неделя, 11 октомври 2015 г.

Бързи сиренки, Добруджанки или Мързеливки



..... бързи банички, или пък содени питки. Както и да ги наречете, все ще бъдат вкусни, лесни и бързи. Рецептата отнема много малко време и е подходяща и за начинаещи домакини. И почти съм сигурна, всички имат налични продуктите в кухнята си почти постоянно. Просто е нужно  да ги извадите, да отделите малко време (около 40 минути с печенето) и да похапнете вкусно.
Освен това, рецептата търпи изменения. Освен сирене, можете да сложите кашкавал и колбас. Защо пък не? Но както и да приготвите тези добруджанки, все ще са вкусни.

А дали ще сервирате вашата бърза закуска с  с айрян, прясно мляко, чай, а защо пък не и бозичка, зависи само от вас.

В моя стар тефтер има две рецепти за тях. Едната се казва Бързи банички, а другата Сиренки. Така съм ги записала още докато съм била ученичка. Или по времето на динозаврите, ако питате Никол... Основно се различават в броя на яйцата и наличието на олио.

Избрах да ви предложа по-богатата от двете.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. надробено сирене
щипка сол
2 с.л. олио
1 ч.л. с връх сода за хляб
около 3 ч.ч. брашно

краве масло

2 1/2 ч.ч. от брашното се изсипват с купата, в която ще се смесват продуктите. Содата се разтваря в киселото мляко и заедно с всички останали продукти се изсипва при брашното. Разбърква се хубаво. Не е нужно да се меси твърдо като за питка тесто. Трябва да остане доста лепкаво, но все пак да може да се оформя на топки, които да стоят в тавата без да се разливат. Ако прецените, че е нужно, добавете и останалата половин чаша брашно.
Всичко трябва да се разбърка много хубаво. Тавата за печене се намаслява или се застила с хартия за печене, която също леко се намазва с олио. Понеже тестото е лепкаво, аз си бях намаслила ръцете, за да не се полепва, докато оформям топките. Оформят се топчета. Големината им зависи от това колко искате да са големи. Моите бяха с диаметър около 5 см.

Поставят се в тавата, леко се прави дупчица с пръст в средата, в която се слага парченце краве масло.

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато порозовеят хубаво и се изпекат добре отвътре. Ако е нужно, след като хванат коричка отгоре, ги покрийте с хартия, за да не изгорят.


6 коментара:

  1. Иле, права си - каквито и да са, както и да ги наречем, все ще са вкусни. :) Животът им от "времето на динозаврите" е доказателство. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ги харесвам и аз като бърза закуска :) Както и да се нарекат - все са вкусни. Дръпвам си една от теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Главно като "Добруджанки" са известни. Такава вкусотия не може да бъде забравена! Отгоре на това пък и лесно за приготвяне.
    Хубава неделя, Ил!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много лесни! Ще се възползвам от рецептата следващия уикенд:) Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Направих ги тази вечер със сирене и кренвирш (това имах вкъщи) и станаха много вкусни. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Още днес ще ги опитам

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...