събота, 11 октомври 2008 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз


Пълнените чушки с кайма и ориз са едно много любимо ястие у дома по всяко време от годината. А това е любимата ни рецепта за приготвяне.

Продукти:

10 чушки
300 гр. кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 домат
1 морков
1 скилидка чесън
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
брашно
олио




Дребно нарязаният лук, морковът и чесънът се задушават в олиото, след което се добавя оризът и се пържат 3-4 минути. Добавят се каймата и се изпържва, докато стане на трохи. Слага се доматът, нарязан на ситно или настърган. Налива се 1 ч.ч. вода и се прибавят подправките. Сместа се оставя на тих огън, докато оризът поеме водата. Чушките се почистват от семената, продупчват се на едно-две места, поръсват се отвътре със сол и се оставят да престоят 5-6 минути, след което се пълнят със сместа и се потапят в брашно.












Така приготвените пълнени пиперки с кайма и ориз могат да се изпекат в тава или да се сварят в тенджера. Ако ги предпочитате печени, сложете ги в тава и ги залейте с посолена вода. Печете в загрята фурна. Ако пък обичате пълнените чушки сварени - сложете ги в тенджера, захлюпете ги с обърната чиния, залейте с вода и варете на бавен огън.

Пълнените чушки винаги сервирам с чудния сос фрикасе с кисело мляко на Жоро от Гответе с мен!

Продукти:

1 кофичка кисело мляко
3 с.л.зехтин (краве масло по изключение)
3 с.л.брашно
450 гр.вода
1 жълтък
сол на вкус (кубче булъон)

Запържва се брашното в мазнината до златисто, добавят се останалите съставки, разбива се с пасатор и се вари около 5 мин.с постоянно разбъркване.

21 коментара:

  1. Аз ги направих станаха разкошни направете си и вие ще останете много много доволни.Бон апети.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти харесват!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Искренно благодаря за хубавата рецепта Илияна.Станаха много вкусни.Смело бих могъл да кажа че които ги опита ще занесе спомена и на онзи свят! "kableman"

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за хубавите думи :)
    Но чак пък толкова... Ласкаеш ме.

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата изглежда доста вкусна.
    Сега отивам да ги правя.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта! Ще зарадвам моето слънце като си дойде от работа! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ще се радвам, ако ви харесат :)

    ОтговорИзтриване
  8. супер!!! до сега съм ги правила без брашно и каймата ми се разтичаше. истинска българска рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. Нямам думи,мажа ми остана очарован.

    ОтговорИзтриване
  10. I az mislq da gi opitam, samo ne razbrah kolko i koga se slaga brashnoto

    ОтговорИзтриване
  11. Пропуснала съм да го напиша. Поправих се. :)
    Вече напълнените чушки се потапят в малко брашно, където е отворът им. Това е.

    ОтговорИзтриване
  12. няма такива чушки,страхотни са.

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно!
    Пробвай вместо с вода да ги залееш с прясно мляко. А в плънката, която аз приготвям от сурови продукти, като изключим полусварения ориз - магданоз, джоджен и копър, много копър! И без чубрица и моркови. Но то си е въпрос на вкус :)

    ОтговорИзтриване
  14. Така си е. Въпрос на вкус е :)
    А за прясно мляко - не бях чувала. Обещавам, че ще опитам :)

    ОтговорИзтриване
  15. Просто разкошно....Благодаря Илиана!!!

    ОтговорИзтриване
  16. razko6ni sa teb da kato teb,idemi i teb da izqm

    ОтговорИзтриване
  17. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?


    Here is my homepage: on this website

    ОтговорИзтриване
  18. Това са най-вкусните чушки, които съм правила! Благодаря за прекрасната рецепта! Мъжът ми остана много доволен :)

    ОтговорИзтриване
  19. Stansha mnogo vkysni no moje li smesta da ne ia parjs zabraniavat mi parjeno

    ОтговорИзтриване
  20. Stansha mnogo vkysni no moje li smesta da ne ia parjs zabraniavat mi parjeno

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Ирина :)
    Да, може да не се пържи. Може всичко да се смеси сурово и така да се напълнят. Но е добре, ако ги печеш, да сложиш много вода, за да може да поеме ориза.
    А може и да се задуши с малко мазнина и вода предварително. Ще стане по-вкусно, ако задушиш. И така оризът ще може да поеме предварително част от течността, от която се нуждае.
    Но това е мое мнение.
    Ти знаеш най-добре кое е най-доброто за твоята диета.

    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...