сряда, 2 септември 2015 г.

Зимнина: Лютеница на фурна или най-бързата и мързелива лютеница

Всичко в домашната кухня е въпрос на вкус и предпочитание. Така е и с лютеницата. 
За мен най-вкусната домашна лютеница е тази, в която чушките са изпечени на жар. Но в градски условия това е трудно постижимо, освен, ако не запаля огън пред блока (и това се е случвало, но беше отдавна  ). Има моменти, в които няма как да си отида на село, а продуктите просто стоят и ми се молят да ги приготвя. Тогава прибягвам към мързеливи и лесни рецепти.
Напоследък фурната се е превърнала в предпочитан вариант за готвене на какво ли не за мен. (Май само супа не съм правила там, но и това ми е в главата )
И така - през почивните дни се оказах с голямо количество домати и чушки, които трябваше да оползотворя. Освен доматен сок, смлени домати и печени чушки с домати, реших да пробвам и лютеницата във фурната. За рецептата се доверих на Катето и действах като нея, само пропуснах лука, тъй като аз лично предпочитам да не го добавям в лютеница, но пък сложих повече чесън.

Понеже най-голямата ми тава, която се побира във фурната събира половин доза от посоченото количество зеленчуци, се наложи да пека на два пъти. Тавата е с размери 40 см дължина, 25 см широчина и 6 см  височина.

От посоченото количество продукти получих осем бурканчета вкусна домашна лютеница.


Продукти: 

3 кг  чушки (за предпочитане червени, но при мен имаше и доста зелени)
2 кг домати 
1 кг патладжан 
600 г моркови 
2/3 ч.ч. захар 
1/3 ч.ч.  смес от винен оцет и тъмен Балсамико в съотношение 50:50
3 с.л. сол (при мен отиде малко повече)
1 1/4 ч.ч. олио 
2 глави чесън 
1 1/2 връзки магданоз 
черен пипер
кимион (ако ви харесва - аз го пропуснах)



Първо си пригответе патладжанът. Обелва се и се нарязва на едри кубчета. Посолява се и се оставя да се отцеди. След това доматите се обелват и се нарязват на едро. Посоляват се леко и се оставят в тава под наклон, за да се отцеди по-голямата част от течността, която съдържат.
Морковите се почистват и нарязват на парчета, измитите чушки също се режат на едро. Поставят се в дълбока и голяма тава. Прибавят се доматите и измитите от горчилката патладжани. Захарта и солта се смесват и зеленчуците се поръсват с тях. Прибавят се двата вида оцет и олиото. Разбърква се хубаво.
Тавата със зеленчуците се поставя в загрята на 250 градуса фурна. Отгоре се поставя алуминиево фолио, не се запечатва тавата с него. Поставя се само за да не прегорят зеленчуците, тъй като фурната е силна. Не запечатвайте тавата, защото течността вътре трябва да се изпарява. Пече се докато течността се изпари и остане само на мазнина. Разбърква се периодично, докато се пече. При мен печенето отне два часа на тава.

След като зеленчуците се изпекат, фолиото се махва и  се прибавя нарязания на филийки чесън. Разбърква се и се връща във фурната без фолио за 7-8 минути. Изпечените зеленчуци се изваждат и към тях се прибавят подправките и нарязания магданоз.
Оставя се леко да се охлади и се пасира - колко едро ще пасирате, зависи от вашите предпочитания.

Готовата лютеница се поставя в измити и добре подсушени бурканчета и се стелиризира за 15 минути след като водата заври. Бурканчетата се изваждат внимателно от горещата вода и се обръщат с капачките надолу. Оставят се да изстинат.
Готовата лютеница се съхранява на тъмно и хладно място.


45 коментара:

  1. Топличка, с хлебче и сиренце... Е, няма такава вкусотия! :)
    Поздрави, Иле!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако не се слага захар и два вида оцет, а само традиционният, дали ще има хубав вкус?

    ОтговорИзтриване
  3. Христина, може да се сложи само обикновен оцет според мен. Пък за захар - ние винаги слагаме на лютеницата. Не съм пробвала без нея.

    ОтговорИзтриване
  4. Люспите на чушките усещат ли се? Аз направих лютеницата само с обикновен оцет и без кимион, но част от люспите се усещат и не мога да разбера от това, че пасатора ми не е толкова мощен или по принцип си става така?! Иначе лютеницата има превъзходен вкус, но тези малки люспички ме притесняват...

    ОтговорИзтриване
  5. При мен не се усещат. За моя голяма изненада. Но пасирах доста упорито продължително време.

    ОтговорИзтриване
  6. Павлинка георгиева3 септември 2015 г., 14:14

    Направих я и аз, само намалих грамажа на патлажана и за конпенсация увеличих червеният домат и пипера. Добавих само обикновен ябълков оцет. При мен не се усещат люспи от пипера, дори доста съм пасирала защото консистенцията стана като пюре.

    ОтговорИзтриване
  7. Може всичко да се смели предварително и тогава във фурната. Пак е хубава.

    ОтговорИзтриване
  8. направих я, добра стана наистина. аз по принцип правя лютеницата само с домати и чушки, та мисля да опитам и само с тях. за човек с дечурлига и малко/никакво свободно време рецептата е много удачна.

    ОтговорИзтриване
  9. Петимни сме за домашна лютеничка, Илианче! Тази рецепта непременно ще я приложим и то още тези дни!
    Благодарим за нея! Поздрави, Валя и Ирина!

    ОтговорИзтриване
  10. Виолета Енчева4 септември 2015 г., 20:45

    Днес я направих направо е страхотна като едро смляната домашга лютеница която продават

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви за отзивите!
    Радвам се, че ви допадна рецептата.
    Сигурна съм, че ще се получи и само с домати и чушки, макар и с различен вкус.
    И със сигурност рецептата търпи промени, в зависимост от нашите предпочитания.
    Слънчев поздрав на всички!
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  12. Обеща да ми пратиш, така че ще помързелувам тази година с мързеливата лютеница. :)

    ОтговорИзтриване
  13. И аз ви благодаря за прекрасната рецепта. Лютеницата наистина е много вкусна, люспи от чушките не се усещат и при мен . Пекох две тави едновременно на вентилатор. Резултата наистина е впечатляващ! Поздрави :) (Славея )

    ОтговорИзтриване
  14. Имам условия за печене на чушки и патладжан, но непременно ще я изпробвам - пести време все пак. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  15. Добре ще ми дойде да си направя една емигрантска лютеница подобна : )
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за прекрасната рецепта Вкусна лесна пести време Чудесна благодаря на Илияна за точните обяснения Браво

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. много вкусна лютеница. браво!

    ОтговорИзтриване
  19. ЧУДЕСНА !!!Днес направих и останах очарована от резултата !В цялата къща се носеше невероятен аромат ,а след пробването оооо вкусът е невероятен !Хора направете си !!!Браво и благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  20. Мили хора, благодаря ви, че опитахте и споделихте коментар!
    Пожелавам ви много вкусни дни,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  21. Илиянче, много твои рецепти съм правила и всичките са вкусни и се харесват. За тази много се колебах и затова направих само половин доза. Стана страшно вкусна! Много ти благодаря за всички вкусни рецепти! Бъди здрава!!!

    ОтговорИзтриване
  22. И аз я направих по рецепта с тази разлика,че материала ми беше много и вместо да пека я варих в голям казан и след това пасирах.Люспите не се усещат при добро пасиране.Стана страхотна.Естествено с много продукти напълних и много бурканчета,но не остана нито едно.Правих я миналото лято,сега ще я правя пак.

    ОтговорИзтриване
  23. Попаднах на вашата рецепта и понеже съм чедо израснало на село, а сега живеещо в града веднага се зарадвах. В градските условия да си направя малко домашна лютеница за мен и моите деца това е скъпоценно. В момента я правя и очаквам с нетърпение да опитам вкуса на моята лютеница. Благодаря, че сте споделили тази рецепта. Ще пиша за резултатите. Вярвам, че ще са отлични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци за отлични резултати и чакам отзивите с нетърпение! :)

      Изтриване
  24. Много благодаря за рецептата.Лютеницата е превъзходна:)

    ОтговорИзтриване
  25. И аз благодаря! За доверието и за коментара :)

    ОтговорИзтриване
  26. Миналата година направих 4 дози и на всички в семейството много им хареса .Започвам пак да правя и тази година !Благодаря за хубавата рецепта !

    ОтговорИзтриване
  27. Перфектна рецепта!Всичко стана,както е описано!Благодаря!От много години не правя никаква зимнина,купувам готово.Тази рецепта ме заинтригува и съм доволна,че я направих.Само не ми стана ясно,защо"мързелива лютеница"?Доста си е трудоемко!Но съм доволна,ще има повторение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за доверието!
      Радвам се много, че рецептата се харесва и на вас :)
      А е мързелива, зщото нищо не се пече, бели, мели и изварява, а само се реже и пече :)

      Изтриване
    2. Здравейте и благодаря за доверието!
      Радвам се много, че рецептата се харесва и на вас :)
      А е мързелива, зщото нищо не се пече, бели, мели и изварява, а само се реже и пече :)

      Изтриване
  28. Цяла седмица се опитвам да стигна до приготвянето на тази рецепта. Днес най-накрая закупих всичко необходимо. Сега препрочитам рецептата и се позачудих за чесъна и по-точно колко големи глави? Аз купих две глави общо 100 гр. Не са ли много?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Чесънът се опарва в сместа и не стои като суров вътре.
      Ако главите чесън са от онези големите, все пак сложете едната, за да сте спокойни :)

      Изтриване
    2. Здравейте,
      Чесънът се опарва в сместа и не стои като суров вътре.
      Ако главите чесън са от онези големите, все пак сложете едната, за да сте спокойни :)

      Изтриване
  29. Здравейте , днес най-накрая реших да пробвам тази мързелива лютеница . Имах малки резерви за резултата , но в крайна сметка бях много приятно изненадана , дори очарована ! До сега не съм правила лютеница , защото ми е много трудоемко и накрая неспорно , но сега вече ще си имам и аз ВКУСНА И МНОГО МЪРЗЕЛИВА лютеничка ! Благодаря за прекрасната рецепта и за прекрасния блог , следя го редовно , но рядко коментирам ! Приятна и спокойна вечер !

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, Красимира :)
    Щастлива съм, когато чета подобни коментари :)
    Хубаво е човек да намери своя си начин за правене - както на лютеницата, така и с останалите рецепти.
    Благодаря за доверието и за хубавите думи!
    Това ме кара да вярвам, че това, което правя има смисъл. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотна!!!!! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  32. за какво е винения оцети балсамико? не може ли да се пропусне?не съм сигурна в оцета/не знам ,кой е качествен в магазина/ и за балсамико също ,какъв вкус придава на лютеницата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Моят съвет е, ако правите лютеницата, да не пропускате оцета. Може да не сложите балсамико, но сложете 1/3 ч.ч. оцет. Не мога да препоръчвам марка оцет, но купете някой по-скъп.

      Изтриване
  33. открих перфектниата комбинация за мен - 4 кг чушки, 2 кг домати, по 300 моркови и патладжани, другото е същото. и много кимион, без магданоз. стана чууууууудна

    ОтговорИзтриване
  34. Чудесна,направих я,точно спазих рецептата. Прилича ми на Дерони.Страхотен вкус!Благодаря за идейка та.

    ОтговорИзтриване
  35. Чашата с каква вместимост е ! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено използвам чаша с вместимост 200 мл.

      Изтриване
  36. И аз така смятах. Благодаря за бързия оотговор! Малко е късно вече, тъй като доматите не са толкова хубави,но догодина сигурно.Поздрави Яна

    ОтговорИзтриване
  37. Как не съм я видяла по-рано! Яна

    ОтговорИзтриване