Отдавна не бях правила питка. А това хладно време като че ми шепнеше в ухото, че вече е време точно за тази питка. От доста време съм хвърлила око на този вид оформяне. Много момичета са правили питката по този начин и затова ми е трудно да посоча източник. Ще ви кажа как я направих аз. Промених тестото, което е най-често срещано с различните предложения. Експериментирах. Никога не бях правила подобно досега. Но за моя голяма изненада се получи много хубаво, пухкаво и мекичко тесто. Реших да сложа и шарена сол, за да стане по-вкусно и интересно.
Продукти:
300 мл прясно мляко
200 г заквасена сметана
2 яйца + 1 белтък1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче мая
50 г масло
около 750 г брашно
маково семе
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря с половината от топлото мляко. Прибавят се захарта, солта и малко брашно - да стане на кашичка. Оставя се да втаса - трябва да хване шапка. През това време се разбиват яйцата и белтъкът леко и се смесват с останалото мляко и сметаната. Разбърква се добре. Маята се изсипва при яйцата и се разбърква. Добавя се брашно, докато се получи много гъста кажа. Прехвърля се в подходящ за месене съд и се меси меко тесто. Оставя се да втаса.Когато тестото е втасало, се разделя на две части - едната да е малко по-голяма от другата. От по-голямата част се отделя една топка, която ще бъде в средата на питката. След това всяка част се разделя по на три и се оформят питки. Първо се взимат трите по-големи питки. Разточва се първата - с диаметър около 25 см. Поставя се върху хартия за печене или директно върху намазана тава и се намазва с разтопено масло. Аз ръсих и с шарена сол върху маслото. След това - втората и пак се маже с масло и шарена сол. Точи се третата и се поставя най-горе. Тестото се разрязва на 8 триъгълника - като за торта, но без да се стига до края. Триъгълниците внимателно се обръщат назад, като по средата остава отвор.
Сега идва ред на останалите питки, които се разточват и мажат по същия начин, но този път диаметърът е по-малък - около 18 см. Те се поставят в дупката, която е останала по средата. Отново се разрязват на 8 триъгълника, които като се обърнат трябва да се падат между другите триcгълници. В средата се поставя отделената в началото питка. Оставя се да втаса. Маже се с разбит с малко мляко и олио жълтък, поръсва се с мак и се слага да се пече. Аз никога не слагам да пека пити в загрята фурна. Винаги в студена.
Продукти:
300 мл прясно мляко
200 г заквасена сметана
2 яйца + 1 белтък1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче мая
50 г масло
около 750 г брашно
маково семе
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря с половината от топлото мляко. Прибавят се захарта, солта и малко брашно - да стане на кашичка. Оставя се да втаса - трябва да хване шапка. През това време се разбиват яйцата и белтъкът леко и се смесват с останалото мляко и сметаната. Разбърква се добре. Маята се изсипва при яйцата и се разбърква. Добавя се брашно, докато се получи много гъста кажа. Прехвърля се в подходящ за месене съд и се меси меко тесто. Оставя се да втаса.Когато тестото е втасало, се разделя на две части - едната да е малко по-голяма от другата. От по-голямата част се отделя една топка, която ще бъде в средата на питката. След това всяка част се разделя по на три и се оформят питки. Първо се взимат трите по-големи питки. Разточва се първата - с диаметър около 25 см. Поставя се върху хартия за печене или директно върху намазана тава и се намазва с разтопено масло. Аз ръсих и с шарена сол върху маслото. След това - втората и пак се маже с масло и шарена сол. Точи се третата и се поставя най-горе. Тестото се разрязва на 8 триъгълника - като за торта, но без да се стига до края. Триъгълниците внимателно се обръщат назад, като по средата остава отвор.
Сега идва ред на останалите питки, които се разточват и мажат по същия начин, но този път диаметърът е по-малък - около 18 см. Те се поставят в дупката, която е останала по средата. Отново се разрязват на 8 триъгълника, които като се обърнат трябва да се падат между другите триcгълници. В средата се поставя отделената в началото питка. Оставя се да втаса. Маже се с разбит с малко мляко и олио жълтък, поръсва се с мак и се слага да се пече. Аз никога не слагам да пека пити в загрята фурна. Винаги в студена.