипка канела

Ако ще работите за първи път с какаово масло, е добре да знаете, че то е твърдо и не се размеква при стайна температура. Когато е в бурканче, не можете да извадите от него с лъжица. Това налага да се разтопи на водна баня и да се използва чак след това. За целта в по-голям подходящ съд се загрява вода до степен преди завиране. Отмества се от котлона и бурканчето с масло се слага вътре. Маслото бавно ще започне да се разтопява. Отнема малко време, няма как да стане веднага. Бъдете търпеливи. Може да разклащате бурканчето. За да използвате маслото за приготвянето на тези бонбони, то трябва да е напълно втечнено.

След това фурмите (без костилките, разбира се), какаовото масло и кокосовите стърготини се поставят в мощен блендер, робот или чопър. Сместа се пюрира. Накрая се прибавят смлените ядки и канелата и се разбърква на ръка. Бонбонките се разпределят в силиконови формички (аз нямах толкова формички и половината оформих на топчета). След това се слагат във фризера за около 20 минути, за да стегнат.
Това е. Бързи, лесни, вкусни и здравословни бонбонки.

Ако  харесвате моите рецепти и готвите по тях, ще бъда изключително щастлива да оставите коментар под рецептата или да споделите на моята страница във Фейсбук тук https://www.facebook.com/ilrai.blogspot/?ref=bookmarks, или пък ако публикувате снимка във Фейсбук, да сложите хаштаг #щъркеловогнездо, защото винаги, когато виждам вашите снимки, се чувствам много, много щастлива!




събота, 17 ноември 2018 г.

Хумус с патладжан


Хумусът е типично ястие за Близкия изток, което основно се приготвя от нахут и сусамов тахан. Към основната рецепта се срещат различни добавки и аз избрах да приготвя хумус с патладжан. Рецептата за хумус се приготвя много лесно и с нея биха се справили и начинаещи в кухнята. Може да се намаже на филийка, да се сложи като сос на фалафел, да се използва като разядка или гарнитура. А на мен много ми харесва да си поръся салатата с него :)
Количествата в рецептата, която ще предложа са ориентировъчни и може да намалите или увеличите нещо според вкуса си (зехтина, чесъна, тахана или лимоновия сок и подправките).

Хумус с патладжан

Продукти:

1 бр патладжан (около 400г)
350 г сварен и отцеден нахут (може и от консерва)
2-3 скилидки чесън
4 с.л. тахан
4 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
1 к.ч. кимион
черен пипер

за поръсване:
червен пипер
зехтин
магданоз



За приготвянето на хумус с патладжан първо започваме с изпичане на патладжана. Той се измива, надупчва се с дървен шиш на няколко места (иначе понякога гърми във фурната (изпробвано е). Слага се да се пече в згрята фурна на 180 градуса докато омекне хубаво. Изважда се и се поставя в съд с капак, за да се задуши и се обели по-лесно. 
Докато патладжанът се пече, нахутът се слага да се отцеди.
Патладжанът се бели и всички продукти се пасират заедно. Ако сметнете, че сместа е прекалено гъста, може да добавите 1-2-3 с.л. от водата на нахута. 

Сервира се в подходяща чиния или купичка, като се прави кладенче, което се пълни със зехтин. Отгоре може да се поръси с малко червен пипер и пресен магданоз.

Лично на мен ми е най-вкусен, след като престои поне едно денонощие в хладилника. 





понеделник, 5 ноември 2018 г.

Слоеста навита питка със солен пълнеж


В последните 7-8 месеца се опитвах да подтисна страстта си към тестените изделия, но напоследък положението стана нетърпимо и вече се поддавам редовно на изкушението да замеся нещо. Така стана и с тази слоеста навита питка с пълнеж. Питката видях тук и веднага я приготвих с леееки промени. Много е вкусна. Пухкава вътре и с апетитни корички отгоре и долу.
Наличието на пълнеж вътре я прави подходяща и за самостоятелно похапване, с айрянче например или с чаша чай. Муцунка! Да ви кажа честно, и виното ще се впише добре тук, като се замисля...
Няма да се бавя много и ще напиша рецептата, че вече има и желаещи за нея.

Продукти:

за тестото:

200 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
100 мл топла вода
100 мл олио
1 белтък
40 г прясна мая
1 ч.л. бакпулвер (ще стане и без него)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
около 900 г брашно

за пълнежа:

125 г краве масло на стайна температура
125 г крема сирене
100 г краве сирене
100 г пушено филе или шунка

за намазване:

1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. прясно мляко

сусам за поръсване



Маята се разтваря в топлото прясно мляко. Прибавя се захарта и 3-4 с.л. брашно и се разбърква. Покрива се и се оставя да втаса, докато шупне хубаво.
Брашното се пресява, в него се прави кладенче и се изсипват всички останали продукти за тестото. Добавя се и шупналата мая и се замесва меко нелепнещо тесто. Оформя се на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
За приготвянето на пълнежа е необходимо филето или шунката да се нарежат на ситни кубчета. Сиренето се намачква или настъргва и всички продукти се смесват и разбъркват, докато се получи хомогенна маса.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора с размери около 60/40 см. сместа за пълнежа се разпределя върху тестото и се намазва равномерно. Разрязва се на 8 еднакви ленти.


Подготвя се тава за печене (при мен с диаметър 32 см-събра се точно), като се застила с хартия и се намазва с 1 с.л. олио.
Взима се една лента от тестото и се навива на руло.



Поставя се в средата на тавата и след това се взима внимателно следващата лента, като се завива около първото руло така, че краищата да съвпадат и е хубаво леко да се прищипват, за да не се разпадне питката.


Жълтъкът се смесва с олиото и млякото и с тази смес хубаво се маже вече приготвената питка.
Поръсва се със сусам и се слага да се пече. Аз традиционно слагам печивата в студена фурна и я включвам след като съм поставила тавата вътре. Така докато загрява фурната, питката втасва равномерно и се изпича. Пече се до готовност на 180 градуса. След като се запече леко отгоре, покривам с хартия за печене, за да не загори. Ако фурната ви е много силно, може да намалите още малко температурата.

Ако решите да приготвите тази вкусна вита питка с пълнеж, имайте предвид, че е доста голяма. Ако сте по-малко хора, намалете дозата :)




неделя, 4 ноември 2018 г.

Още един вид прясно постно зеле


Нали знаете онези моменти, в които баба ви е готвила, а вие сте спали.
Така е било и при мен, когато баба ми е готвила прясно постно зеле. Все съм спала. Дори не си спомням да съм я виждала да реже зеле, нито пък да го готви. Обаче колко много от него съм яла... Ми така е. Спала съм, спала... Мина много време в опити да сготвя постно прясно зеле, което поне малко да прилича на нейното. Все неуспешни опити. Макар и да имам една публикувана рецепта за постно зеле вече, която също е вкусна, но се различава доста от бабината като резултат.
Вчера реших да попитам момичетата от нашата група във Фейсбук как си приготвят зелето и благодарение на техните съвети достигнах за първи път максимално близо до търсения вкус. Момичета, отново ви благодаря!

И така, записвам си рецептата, за да си я имам и да не я забравям. А може и на вас да се хареса. Продуктите са малко, приготвянето е семпло.



Продукти:

1,5 кг прясно зеле
100 мл олио
1/2 буркан домати (настъргани пресни или от консерва)
1 с.л. червен пипер
сол
по желание малко черен пипер
пресен магданоз

За приготвянето на прясно постно зеле е необходимо първо да нарежете зелето. Добре е докато го режете, да му премахвате твърдите жилки. След това се посолява (внимавайте със солта, не солете прекалено) и се намачква хубаво.
Взима се голяма тенджера и в нея се сипва олиото. Загрява се хубаво и в него се изсипва намачканото зеле. Ако тенджерата ви не е достатъчно голяма и не можете да съберете зелето наведнъж, това не е драма. Разбъркайте и оставете няколко минути да се готви, обемът му ще спадне и ще има място за още. Но все пак е по-добре да го съберете наведнъж.
След като зелето е добре разбъркано с мазнината, се изсипват доматите. Ястието се оставя да ври на по-слаб огън и под капак, като се разбърква често, за да не залепва. Готви се, докато изври цялата вода и зелето остане само на мазнина. За да се изпари по-бързо течността, в средата на готвенето можете да отхлупите малко капака на тенджерата и да продължите готвенето така.
След като течността вече е напълно извряла, се прибавя червения пипер. Хубаво се разбърква, оставя се още 2-3 минути на котлона, като се бърка, защото вече има сериозен риск да залепне. Ако желаете, подправете и с малко черен пипер.
Отстранява се от огъня и се поръсва обилно с пресен магданоз.
Това е. Проста рецепта, но много, много вкусна.



събота, 3 ноември 2018 г.

Спагети със сметаново-доматен сос и пържено пиле


Тези спагети със сметаново-доматен сос се появиха след като дъщеря ми ми изпрати едно видео за приготвяне на спагети. Е, рецептата, която приготвих няма почти нищо общо с оригинала (освен основата на соса), но все пак ми послужи за идея. Не мога да посоча линк към видеото, тъй като не ползвам Инстаграм, а то е от там.

Пилешкото филе си става много вкусно и можете да си го приготвите и без спагетите, както и някои у нас го хапнаха.

Може би рецептата, която ще напиша, няма да е много кратка, но пък за сметка на това, приготвянето изобщо няма да ви затрудни и да ви отнеме време.

Пиша с уговорката, че сосът се оказа достатъчен за 2/3 пакет спагети. Добре ще бъде и за половин пакет, но за цял ми се струва малко.



Продукти:

2/3 пакет спагети

за соса:

4-5 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. кайенски пипер (лют е, ако не обичате люто, го махнете или намалете)
200 мл течна сметана за готвене
1/2 ч.ч. настърган пармезан
2 с.л. олио
1 с.л. краве масло
сол
пресен магданоз


за пилето:

2 бр пилешки гърди (едно филе пеперуда)
около 1/2 ч.ч. брашно
сол
черен пипер
1 к.л. куркума
2-3 щипки риган

4 яйца

галета



Първата стъпка в рецептата е приготвянето на спагетите. Те се сваряват според указанията на опаковката.

След това се прави подготовка за пилешкото.

Пилешките филета се разрязват на пържолки с дебелина около 7-8 мм. Посоляват се.
Брашното се смесва с черен пипер, куркумата и ригана в една чиния.
Галетата се изсипва в друга чиния.
Две от яйцата се разбиват в подходящ съд, в който могат да се потопят филетата.


Всяко филе се овалва в брашно, топи се хубаво в яйцата и се овалва в галетата. Всички филета се подреждат в голяма чиния или подходяща тавичка, покриват се с найлоново фолио и се прибират за 20 минути в хладилника (или докато им дойде времето).

След като спагетите се сварят, се изсипват в гевгир да се отцедят, като водата, в която са се варили се запазва.

Следва приготвянето на соса.
За целта чесънът се нарязва на ситно и се запържва за не повече от минута в загрятите олио и масло. Към него се прибавя доматеното пюре и кайенския пипер. Разбърква се много хубаво. Излива се сметаната. Разбърква се. Прибавя се пармезана. Опитва се за сол и се посолява, ако е необходимо. към така приготвения сос се наливат 2-3 черпака от водата на спагетите, която заделихме по-нагоре. Разбърква се и в соса се изсипват сварените спагети. Объркват се в соса и, ако е необходимо се прибавя още малко вода от варенето на спагетите. Трябва да се получат сочни, а не сухи спагети, защото после сосът стяга. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

И за финал - пилешките филета се изваждат от хладилника. Разбиват се останалите две яйца.
Загрява се мазнина, в която да се изпържи месото.
Всяко филе се топи в разбитите яйца и се изпържва до златисто в загрятата мазнина.

Спагетите се сервират в подходяща чиния и върху тях се подреждат нарязани парченца месо.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...