Най-накрая приготвих и това чудо. Откога само му се каня.... вече и аз не си спомням. Варианти за приготвянето има много - с месо, без месо, както желаете. Можете да използвате тази рецепта, ако ви харесва, а може и да си потърсите вашата :) Аз обаче използвах рецептата на Надето. Наде, благодаря ти Ако не беше ти, нямаше скоро да го направя.
Продукти:
1 глава лук
1 морков
250 г зеле
1 малка глава цвекло
2 средни картофа
5 с.л. грах от консерва
2-3 домата или 1 ч.ч. домати от консерва
3-4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол
магданоз и листа от целина
Зелето се нарязва, посолява се и се намачква. Нарязаните лук и морков се задушават в олиото за три-четири минути. Добавя се настърганото цвекло, а след него и зелето. Готви се при непрекъснато баркане докато зелето стане прозрачно. Прибавя се червения пипер и няколко зърна черен пипер. Налива се вода - около 400-500 мл. Оставя се да ври десетина минути на слаб огън и се прибавят нарязаните картофи и грахът. Когато картофите омекнат, се добавят доматите. Ястието продължава да се вари на тих огън докато зелето се свари напълно, а картофите "замътят" бульона. Поръсва се с пресен магданоз и листа от целина.