Печени свински гърди. Нищо ново под слънцето. Имам вече две предложения в
блога, но ще напиша и тази рецепта. Тук гърдите са с кожа и са много вкусни. Не
че ако са без кожата ще са по-малко вкусни, но така е по-различно J Разбира се,
можете да приложите тази рецепта за печени свински гърди и към такива без кожа,
а дори и към друго парче месо.
Приготвянето е елементарно, като важното тук е месото да постои овкусено в
хладилник поне два часа, за да може добре да поеме солта и подправките и да се
овкуси равномерно.
Продукти:
1 парче свински
гърди с кожа или без (около 700г)
3 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
2 с.л. сос от нар
2 с.л. кафява
захар (може да замените и с бяла, ако нямате кафява)
1 с.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. червен
пипер
ако обичате люто,
прибавете и лют червен пипер на вкус
черен пипер
сол
80 мл червено
вино
150 мл вода
Месото се посолява и се намазва със зехтина, соевия сос, соса от нар, захарта и
подправките. Оставя се в хладилник за поне два часа, а най-добре от предната
вечер. След това се поставя в тава за печене. Налива се виното и водата. Покрива
се с фолио и се пече около два часа или до готовност. В края на печенето
фолиото се махва и месото се връща във фурната да се запече още мъничко. Внимавайте
да не го държите прекалено дълго, защото има вероятност кожата да се препече и
да не става за ядене.