сряда, 28 септември 2016 г.

Нахут със свинско


Нахутът не присъства много често на трапезата у нас, за съжаление.
Обикновено си го хапвам само аз по време на постите, когато ми е нужно да разнообразявам менюто си и много често имам на разположение от него. Приготвям го в различни комбинации, но за пръв път реших да  приготвя рецепта с нахут и месо. Пакетът нахут на Крина отлежава вече няколко месеца в шкафа, защото някак през лятото не ми се готвеха такива неща.  Но ето, че дойде и неговото време. Снимката ми не се получи много добре, но рецептата си заслужава.
Трябва да ви кажа, че тази комбинация с месо се получи просто идеална. Изключително вкусно ястие, което пожъна сериозен успех вкъщи. Имах някакви опасения, но се оказаха напразни. Е, все пак има и мръвка, нали :)

250 г нахут Крина*
500 г свинско месо
300 г гъби
1 глава лук
1 морков
1 чушка
1 настърган домат (или от консерва)
парче целина
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
около 1 с.л. чубрица
сол

Нахутът се почиства (ако има от какво), измива се и се накисва във вода от предната вечер. Преди сваряването водата се излива, измива се и се налива нова вода. Слага се да се вари до пълното му омекване. Свинското се нарязва на по-дребни късчета. Всички зеленчуци също се нарязват.
Месото се слага да се задуши в 3-4 с.л. мазнина. Обикновено си пуска вода, която трябва да изчакате да изври. Когато остане само на мазнина, се прибавят нарязаните зеленчуци и гъбите. Готви се докато зеленчуците омекнат. Сипват се доматите и се разбърква. Оставя се още 2-3 минути на огъня. Нахутът се изцежда и се изсипва в тавата, в която ястието ще се пече. Сипва се и месото. Слагат се подправките. Налива се вода - да покрие малко повече от половината на ястието. Пече се до готовност на продуктите, като се разбърква няколко пъти по време на печенето.

* Рецептата за нахут със свинско можете да приготвите и с нахут от консерва (2 броя), като ще си спестите времето за варене.

3 коментара:

  1. Или,
    наистина много вкусно ястие се е получило.Преди години нахутът е бил основен продукт за готвене и в България за разлика от сега - по - рядко се използва.Но когато посетих Израел 2012 г. видях там навсякъде да се ползва нахут , за много и различни ястия.Той регулира когато е суров кръвната захар.Използвай го редовно, много е полезен и много вкусен.Даже с нахутено брашно и хлябове могат да се правят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. ОоО, идеална е, сигурна съм, предполагам поне колкото фасулът с месце. Чудесна ти е снимката, апетитна е, повече какво да иска човек от това? Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...