неделя, 17 януари 2010 г.

Винен кебап



Продукти:
700г свинско месо
5-6 с.л. олио
2 глави лук
1 морков
1/2 ч.ч. настъргани домати
200 мл червено вино
2 ч.л. червен пипер
3-4 дафинови листа
5 зърна бахар
3-4 равни супени лъжици брашно
черен пипер, чубрица, сол на вкус

Месото се нарязва на парченца. Нагрява се мазнината и в нея се изсипва месото. Посолява се и се задушава до изпаряването на водата и избистряне на мазнината, която остава. Прибавят се нарязаните лук и моркови. Оставя се да се задушат зеленчуците и се прибавя червеният пипер. Залива се с виното. Долива се топла вода-да покрие месото. Прибавят се дафиновите листа и бахарът. Оставя се да ври, докато месото се свари. Слагат се доматите, черният пипер и чубрицата. Когато доматите са сварени, се прибавя размитото във вода брашно. След като заври, ястието се отмесва от огъня. Сервира се със сварен ориз или пухкаво картофено пюре.

събота, 16 януари 2010 г.

Мъфини с шоколадов пълнеж и портокалов аромат


Източник: Диана


Продукти за 12 бр.:


250 гр. брашно
2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
3 средни яйца
200 гр. кисело мляко и сок 50 мл. портокал до получаване на 1 чаена чаша течност
3/4 ч.чаша захар
120 мл. олио и масло /стопено/ 50:50
100 гр. шоколад - 50 гр. едро настърган /с белачка за картофи/ и 12 малки блокчета
кора на 1 портокал

Първо формата се маже с масло и се поставя в хладилника. Така охладеното масло ще проникне по-бавно в тестото, а кексчетата ще придобият хрупкава коричка и ще се извадят по-лесно от формата.Технологията е известна - първо, всички сухи съставки, като брашно, бакпулвер, захар, настърган шоколад, кора от портокал се смесват. Разбиват се яйцата и към тях се добавят олиото и маслото, киселото мляко и сокът. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват достатъчно добре / не се бърка много/ . Формичките се пълнят на части - първо тесто - блокче шоколад - тесто. Пекат се в предарително загрята 180 гр.С 20-25 мин. След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се гаранират по желание с разтопен шоколад.
Това е технологията на Дианка. Аз предпочитам да използвам хартиени формички за мъфини.

петък, 15 януари 2010 г.

Заешко с ориз


Продукти:
половин заек
1 1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
парче целина
1 домат (или домати от консерва)
5 зърна бахар
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол, смлян черен пипер, чубрица
Заекът се нарязва на порции, измива се и се слага да се вари. Когато заври, се отпенва. След като водата се избистри, се прибавят нарязаният морков, половината от нарязания лук, целината, зърната черен пипер и бахар, дафиновият лист и сол на вкус. Месото се оставя да се свари. Останалият лук се задушава в малко мазнина. Прибавя се оризът и се пържи при непрекъснато бъркане. След това се добавят настърганият домат и подправките на вкус. След като месото е напълно сварено, оризът се изсипва в тава. Върху него се подрежда месото и се залива с 4 1/2 ч.ч. от бульона. Пече се до готовност.

Какаови палачинки


Източник: Марианка


Продукти:


3 яйца
500 мл. прясно мляко
100 гр. брашно
2 с.л. какао
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
50 гр. разтопено масло


Разбъркват се пресятото брашно, какаото, захарта и солта, добавят се разбитите яйца и млякото, разбива се. Сместа се покрива с домакинско фолио и се оставя за половин час да почине, след което се добавя разтопеното масло и пак се разбива. Изпичат се палачинки върху добре загрят тиган, като преди първата тигана се смазва с масло, след това не е необходимо.

събота, 9 януари 2010 г.

Джоб питки






Източник: Петя
Продукти:
1 1/8ч.ч. топла вода
1ч.л.сол
1с.л.зехтин/олио
1 1/2ч.л.захар
3ч.ч.брашно
1 1/2ч.л.суха мая (аз използвах 1/2 кубче прясна мая)
1ч.ч. = 240мл
Маята се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и се слагат останалите продукти. Изсипва се маята. Меси се меко тесто. Ако е нужно, се добавя още малко брашно. Оставя се да втаса. След това тестото се слага на набрашнен плот и се раздаля на осем части, които се оформят като топчета. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър17-18 сантиметра.Разточените кръгове се оставят 30 минути да починат. Печката се загрява на 260 градуса. Слагат се 2 или 3 питки направо на скарата на печката. Пекат се 4-5 минути (надуват се като балон) или докато отгоре стане леко кафяво. След като се извадят питките от фурната веднага се завиват във влажна хавлия за да омекнат.

петък, 8 януари 2010 г.

Миш - маш





Допреди няколко години представа-та ми за миш-маш беше ястието, което майка ми приготвя. Тя слага само печени чушки, сирене, яйца и магданоз. После в едно заведение ми "пробутаха" :)) миш-маш с лук. Беше ми много странно. Мислех, че всички го приготвят като мама. Обаче ми хареса. После се опитах да си приготвя сама. Опитвах разни съчетания на продуктите, докато стигнах до това, което ви предлагам днес. За нашето семейство това е най-добрия вариант на това простичко, но вкусно ястие. Миш-машът на майка ми си остава просто чушки с яйца и сирене... и приятен спомен от детството ми.

Продукти:

1 глава лук
12 печени чушки
2 домата или 1 ч.ч. домати от буркан
300 г сирене
5 яйца
сол
черен пипер
магданоз

Лукът се нарязва на ситно. Чушките се обелват и нарязват. Лукът се изпържва добре в малко мазнина. Добавят се чушките. Оставят се на тих огън, до извиране на водата, която могат да си пуснат. Прибавят се обелените и нарязани на малки кубчета домати. Оставя се да изври течността и да остане само на мазнина. Тогава се слага натрошеното сирене и се изсипват леко разбитите яйце. Ястието се бърка непрекъснато, докато яйцата станат готови. Ако е нужно, се слага сол. Прибавя се черния пипер и се поръсва обилно с магданоз.


сряда, 6 януари 2010 г.

Супа топчета със зелева чорба



Продукти:

300 г кайма
1 к.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
около 1 литър зелева чорба(на вкус)
1 кубче телешки бульон
1 яйце
3 с.л. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
чубрица и черен пипер на вкус


Лукът и морковът се нарязват и се слагат да се варят в 1 литър вода. През това време се приготвят топчетата от каймата и половината почистен и измит ориз. След като водата е завряла, се прибавят топчетата и кубчето бульон. Когато топчетата са почти готови, се слага останалият ориз. А вместо ориз, можете да добавите фиде по желание. След увиране на всички продукти, се изсипва зелевата чорба. Налива се първо половината и се опитва (количеството на използваният зелев сок зависи от това колко е солен и кисел). След това се долива по малко докато постигнете вашият вкус. Ако сте сложили повече, долейте вода, за да регулирате. Прибавят се подправките и супата се оставя да се досвари за около десетина минути. Брашното се размива в малко вода и се смесва с киселото мляко. Изсипва се в супата и се оставя само да заври. Отстранява се от огъня и се оставя да изстине малко. Яйцето се разбива и супата се застройва с него.

неделя, 3 януари 2010 г.

Торта Трюфел







Източник: Юлия
Продукти:


за блатовете:

6 жълтъка
5 белтъка
2/3 чаша захар
1/2 ч л лимонтузу (може да се пропусне)
2 с л гореща вода
2 с л какао на прах
5 с л брашно
2 с л натурално нишесте (пшенично)

сироп:

3 с л вода
2 с л захар
1 с л ликьор по избор

крем:

150 г черен шоколад
2 чаши готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост )

За трюфелите:

150 г шоколад
1/3 ч ч готварска сметана
1 ч л ликьор
200 г шоколад за покриване на трюфели и за шоколадовите стърготини

Приготвяне:

Брашно 1 ч = 140 г
Захар 1 ч = 200 г
готварска сметана 1 чаша = 237 мл

Приготвяне на блатовете:

Фурната предварително се загрява до 190 С.Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см.Белтъците се разбиват с 1/3 чаша от захарта до твърда пяна.Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместа.Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа. Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчената смес.Накрая се прибавят и белтъците (на 3 пъти) и се разбиват внимателно. Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг. Подравнява се.Всеки блат се пече около 5-8 минути. Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията.

Сироп

Водата се кипва заедно със захарта. Маха се от котлона и се долива ликьорът.

Крем

Препоръчително е кремът да се приготви от предния ден.Сметаната се довежда до кипване и се добавя настъргания шоколад.Охлажда се поне за няколко часа (най-добре за цяла нощ в хладилника). В деня на приготвяне на тортата кремът се разбива до твърда смес.

Трюфели

Сметаната се довежда до кипване и се прибавя начупения шоколад. Добавя се ликьорът и се размесва до пълното разтваряне на шоколада. Сместта се оставя в хладилника за няколко часа. С чаена лъжичка се оформят трюфели, които се поставят върху хартия за печене и се оставят във фризера за 1 час.След 1 час 100 г шоколад се разтопява и в него се потапят трюфелите.Оставят се върху хартията за печене да стегне шоколада.

Събиране на тортата
Готовите блатове се намазват със сиропа.Отгоре се намазват с крем и така до последния блат. Отгоре и острани отново се намазва с крем. От 100г шоколад направете стърготини и облепете с тях тортата. Ако останат стърготини поръсете и отгоре. Поставете отгоре готовите трюфели.
По този начин ни я предлага Юлия. Аз обикновено заливам тортата с шоколад и тогава поставям трюфелите. Понякога не приготвям трюфели, а правя друга украса. Друг път съм приготвяла такъв крем, но с бял шоколад. След това добавих боя и стана розов крем за торта, която беше предназначена за рожден ден на дъщеря ми.
Това е една от най-хубавите торти, които съм приготвяла и опитвала. На пръв поглед може би изглежда доста сложна, но всъщност не е така. След като я приготвите веднъж, вече ще ви се струва много лесна за изпълнение. А резултатът е ... мммм, прекрасна шоколадова торта. Не прекалено сладка и тежка. Просто прекрасна!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...