Дълго се чудих как да кръстя тази питка. Реших да я сложа „обикновена”, но не знам дали това е подходящото име. Да, обикновена е, защото изисква много малко продукти и се прави съвсем елементарно. Но колкото е обикновена, толкова е и необикновена.
С такава питка съм израснала. През зимата, когато стоях на село, баба ми правеше такава питка всеки ден. Печеше я в печка на дърва и я слагаше направо във фурната, без да има нужда от тава. Но това не означава, че не може да се изпече в тава. Напротив.
Друг вариант да я направите е да сложите във фурната тава с дъното нагоре и да я пуснете да се загрява така. После питката се поставя върху загрятата тава и се пече върху нея.
Продукти:
30г прясна мая
500 мл топла вода
1 с.л. сол
около килограм брашно
Маята се разтваря във водата и се замесва меко тесто. Може да не е нужно да се използва всичкото брашно, така че слагайте по малко, докато месите. Завива се с кърпа и се оставя да втаса. Разделя се на две части, които се оформят на топки, като отново леко се измесват. Пак се завиват и оставят да втасат. Разплескват се на питки. Фурната се загрява на 200°. След като фурната се е загряла, се слага едната питка вътре и се пече докато хване апетитен загар отдолу и отгоре. Изважда се и се увива с месал или кърпа. Оставя се да почине десетина минути. Когато извадите първата питка, веднага във фурната се слага втората.
Това е. Какво повече да кажа... Няма нищо по-хубаво от простичките неща. Понякога се чудя защо правим такива сложни и завъртяни ястия, след като елементарните са тоооолкова вкусни.