събота, 19 септември 2015 г.

Зимнина: Зелени домати - кисели цели зелени домати или пък нарязани в бурканче


Ще се опитам в една публикация да събера две различни рецепти.
Едната е за нарязани зелени домати, другата е за цели кисели зелени домати (която рецепта обаче се различава от тази за червените домати, които публикувах преди време).

Преди да напиша рецептите, държа да отбележа, че нарязаните домати се тестват за първи път у нас и все още не сме ги опитали, но пък горещо ни ги препоръчаха познати и решихме да си направим от тях.

Туршия от нарязани зелени домати

На дъното на компотен буркан се слагат:

2 стрити на прах аспирина
1 равна супена лъжица сол
1 чаена лъжичка захар
5 супени лъжици оцет

Доматите се режат на тънки кръгчета или резенчета каквито ви се харесват.
Нарязват се целина, магданоз и чесън в количества по желание (няколко стръка целина, връзка магданоз, 2-3 глави чесън), които се смесват в купичка.
От тази смес се слага на дъното на бурканите при останалите съставки - около 2 с.л. Подреждат се нарязаните домати, като по средата на буркана и отгоре отново се слага от магданоза и чесъна.
Така подготвените буркани се заливат с вряла вода - внимателно и по малко, за да не се спукат бурканите. Слагат се капачки, но не се запечатват окончателно. Оставят се три дни и се разклащат два пъти дневно (у нас с помощта на найлонова капачка). След това се запечатват с найлонова капачка и се прибират.
Кисели зелени домати

Правят се в трилитрови буркани.

На дъното на буркан се слагат:

половин глава лук, нарязан на филийки
5-6 зърна черен пипер
3 с.л. сол
3 ч.л. захар
6 с.л. оцет
9 стрити на прах аспирина

копър и целина

Подреждат се доматите, копър и целина в буркана и се долива студена вода. Бурканите не се запечатват окончателно. Поставя се капачка отгоре, но не се затваря плътно, за да не изкипят. Около дни всеки ден трябва да се разклащат поне веднъж, като им се поставя найлонова капачка. После тази капачка се махва и отново се слага друга капачка, без да се затваря плътно и бурканите се прибират.

Ще използвам тази публикация, за да напиша как е направена туршията в другия буркан на горната снимка.

На дъното на буркана се слагат:

3 с.л. сол
3 ч.л. захар
250 мл оцет
9 стрити аспирина

Подреждат се зелени домати, моркови, зеле, може да се сложат краставички и карфиол. Отгоре се слагат стръкове целина и се долива студена вода.
След това се процедира както в горната рецепта.

Двете рецепти са на свекърва ми и са многократно изпитвани у дома.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...