събота, 3 септември 2016 г.

Кифлички с крем

Пухкави, благоуханни топли кифлички! Ухае навсякъде на пекарна :)
Обичаме ги на закуска, като компания на кафето по всяко време, за десерт, за вечеря, а и за нощно хапване  Любими са ни кифличките с мармалад и имам няколко рецепти за тях в блога, както и някои други. Но трябва да ви кажа, че тези кифлички с крем са им абсолютно достойна конкуренция.

От тестото, което приготвих, приготвих два вида. Едните не завих, както е обичайно, а сложих крема във вдлъбнатина на тестото и в него по една смокиня от тазгодишното и сладко. И двата вида станаха много хубави, ноооо... само ако знаете колко вкусни станаха тези със смокините... Ммм, чудни! Е, у дома не всички обичат сладко от смокини, така че има за различните вкусове два вида кифлички.




Продукти:

300 мл прясно мляко
80 мл вода
30 г прясна мая
8 с.л. олио
1 яйце + 2 белтъка
1/2 ч.ч. захар
1 капсула ванилия
щипка сол
около 800 г брашно

1 жълтък за намазване

За крема:

1 Премиум пудинг Бурбонска ванилия на Dr Oetker
400  прясно мляко
1 жълтък
5 с.л. захар

Приготвянето на кифличките с крем започва с направата на крема. За целта съдържанието на пакетчето се смесва със захарта, 4-5 с.л. от студеното мляко и жълтъка. Останалото мляко се слага да заври. След това се отмества от огъня и към него се прибавя горната смес. Връща се на котлона и се бърка докато заври отново и се сгъсти. След това се оставя настрана да изстива.

Приготвя се тестото.
Млякото се смесва с водата и се затоплят леко. Прибавя се 1 с.л. от захарта и маята и се разбърква добре. Слагат се 4-5 с.л. брашно и се разбърква отново. Оставя се да шупне, докато хване хубава "шапка". В брашното се прави кладенче и се добавят всички продукти, като се изсипва и втасалата мая. Замесва се меко нелепнещо тесто. Разделя се на 20 части, които се оформят на топки. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат. 
След това, за да оформите кифличките от първата снимка взимате топче и разточвате на нещо като правоъгълник или пък по-скоро на елипса с дължина около 20 см и широчина около 12 см. В горния край се поставя ивица крем - около 1 1/2 с.л., така че да е на около 1 см от края на тестото. Тестото се загръща върху крема и се залепва, като се притиска с пръсти - както е показано на снимката. Останалата част се реже на ленти с дебелина около 1 см. и се навива на руло. 



След това се оформя кръгче, като двата края внимателно се съединяват, като се внимава и да не се разпадне формата. Кифличките се подреждат в застлана с хартия за печене тава и се намазват с разбития с 2-3 капки олио и 1 ч.л. прясно мляко жълтък. Оставят се да втасат и се пекат в загрята на 170 градуса фурна до готовност и до придобиване на приятен загар.
Изваждат се от фурната, оставят се да изстинат малко и се поръсват обилно с пудра захар.










За да приготвите кифличките на втората снимка, е необходимо да направите вдлъбнатина във втасалата топка тесто, да оформите борд от тестото. Бордът се намазва с разбития жълтък и се поръсва със захар и вътре се слага около 1 с.л. от крема. След това по средата се слага 1 смокиня от сладко и се полива с малко от сиропа от сладкото върху крема. Пекат се по същия начин до приятен загар. Като се извадят, може да се намажат с разреден с много малко вода сироп от смокиновото сладко. Стават невероятни!


2 коментара:

  1. Майсторка си, Илианка, разкошни са -
    неустоима комбинация на пухкаво тесто и ароматен крем.
    Оформлението е много красиво и снимките - също!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...