събота, 3 октомври 2015 г.

Ябълкова пита Пандора



Скъпи приятели и последователи на Щъркелово гнездо,

през изминалата седмица имах удоволствието да присъствам на първите Годишни награди за кулинарни блогове в България, организирани от Блоговодител и със съдействието на  МЕТРО, BBC Good Food, Вашата месарница и Сладката къща
На церемонията, бяха отличени най-добрите кулинарни блогове за 2014 година, индексирани в Блоговодител.
Да си призная честно, бях много изненадана да прочета, че съм номинирана. И то  в цели две категории: "Бързо и вкусно" - най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство  и "Топло от фурната" - най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници.
А представяте ли си каква беше изненадата ми, когато чух, че журито е дало най-висока оценка на моя блог в категория "Топло от фурната"?
Изживяването беше невероятно! Когато излязох да получа наградата си, толкова се развълнувах, че малко по-късно вече не си спомнях какви въпроси ми задаваха и какво точно отговорих!

Но това не е всичко! Бързо бях върната към микрофона, защото се оказа, че наградата на публиката отново е за Щъркелово гнездо. 


Да, призовете бяха връчени на мен. Но тези награди, скъпи приятели, са и Ваши!
Спечелихме ги заедно, защото без Вас, без Вашия интерес и внимание „Щъркелово гнездо” нямаше да бъде същото.  Заедно извървяхме пътя дотук през тези 7 години, за което Ви благодаря от сърце!
Казах го и на самата церемония, наградата на журито ме трогна и разбира се ми носи огромно удоволетворение. Но истински щастлива ме направи НАГРАДАТА НА НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ПУБЛИКАТА. Защото в крайна сметка това е оценката на оценките.
Затова още вендъж безкрайни благодарности за всички, който гласуват доверие на „Щръкелово гнездо” с всекидневния си интерес към рецептите и публикациите в сайта.


НАГРАДИТЕ СА ЗА ВСИЧКИ ВАС !!!


И сега, една рецепта,приготвена с ябълки от Панаира на ябълката в магазините на МЕТРО (който всъщност продължава до 7 октомври).



Ябълкова пита Пандора. Какво име, а?

Първоначално планирах да направя друг вид сладкиш, но попаднах на тази рецепта, която  много  ме заинтригува и веднага реших, че ще я изпробвам.

Да знаете, че се прави много лесно, а ароматът, който се носи от фурната е просто неустоим.
Много вкусен сладкиш, който със сигурност ще се прави и друг път вкъщи.

Променила съм количеството на продуктите, тъй като използвах форма с диаметър 26 см.

315 г брашно
7 г суха мая
345 г захар (следващия път ще намаля захарта, струва ми се прекалено сладко)
150 г масло
2 ябълки (ако са малки, сложете 3)

за заливката:

220 мл прясно мляко
3 яйца
1 капсула ванилия (или три прахчета)

около 100 г захар за поръсване

Ябълките се обелват и се нарязват на фини и тънки резени. Брашното се смесва със сухата мая и захарта. Добавя се студеното масло, нарязано на парченца и с ръце се омесва, докато се образуват трохи. Формата за печене се застила с хартия и в нея се изсипват половината трохи. Изравняват се, като леко се притискат. Не натискайте много. Отгоре се подреждат нарязаните ябълки и след това се изсипват останалите трохи, които отново се изравняват.
Яйцата се разбиват с тел и към тях се прибавя прясното мляко и ванилията. С тази смес се залива ябълковата пита. Изчаква се да попие и се поръсва с останалата захар. (Аз не сложих всичките 100 г, той като в тестото има достатъчно количество сладост, а само колкото да хване апетитна захарна коричка)
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато добие апетитен златист загар.


16 коментара:

  1. Още веднъж поздравления за успеха и наградите, Илианка! Блогът ти е чудесно местенце, богат на вкусни рецепти и заслужава всеки един от призовете. Продължавай да твориш и покоряваш още върхове!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  3. Честити награди, Ил! Напълно заслужени!
    И тази интересна и вкусна рецепта го доказва!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Моля, моля... :) Нали знаеш, че гласувах за теб при печивата, няма начин просто, наградата си беше твоя! Страхотен сладкиш, ще се пробва!
    Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви много!
    Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита награда, Ил! Няма такава майсторица като теб на питки и погачи! Напълно заслужена победа.

    ОтговорИзтриване
  7. Честита награда, Илианка! Напълно заслужено! Браво и с пожелания за още много много награди!

    ОтговорИзтриване
  8. Хайде, честито. Поздравления за всички ви.
    И нали знаеш как обичам да си хапвам тук? Тази пита не прави изключение.

    ОтговорИзтриване
  9. Честито и от мен, отново, Илианка :) Ябълковата пита изглежда просто неустоимо! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Илианка, честити награди! Добре че Пепи ме упъти къде да гледам за наградените:)
    Интересна пита, звучи много ароматно!

    ОтговорИзтриване
  11. Честити награди, Иле! От сърце се радвам за теб и ти пожелавам много вдъхновения и красоти сътворени в твоя блог!
    Поздрави и прекрасна цветна есен!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, мили хора!
    Прегръщам ви всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито за наградата, напълно я заслужавате. Най-редовно се възползвам от Вашите рецепти. Винаги всичко е точно и се получава. Още докато чета някоя рецепта и започва да ми ухае и знам какво ще се получи като резултат.

    ОтговорИзтриване
  14. Честита награда, Илианка! Още много върхове и все такива уникални неща да приготвяш. Питата изглежда страхотно.

    ОтговорИзтриване
  15. Илианка, малко закъснявам, но дано не прекалено... Честито и от мен, напълно заслужено! Такъв майстор с душа като теб! Още много радости като тази. А сладкото предложение е чудесно, ще се почерпя за твое здраве. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване