неделя, 11 септември 2016 г.

Зимнина: Стоте чушки или мариновани печени чушки


От няколко години се каня да приготвя рецептата за така наречените "Сто чушки", но все с каненето си оставах. И по това време на годината все гледах как толкова много хора си приготвят, а аз само се облизвах пред монитора... Е, до тази година. Има вече и у дома мариновани сто печени чушки :D

Ако се разровите, ще откриете, че има различни рецепти за стоте чушки. Най-общо - единия вариант са печените чушки като тези, а другия вариант е да се приготвят по-скоро като туршия. Там чушките не се пекат, а се накисват в разтвор от вода и много сол, след което се подреждат в буркани и се заливат с марината. Но това не е моята рецепта.
Моята е тази с печените чушки. И тук има различни варианти. Някъде маринатата се вари, другаде не. Могат да са нарязани или цели. Може да има повече олио в рецептата или по-малко, или пък въобще да няма... И така, вкусове разни... 
Другото нещо, което може да се срещне е, че някъде в рецептите присъства бройката от сто чушки, другаде са в килограми. 100 чушки могат да бъдат (в зависимост от големината) някъде между 10 и 12 килограма. Моите бяха малко над 11. Но ми остана от маринатата, така че дори вашите чушки да се окажат 12 кг, маринатата ще ви стигне.



Продукти:

100 чушки
1 ч.ч. оцет (200 мл)
1 1/2 ч.ч. олио
200 г захар
100 г сол
6-7-8 глави чесън
2 връзки магданоз
10-12 моркова (може и повече или по-малко, колкото ще ви се хареса)

Чушките се почистват от семената и се изпичат. След изпичането се слагат  в голяма тенджера с капак, за да се задушат, защото после се белят много лесно. Изпечените чушки се обелват и се слагат в голям съд - голяма тава или тенджера. Морковите се почистват и нарязват на кръгчета, чесънът и магданозът също се режат. Всичко се смесва. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват, докато се стопи захарта и солта. Към тях е хубаво да се прибави и сокът, който са отделили опечените чушки. Поне аз го слагам. С тази смес се заливат чушките. Всичко се разбърква внимателно с ръце, за да не се разкъсат чушките. Оставят се да престоят 2-3 часа, като се разбъркват няколко пъти през това време. 
Подреждат се в буркани. Моите отидоха в компотени буркани, като в един буркан се събраха по около 12 чушки. Но това разбира се зависи от големината на чушките ви. Между чушките се слагат моркови и чесън. Накрая се заливат със соса, който е останал. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират за 10 минути, след като водата заври. Изваждат се веднага след изтичането на десетте минути. 

Това е. Ако намерите някой, който да ви опече чушките, ще е още по-добре :)


1 коментар:

  1. Аааа, направо си ужасна:), сега ти си имаш, ама аз ще рева пред монитора:(
    ННо, ако решиш, че 100 чушки ще са ви много, пращам адреса веднага:))
    Супер са!

    ОтговорИзтриване