Миналия месец Живето показа този разкошен орехов сладкиш с шоколад и аз веднага реших, че ще го правя. Изобщо не съм се излъгала, че ще ми хареса. Не просто ми хареса, а много се хареса на всички, които го опитаха. Да знаете, не лъже външния вид на истински приготвените рецепти. Ако ви изглежда вкусно и имате доверие в източника, не се колебайте, а бързо запрятайте ръкави и действайте.
Приготвих рецептата точно така, както я е описала Живето, така ще я дам и на вас. Обаче преди това ще ви кажа, че за направата на сладкиша ще ви трябва тава с диаметър 24 см или квадратна със страни 25 см.
Продукти:
150 г шоколад, начупен
150 г масло
130 г пресято брашно
1 ч.л. канела
1 щипка смлян карамфил
1 бакпулвер
ванилия
4 яйца
150 г захар
250 г смлени орехи
За сиропа:
350 г захар
400 мл вода
1 к. ч. коняк (аз имах уиски)
2 с.л. лимонов сок
около 1/3 ч.ч. орехи за поръсване
Фурната се загрява та 170 градуса. Тавата се намазва с масло и се оставя настрана.
Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и карамфила.
Шоколадът се разтопява заедно с маслото.
Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят и бухнат. Прибавя се ванилията.
Изсипва се разтопения шоколад и сместа се разбърква добре на ръка. Прибавя се по малко от брашното и се редува със смлените орехи. Разбърква се добре.
Сместа се изсипва в подготвената тава и се пече до суха клечка. Ако клечката за зъби или дървено шишче излезе чисто, без залепнало тесто, значи и готово. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно, както е в тавата.
Водата, коняка и захарта се слагат в тенджера и след като заври, сиропът се вари още 3-4 минути. Махва се от котлона и се прибавя лимоновия сок. Разбърква се и се оставя около 15 минути да се поохлади.
Сладкишът се нарязва на парчета с големина и форма по желание и бавно с черпак се залива със сиропа. Оставя се да поеме сиропа и се прибира в хладилник за вяколко часа или най-добре за цяла нощ.
Преди сервиране се поръсва с останалите смлени орехи.