Миналата седмица стартира новият сезон на кулинарния
формат „Гозбата на България”, който вече се наложи в онлайн пространството, а
сега към аудиторията му се присъединяват
и зрителите на телевизия „Евроком”. Предаването може да гледате на малкия екран
всяка събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч., а вече излъчените
епизоди ще бъдат достъпни на сайта на телевизията https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya
Интересно ли ви е какво се случи в миналия
епизод? Ами случи се нещо съвсем логично. Патрисия и Евгени, които вече
понатрупаха опит в готвенето, обикаляйки по прашните пътища на България,
стигнаха до категорична победа. Бяха по-добри от домакините си от Вила Романа
https://www.facebook.com/people/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-Villa-Romana/100043233440367/,
които макар и да се опитаха да надделеят, вкарвайки в играта професионален
готвач, претърпяха поражение. И то не какво да е. Резултатът е 3:0 в полза на
нашите млади приятели. Домакините
предложиха три рецепти, които бяха на пръв поглед бързи и лесни. Но и при трите
може да има подводни камъни. Първата рецепта е за скариди на плоча. Скаридите
могат да се приготвят на тиган, а както видяхме в предаването, и на туч. Така
се наложи, след като се счупи плочата. Обаче пък този туч сигурно донесе късмет
на Патрисия и Евгени. Какво ще кажете?
Но! Ако
решите да чистите скаридите, е важно да знаете, че след като се махнат люспите,
трябва да се отстрани и черната им вена. За целта се прави разрез през гърба и
скаридата се почиства много лесно. След това се измиват и са готови за готвене.
Внимавайте да не ги пресготвите, стават готови изключително бързо. Мятате ги в
тигана с масло и бяло вино, прибавяте им малко чесън и подправки по желание,
готвите за около 3-4 минути, като ги обръщате и вече са готови. Да си призная, май
не съм виждала рецепта за скариди с девесил, но той ми е изключително любима
подправка и при първия възможен случай ще опитам тази комбинация.
Основното,
което домакините приготвиха, е лефер. Приветствам простото готвене на
изключителни продукти като тази риба. Когато имате прекрасни продукти,
най-добре е да приготвите по най-чистия и лесен начин. Без излишни добавки и
без излишни подправки. Малко сол, лимон, девесил и мащерка в корема на рибата и
после на плочата, тигана или скарата. Това е напълно достатъчно, за да имате
перфектно ястие. Разбира се, трябва да внимавате при печенето. Важно е да не се
опитвате да местите и обръщате рибата, преди да се е изпекла добре от едната
страна, защото кожата й ще залепне и ще остане на скарата или плочата. Също
така трябва да внимавате да не я прегорите или пресготвите. Ако я готвите
прекалено дълго, може да се разпадне, когато решите да я махнете от плочата.
Да ви
призная, докато гледах как Евгени си набавяше мед за десерта, мъничко му
завидях. Изведнъж се върнах в детските ми години, когато дядо ми гледаше кошери
и вадеше най-прекрасния мед. А ние с брат ми уж му помагахме, но май повече
пречехме. Обаче медът, който течеше от центрофугата, беше невероятен. Във всеки
епизод на „Гозбата” има нещо, което ме връща към детството ми и ме докосва по някакъв специален начин. Този път
е медът…
А медът
беше използван в един прекрасен десерт, който с удоволствие бих опитала. Мус от
сирена, запечени хрупкави кори за баница, обилно поляти с мед и поръсени с
орехчета. Вкусна фантазия. Рязко огладнях и макар да не съм си извадила
собствен мед, станах да търся буркана и лъжицата…
Ето ме,
връщам се и вече спокойно мога да си допиша коментара за рецептата. Десертът е
много бърз и лесен, но за сметка на това доста ефектен. Тук трябва да внимавате
да не препечете корите за баница. Е, дори и да ги изпуснете, ще може да си
направите още един опит. Стават доста бързо, нали? Другото, за което е добре да
следите, е консистенцията на муса. Все пак мусът си е мус и е добре да е лек и
пухкав, а не да се разлива в чинията като сос.
Размечта ме
този епизод на „Гозбата на България”. Море, приказно място, риба, скариди,
вкусен десерт… Какво му трябва още на човек? Чаша вино и добра компания.
Пожелавам ви ги от сърце!
А сега към
рецептата, която избрах да споделя с вас днес. Избрах да ви предложа рецепта за
риба, но тъй като лефер не всеки може да си намери, се спрях на такава, която е
лесно достъпна – пъстърва. Приготвена по този начин, рибата се получава
много вкусна и не вмирисва цялата къща J А е и много лесна и бърза.
Продукти:
4 бр
пъстърва
1 лимон
5-6 с.л.
зехтин
1 домат
няколко
маслини
1 глава
чесън
сол
черен пипер
риган
Рибата се почиства и измива. Върху нея се правят
леки разрези. Изцежда се сокът на лимона, а чесънът се разделя на скилидки,
които не се белят. Лимоновият сок се смесва с 3 с. л. зехтин. Рибата се
посолява отвън и отвътре и се залива с лимона и зехтина. Оставя се около 1 час.
Тавата, в която ще се пече, се застила с хартия за печене. Рибата се поръсва с
черен пипер и малко риган от всички страни и се поставя върху хартията. Доматът
се нарязва на парчета, които се слагат при рибата заедно със скилидките чесън и
маслините. Полива се със струйка зехтин. Тавата се завива с фолио и рибата се
слага да се пече в загрята на 200* фурна. След като се постави във фурната,
температурата се намалява на 170*. Пече се около 20 минути под фолиото, след
което се отвива и се пече докато хване хрупкава коричка и до готовност.
Тази рецепта би се получила
добре и с други видове риба – скумрия, паламуд, ципура и др.