Туршията от бамя е сред най-любимите ни. Става хрупкава и много вкусна. А
приготвянето ѝ е много лесно, защото за целта използвам Пикант фикс на Д-р Йоткер.
С помощта на фикса приготвям сладко-киселата марината, с която съм сигурна, че
бамята няма да превтаса или да омекне, а ще остане хрупкава и стегната. Препоръчвам,
когато приготвяте тази рецепта, да подберете свежа и прясна бамя, без потъмнявания и
петна. Добре приготвената туршия е истински празник за сетивата и макар и рецептата
да изглежда семпла, всъщност е прекрасна и е поредното потвърждение, че
простичките неща са най-вкусни.
Продукти:
2 кг бамя
2 глави чесън
листа целина
1,75 л вода
300 мл оцет
150 г захар
1 пакетче Пикант фикс сладко-кисела марината на Д-р Йоткер
Бамята се измива добре и дръжките се изрязват. Подрежда се внимателно в буркани,
като се добавят почистени скилидки чесън и листа от целина.
Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се
да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.
Подготвените буркани с бамя се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е
необходимо се долива още. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките
надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място.
Съвет: Тъй като бамята е доста капризен зеленчук, следете бурканите. Ако видите,
че течността започва да става мътна, е необходимо да консумирате веднага
туршията.