Тази сутрин гледах предаването на Иван Звездев. Да си призная, не съм го следила от много време. Обаче ми направи впечатление, че е в Трявна и ще представи рецепти от там и реших да гледам. Знаете за моята слабост към тестените изделия и може би няма да бъде изненада за никой, че това, което привлече вниманието ми беше една питка. Всъщност питки съм правила много. С мая, със сода, подредени, обикновени, с украси и как ли не. Обаче тази ми стана много интересна, защото досега содена питка по този начин не бях правила, нито пък опитвала. Познати ми бяха содената питка, която прави баба и с която съм отраснала като дете и постната содена питка, която аз приготвям за Бъдни вечер. Рецептата на днешната питка се отличава от тези двете и затова реших веднага да я направя.
Разрових се в нета да потърся дали няма рецепта от някой друг, но не попаднах на такава. Или поне не намерих публикувана под това име. Единствената информация, която открих беше, че се предлага в заведения. Видях и няколко снимки с препоръка да се опита в заведение. Не знам дали в Трявна хората си правят традиционно такава питка или това е рецепта на заведенията. Това обаче едва ли има значение, защото питката е много хубава и лесна,и си заслужава да опитате.
Получи се много пухкава, въздушна, мека и вкусна питка, която горещо препоръчвам. Подходяща е и за закуска и за хапване с нещо друго.
Продукти:
300 г брашно
200 г сирене
300 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
яйце за намазване
Киселото мляко се изсипва в купа и се смесва със содата и солта. Разбърква се добре и се оставя 1-2 минути да шупне. Единственото нещо, което си позволих лекичко да променя е, че разбих едното яйце, разделих го на две части и едната изсипах в млякото, а другата оставих за намазване. Прибавя се и цялото яйце и хубаво се разбърква до хомогенна смес. Постепенно се сипва брашното. Бърка се до получаване на гъста каша. Сиренето се натрошава и се изсипва в тестото. Отново се бърка и се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 18 - 20 см. Отгоре се намазва с разбитото яйце. Аз се постарах да я загладя добре, но от снимките в нета се вижда и "рошава". Така че, ако решите да я правите, не се старайте да я заглаждате като мен :) Пече се в загрята фурна първо на 120* около 10 минути, а после на 180 до готовност.
Питката може да се изпече и в дълбок сач, който предварително се загрява във фурната. Слага се мазнина и отгоре в загрятия сач се изсипва тестото. Намазва се с яйцето и се пече.
Оригиналната питка беше поръсена с кашкавал върху яйцето и тогава изпечена. Аз пропуснах кашкавала, но вие можете да добавите 150 г, ако имате желание.
Разрових се в нета да потърся дали няма рецепта от някой друг, но не попаднах на такава. Или поне не намерих публикувана под това име. Единствената информация, която открих беше, че се предлага в заведения. Видях и няколко снимки с препоръка да се опита в заведение. Не знам дали в Трявна хората си правят традиционно такава питка или това е рецепта на заведенията. Това обаче едва ли има значение, защото питката е много хубава и лесна,и си заслужава да опитате.
Получи се много пухкава, въздушна, мека и вкусна питка, която горещо препоръчвам. Подходяща е и за закуска и за хапване с нещо друго.
Продукти:
300 г брашно
200 г сирене
300 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
яйце за намазване
Киселото мляко се изсипва в купа и се смесва със содата и солта. Разбърква се добре и се оставя 1-2 минути да шупне. Единственото нещо, което си позволих лекичко да променя е, че разбих едното яйце, разделих го на две части и едната изсипах в млякото, а другата оставих за намазване. Прибавя се и цялото яйце и хубаво се разбърква до хомогенна смес. Постепенно се сипва брашното. Бърка се до получаване на гъста каша. Сиренето се натрошава и се изсипва в тестото. Отново се бърка и се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 18 - 20 см. Отгоре се намазва с разбитото яйце. Аз се постарах да я загладя добре, но от снимките в нета се вижда и "рошава". Така че, ако решите да я правите, не се старайте да я заглаждате като мен :) Пече се в загрята фурна първо на 120* около 10 минути, а после на 180 до готовност.
Питката може да се изпече и в дълбок сач, който предварително се загрява във фурната. Слага се мазнина и отгоре в загрятия сач се изсипва тестото. Намазва се с яйцето и се пече.
Оригиналната питка беше поръсена с кашкавал върху яйцето и тогава изпечена. Аз пропуснах кашкавала, но вие можете да добавите 150 г, ако имате желание.