Гло и
Руми са виновни. Аз такова.... ммм... просто ще пиша.
През лятото на далечната 1868 година бяхме с Филип Тотю и неговата чета нейде в Балкана. Седяхме около огъня и гладните хайдути си приготвяха ядене. Взеха месо от кокошка и го нарязаха на късчета. После лук, моркови и чушка накълцаха на дребно. Разходиха се наоколо и донесоха в една бохча гъби, и тях накълцаха. Метнаха в тигана малко мас да се разтопи и сложиха лука, чушката и морковите вътре. Разбъркаха и се понесе един аромааат, какво да ви разправям... После пуснаха месото и поизпържиха хубаво. Сложиха и малко червен пипер. Всички се смееха и пиеха ракия от една манерка, която си подаваха един на друг. Веднага след като разбъркаха яденето сипаха и малко ракия. После сложиха гъбите и чесъна вътре и хуууубаво разбъркаха. Доляха вода, да покрие около 2/3 от сместа, оставиха на огъня и запяха. Изпяха няколко песни, хванаха се на хоро, пиха още ракия... а когато месото и гъбите вече бяха почти готови за ядене, сложиха ситно нарязани картофи вътре. Като се свариха картофите, сипаха и домати. Поразбъркаха и оставиха още две песни време на котлона. Метнаха вътре малко чубрица и черен пипер, забъркаха брашно на каша с малко вода от манерката и сипаха и него там. Поразбъркаха малко и накрая метнаха пресен магданоз. (Честно, идея нямам откъде го взеха. И досега се чудя...)
И ей на, докато пяха и играха, манджата стана готова. Извади Филип Тотю сух хляб от нейде, начупи го на комати, раздаде на всички, набучиха го на ножовете си и го опекоха на огъня. Взеха тигана с яденето и почнаха вкусно-вкусно да топят.
Ей, и аз бях там, и за мен имаше хайдушка манджа, и аз от печения хляб на Филип Тотю ядох...
Това беше в онез времена. Сега, ако искате да си приготвите пилето по хайдушки, ето нужните продукти:
около 500 г обезкостено пилешко месо - аз ползвах от бутче
1 голяма глава лук
2 големи моркова
1 зелена чушка
300 г гъби
около 400 г картофи
10 цели скилидки чесън, с люспата
3 с.л. доматено пюре
3 с.л ракия
1 ч.ч. домати от консерва
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
Вече знаете последователността на приготвяне на ястието. Е, няма да ви карам да готвите с мас, макар че съм убедена, че ще е много вкусно и затова си гответе с нормалната мазнина, с която обикновено го правите. Ако нещо не сте разбрали от сбърканата ми история, питайте, ще ви отговоря :D
А, да! И като си купувате червен пипер, опитвайте преди да го сложите в яденето. Аз днес го направих малко лютичко. Ама то щото хайдутите тъй го обичаха...
Да ви е сладко!