Тези бухтички се въртят от много време в нета, но аз така и не ги направих, когато ги видях за първи път. Днес трябваше да избирам какво да направя - между бухти и мекици и се сетих за този лесен вариант, че след толкова месене по празниците, не ми се занимаваше отново. Да, лесни са, бързи са и най-важното - вкусни са. И... наистина се въртят сами, докато се пържат. Нали знаете, докато не видите нещо с очите си, все ви се струва, че при вас може и да не се получи. Е, имаше и няколко, които бяха по-мързеливи и ги подпрях малко, но повечето се въртяха непрекъснато, докато бяха в тигана. Имаше и други, на които исках да помогна, като ги обърна аз, те пък си имаха собствено мнение и се връщаха обратно, докато решат сами да се търкулнат. Както и да е. Накрая всички се изядоха.
Нямам конкретен източник на рецептата, защото комбинирах няколко за нашите нужди :)
А ако решите да приготвите тази рецепта, имайте предвид, че количеството на бухтичките е доста сериозно, така че можете да редуцирате продуктите, ако ви е необходима по-малка доза.
Продукти:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. олио
2 с.л. захар
10г бакпулвер Д-р Йоткер
1 ванилена захар Д-р Йоткер
1 с.л. ракия (за да не поемат много мазнина)
3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
Ако искате, можете да добавите натрошено сирене към тестото.
Яйцата се разбиват с тел. Прибавят се млякото, олиото и ракията и всичко се разбърква добре. Брашното се изсипва постепенно ( заедно с бакпулвера и ванилията), като непрекъснато се бърка. Получава се много гъста каша, която е тежка за бъркане с тел. Трябва да се бърка, докато се получи гладко тесто. Сместа се оставя да почине десетина минути.
За да се обръщат сами бухтичките, е важно да се пържат в много мазнина. Налейте в по-малко тиганче или касерола около 2 пръста олио и загрейте. Температурата на котлона не трябва да е максималната, а на 3/4 от мощността. Когато олиото е загрято, се взима тесто с чаена лъжичка и с помощта на друга лъжичка се спуска в мазнината. Пържат се до готовност. Изваждат се върху хартия да се отцедят от излишната мазнина.
Можете да ги сервирате сладки или солени. Както ви харесва. Аз ги сервирах с пудра захар и течен шоколад и други със сирене и мед.