Вчера видях в блога на Катето това фантастично пилешко и снощи си набавих необходимите продукти! Не устоях на прекрасните снимки. И си заслужаваше. Не съм правила дюнери като нея, защото нямах питки, а не ми се занимаваше и това да правя. Вместо това обърках набързо една Тревненска содена питка, която чудно си пасна с пилешкото печено. Когато отидох в магазина, се оказа, че е останало само едно филе, но за сметка на това имаше пържоли от бутче с кожичка и аз взех филето и две пържоли. Това наложи малка промяна в рецептата, но смятам, че се отрази добре, защото препечената кожичка чудно хрупка и придава завършен вид на ястието.
Продукти:
1 пилешко филе тип пеперуда
2 бр. пилешки пържоли от бутче
За маринатата:
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
4 скилидки пресован чесън
1 с.л. подправка за месо/барбекю
1 с.л. оцет (ябълков използвах аз)
4 с.л. зехтин или олио
сол на вкус
Нямах време да снимам стъпка по стъпка подготовката на месото, но Катето е снимала подробно и можете да разгледате при нея.
Месото се измива и се подсушава на кухненска хартия. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се бъркат добре. Филето се нарязва на филийки - на 3 или на 4, както позволява. На пържолите се правят леки разрези от страната с месото.
Месото се потапя в маринатата от двете страни и е хубаво, ако имате време да го подържите поне два часа в хладилник. Ако не, може и веднага да се направи.
На дъска се поставя първо едната пържола с кожата надолу. Върху нея се подреждат филетата. Завършва се с втората пържола, като кожата се оставя отново от външната страна. Така приготвеното пилешко месо се завързва с канап. Добре е да се пристегне.
Така приготвения пакет се поставя в намаслената тава, в която ще се пече. Налива се около 200 мл вода и се пече на 180 градуса. По време на печенето се полива със соса, който се отделя в тавата няколко пъти. След като се запече хубаво кожичката от едната страна, месото се обръща, за да може да се изпече и от другата страна, като отново се полива със соса няколко пъти.
Сервира се с пържени картофи и зеленчуци. Пасва му и сос, който аз сега пропуснах, но следващия път ще се постарая да направя.
Страхотно е, Или! Наистина безброй импровизации могат да се правят. Това, което ми харесва е, че месото се маринова и отвътре, което го прави сочно и много вкусно. Казах ти, ще тествам и твоят начин, просто неустоим! Поздрави!
ОтговорИзтриване