Постен сладкиш с локум. Не си мислете, че като е постен, този сладкиш няма да е вкусен :)
А дали ще го направите само с локум или ще му добавите шоколад и ядки, зависи само от вас. В момента, в който го приготвях, аз имах само сурови тиквени семки и го поръсих с тях, но вие смело можете да добавите орехи, бадеми, лешници или това, което много обичате.
Продуктите са съвсем обикновени и с изключение на локума вероятно ги има във всеки кухненски шкаф.
Продукти:
Чаената чаша е с вместимост 200 мл.
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. грис
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.л. сода
3 с.л. ябълков оцет
1 ч.ч. топла вода
капсула ванилия
1/2 ч.ч. олио
1 кутия локум
Локумът се нарязва на парченца.
Брашното се смесва с гриста и захарта в купа. Содата се шупва в оцета. Смесват се водата, олиото и ванилията. Течните съставки се прибавят към сухите и всичко се разбърква. Прибавя се содата с оцета и отново се разбърква.
Правоъгълна тава с размер 15 на 25 см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва готовата смес. Отгоре се слага нарязания локум и се поръсва с ядки и/или шоколад. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Адаптирано от тук.