Като пишех заглавието на супата, се замислих как точно трябва да напиша тази супа. Супа от свинско месо или супа със свинско месо? Очевидно е какво съм решила, но тази мисъл продължи да занимава главата ми 😃 При пилешката супа е лесно. Там просто си казваш пилешка супа, но като кажеш свинска супа и някак не звучи много приятно 😂 Но няма как да избягаме от реалността и тази свинска работа... т.е. супа ще си има рецепта днес.
Преди да я напиша обаче, ще кажа, че тук е хубаво да има някакво кокалче, а не само месо. Може да заложите на комбинация от месо и рагу например. Ще се получи чудесно. Не, че само с месо няма да се получи вкусно, но бульонът се обогатява повече, ако добавите 2-3 парчета рагу. Всъщност и супата от рагу е много вкусна, но при нея трябва да обезкостите месото, след като се свари.
Приготвяла съм я и с котлети, по стечение на обстоятелствата, като съм добавяла кокалчетата вътре. Какво месо и какви кости ще изберете, зависи само от вас и продуктите, с които разполагате.
Няма да се мотая повече и бързам да напиша рецептата.
Продукти:
около
500 г свинско месо
2-3
малки парчета рагу (ако имате)
3-4
с. л. олио
1
глава лук
1
морков
1
чушка (може и печена да бъде, както е в случая на снимката)
парче
целина, ако имате
2
средни картофа
1
к.ч. домати от консерва или настъргани пресни
½
топка фиде
чубрица
черен
пипер
сол
За застройката:
2 жълтъка
2-3 с.л. лимонов сок
Месото се нарязва на кубчета, толкова големи, че да са подходящи за взимане с лъжица. Лукът, морковите, чушката и целината се нарязват. Сега… тук трябва да напиша, че мазнината се загрява и в нея се изсипва месото и костите. Запържва се, като се разбърква и се добавят зеленчуците. Обаче напоследък действам съвсем мързеливо и изобщо не ме е срам да го споделя с вас. Слагам месото и зеленчуците да се готвят заедно и ги бъркам няколко пъти. Така, докато месото побелее. После продължавам нататък.
Налива
се около 2 литра вода, после, ако ви се стори гъста супата, може да долеете
малко. Посолява се и се оставя да се вари на тих огън.
Когато
месото се свари, се прибавят нарязаните на кубчета картофи и подправките. Ако сте сложили рагу, го извадете и обезкостете, а после върнете месото в супата. 10 минути по-късно се изсипват
доматите. Супата се вари още няколко минути и се прибавя фидето. Вари се до
готовност на картофите и фидето. Отмества се от огъня.
Приготвя
се застройката, като жълтъците се разбиват с лимоновия сок на вкус.
Към
тях се изсипва по мъничко от супата и се бърка, за да се темперират. Достатъчни
са 2-3 черпака.
Тази
смес се излива в супата и се разбърква хубаво.
По
желание се поръсва с нарязан на ситно магданоз.