6 жълтъка
5 белтъка
2/3 чаша захар
1/2 ч л лимонтузу (може да се пропусне)
2 с л гореща вода
2 с л какао на прах
5 с л брашно
2 с л натурално нишесте (пшенично)
сироп:
3 с л вода
2 с л захар
1 с л ликьор по избор
крем:
150 г черен шоколад
2 чаши готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост )
За трюфелите:
150 г шоколад
1/3 ч ч готварска сметана
1 ч л ликьор
200 г шоколад за покриване на трюфели и за шоколадовите стърготини
Приготвяне:
Брашно 1 ч = 140 г
Захар 1 ч = 200 г
готварска сметана 1 чаша = 237 мл
Приготвяне на блатовете:
Фурната предварително се загрява до 190 С.Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см.Белтъците се разбиват с 1/3 чаша от захарта до твърда пяна.Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместа.Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа. Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчената смес.Накрая се прибавят и белтъците (на 3 пъти) и се разбиват внимателно. Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг. Подравнява се.Всеки блат се пече около 5-8 минути. Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията.
Сироп
Водата се кипва заедно със захарта. Маха се от котлона и се долива ликьорът.
Крем
Препоръчително е кремът да се приготви от предния ден.Сметаната се довежда до кипване и се добавя настъргания шоколад.Охлажда се поне за няколко часа (най-добре за цяла нощ в хладилника). В деня на приготвяне на тортата кремът се разбива до твърда смес.
Трюфели
Сметаната се довежда до кипване и се прибавя начупения шоколад. Добавя се ликьорът и се размесва до пълното разтваряне на шоколада. Сместта се оставя в хладилника за няколко часа. С чаена лъжичка се оформят трюфели, които се поставят върху хартия за печене и се оставят във фризера за 1 час.След 1 час 100 г шоколад се разтопява и в него се потапят трюфелите.Оставят се върху хартията за печене да стегне шоколада.
Събиране на тортата
Готовите блатове се намазват със сиропа.Отгоре се намазват с крем и така до последния блат. Отгоре и острани отново се намазва с крем. От 100г шоколад направете стърготини и облепете с тях тортата. Ако останат стърготини поръсете и отгоре. Поставете отгоре готовите трюфели.
По този начин ни я предлага Юлия. Аз обикновено заливам тортата с шоколад и тогава поставям трюфелите. Понякога не приготвям трюфели, а правя друга украса. Друг път съм приготвяла такъв крем, но с бял шоколад. След това добавих боя и стана розов крем за торта, която беше предназначена за рожден ден на дъщеря ми.
Това е една от най-хубавите торти, които съм приготвяла и опитвала. На пръв поглед може би изглежда доста сложна, но всъщност не е така. След като я приготвите веднъж, вече ще ви се струва много лесна за изпълнение. А резултатът е ... мммм, прекрасна шоколадова торта. Не прекалено сладка и тежка. Просто прекрасна!