петък, 29 април 2016 г.

Домашната тортата на баба


Тази торта е вкусен спомен от моето детство. Баба  приготвяше домашната торта за всички рождени дни или семейни празници и отгоре винаги я украсяваше с бонбонки "Детска радост". Тортата задължително беше с розово нишесте и толкова много бях свикнала с този цвят, че по-късно ми беше трудно да приема, че има и други цветове нишестета :)
Отдавна не бях опитвала вкусът на тази бабина торта и затова реших да я приготвя за повод вкъщи.

Може да е простичка на вид, но пък вкусът е много истински. И се прави сравнително бързо - от началото (разбиването на първия блат), през печенето на блатовете и до края (включително намазването и поръсването с орехи) ми отне 1 час и 50 минути.

Трябва да знаете, че тортата е доста голяма. Направо огромна. И, ако я правите за малко хора вкъщи, си помислете с кого ще я споделите :) Или пък направете два блата. Или пък можете да направите смес за два блата и да я изпечете на 3 пъти.

Може би и вашата баба ви е приготвяла такава домашна торта?


Продукти:

За 1 блат:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
2 с.л. олио
1 ванилия

компот или захарен сироп за сиропиране

За крема:

2 пакетчета нишесте от 60 г
1,4 л прясно мляко
250 г захар (ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар)
2 жълтъка

около 2 ч.ч. смлени орехи
настърган шоколад


За направата на домашната торта на баба са нужни три блата. Продуктите за всеки блат се разбиват отделно и всеки блат се пече самостоятелно - в една и съща тава или в тави с съвсем еднакъв размер.

Яйцето се разбива в купа със захарта. Добавя се киселото мляко, смесено със содата и олиото. Разбива се отново и накрая се слага брашното с ванилията. Разбива се до гладка смес и се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и намаслени стени. Пече се в загрята фурна на 180 градуса. 
Докато единия блат се пече, се разбива другия. Така се изпичат трите блата.

Междувременно в суматохата покрай печенето на блатовете, се вари и нишестето. Отделят се около 200 мл студено  мляко и в него се разбива нишестето, заедно с двата жълтъка. Останалото мляко се слага да заври със захарта. След като заври, се отмества от котлона и се изсипва нишестето. Разбърква се хубаво и се връща обратно на огъня. Оставя се да заври при непрекъснато разбъркване. Ври около 2 минути и се отмества от котлона.

Тортата се сглобява като единия блат се сиропира, намазва се с крем, поставя се втория блат, отново се сиропира, отново крем, трети блат и сироп. Тортата се измазва отвсякъде с останалия крем . Посипва се с орехи и настърган шоколад. По желание се украсява с бонбони "Детска радост".

Оставя се да престои най-добре в хладна стая около поне 12 часа.

Това е. Лесна, бърза и много вкусна торта.


6 коментара:

  1. Ели Капитанова19 юли 2016 г., 11:59

    Бях научила и децата си за всеки празник да им правя тази торта,но сега им купувам готови,но не им харесва защото са много блажни и сметанови,затова ще започна отново да я правя,много е хубава.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина си заслужава. Макар и обикновена тортичка, много по-вкусна е от купените, колкото и скъпи да са.

    ОтговорИзтриване
  3. iliana ilieva98@facebook.com19 юли 2016 г., 17:48

    Ot godini ne sam q pravila(kogato detsata mi bqha malki)...no e strahotna ideq da zapochna otnovo da q pravq,nai veche zashtoto e mnogo vkusna,i shte im napomnq za detstvoto....Blagodarq ti,Iliana !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Дояде ми се точно такава торта, благодаря за идеята и рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  5. И сега почвам да я правя че ми се дояде 🍰🍰🍰

    ОтговорИзтриване