Казват, че първите седем години от живота на човек са най-важни.
Ако за едно дете те са определящи за посоката му на развитие, то при блоговете май е доста по-различно.
Е, днес Щъркелово гнездо става на цели 7. Доста дълго време упорито поддържам моето местенце.Изминах много дълъг път и с течение на времето като че ли блогът започва да заема все по-голямо място в сърцето ми. Връщам се назад и си спомням много моменти, свързани с прекрасни приятелства, благодарствени думи от верни читатели, моменти на колебание дали да го има Щъркелово гнездо или пък до тук?!? и още много, и много...
Бих искала да благодаря на всички вас, които се отбивате тук!
Без вас нямаше да го има това място!
Благодаря ви за милите думи, за оставените коментари и споделените отзиви!
БЛАГОДАРЯ!
Е, ето, днес имам празник. Но имам и много специален гост на моя празник.
Познавате ли я? Ако не, да знаете, че много сте изпуснали. Една млада дама, която ни предлага прекрасни рецепти и на която аз съм сериозен фен. Познанството ни с нея започна в блог пространството, а после прерасна и в нещо повече.
Мила Мария, благодаря ти, че прие поканата ми и ми гостуваш точно днес, на този така специален за мен ден!
"Илианче,
Най-напред искам още веднъж да ти благодаря за поканата!
За мен е огромна радост и чест да гостувам в този прекрасен блог на този толкова специален ден!
От сърце искам да ти пожелая да продължиш да водиш "Щъркелово гнездо" със същото желание, вдъхновение и любов, както до момента! За мен той остана един от малкото блогове, които запазиха своя уникален чар, уют, стил и най-важното - усещането, че споделяш кулинарните изживявания на приятел, а не "скрол"-ваш просто каталог с рецепти. Запази душата му и го развивай с усмивка - както до сега! :)
Специално за теб избрах да направя свой прочит на един класически десерт. Надявам се да се хареса на теб и твоите читатели!
Честит рожден ден на "Щъркелово гнездо"!
Голяма прегръдка от мен!
Мария"
Strawberry Shortcake
Необходими продукти:
за бисквитите:
2 ч. ч. бяло брашно
4 с. л. захар
¼ ч. л. сол
1 ч. л. с връх бакпулвер
¼ ч. л. сода за хляб
80 г. студено масло
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
около 1/3 ч. ч. гъст айрян, или колкото поеме за замесване на тестото
1 с. л. заквасена сметана за глазиране
1 – 2 с. л. захар за поръсване
за гарниране:
пресни ягоди
захар
заквасена или бита сметана
малко настъргана лимонова кора (или ванилия) за аромат
допълнително пудра захар по желание
Приготвяне:
Измийте ягодите, нарежете ги и ги сложете в купичка. Поръсете ги със захар,
разбъркайте ги, покрийте купата със свежо фолио и я оставете в хладилника за
половин-един час.
Смесете брашното, захарта, солта и набухвателите в удобен съд. Нарежете маслото на
дребни кубчета и с помощта на вилица го втрийте в сухите съставки, докато се
образуват трохи. Сложете при тях яйцето и сметаната и започнете да добавяте по малко
от айряна – количеството е на око, докато всички съставки се споят добре. Тестото се
меси нежно, докато стане хомогенно, не повече - в противен случай бисквитите ще
станат сбити. На пипане трябва да е меко, но да не лепне по ръцете.
Загрейте фурната на 180-200 градуса. Върху добре набрашнена повърхност разточете
тестото с дебелина 1 - 1.5 см. и с купичка изрежете кръгчета. Съберете остатъците,
разточете ги пак и така направете 6-8 бисквити. Подредете ги върху хартия за печене в
голяма тава, оставете разстояние между тях, защото бухват. Намажете ги с малко леко
разбита заквасена сметана, поръсете ги със захар и ги изпечете до хубав златист цвят.
Оставете ги леко да се охладят върху решетка преди поднасяне.
Разрежете една още топла бисквитка хоризонтално на две през средата. Поставете
долната част в чинийка, гарнирайте я обилно с подсладените ягоди и соса, който са си
пуснали. Върху тях сложете 1-2 лъжици леко разбита заквасена сметана (или бита
сметана), овкусена с малко лимонова кора или ванилия (и малко пудра захар, ако
обичате по-сладичко). Най-отгоре поставете горната част на бисквитката. Украсете с
още малко ягоди и сметана и поднесете веднага.
Макар, че този десерт се поднася леко топъл, може да изпечете бисквитките
предварително и само да ги затоплите във фурната преди сервиране.