Такааа... Настъпи ли есента, в много български домакинства започва подготовка на зимнина.
И ние спазваме тази традиция. Вече направихме доста неща, част от които споделих с вас в категорията Зимнина. Остана една рецепта обаче, която искам да приготвя от две години и все не се добирам до рецептата. Царска туршия с мед. Преди време в една колежка опитах туршия с мед и много, ама много ми хареса. А аз не харесвам всякаква туршия. Така и не разбрах нейната рецепта, но тази година реших, че ще потърся в нета. И разбира се, открих. Реших да се доверя на Руми и не сбърках. Не само че приготвих туршията, но и днес я опитахме и реших, че е време да споделя рецептата и с вас, защото все още можете да се възползвате от нея.
Продукти:
камби - зелени и червени (може и с по-дебели чушки)
моркови
карфиол
зеле
зелени домати
краставички
глава и листа целина
зърна черен пипер
по желание скилидки чесън
Количествата на зеленчуците зависят от това колко буркана искате да подготвите.
за саламурата:
5 ч.ч. оцет 6%
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
7 ч.ч. вода
По 2 аспирина на компотен буркан
Аз в случая нямах карфиол и направих само със зеле. Дори и да нямате един от продуктите, не е фатално, пак ще се радвате на вкусна туршия.
Зеленчуците се измиват и нарязват. Подреждат се в буркани, като се слага и аспирина, и черен пипер. Аз използвах различни буркани - и компотени, и трилитрови, и литър и половина. Такива имах в момента.
Руми е писала, че тази саламура стига за 6-7 еднолитрови буркана. Аз приготвих доза и половина и моите буркани бяха повечко . Лакомия. К`во да пра`иш.
Всички съставки за саламурата се смесват в тенджера и се слагат да се затоплят до пълното разтопяване на захарта, солта и меда и се оставя да ври на котлона 4-5 минути. При мен се появи пяна от меда, която след като махнах от огъня, отстраних с решетъчна лъжица.
С горещата течност се заливат бурканите, затварят се и се обръщат с капачката надолу. Завиват се с подходящи кърпи или нещо друго, което използвате за такива цели, за да може топлината да се запази максимално дълго и капачките да се вакумират. След като се охладят напълно бурканите, се прибират.
Аз я правих преди около три седмици и днес е напълно готова за хапване.
Мила Руми, благодаря ти за вкусната рецепта!
Илианка, прелестна е туршийката!!! Как плаче за една ракийка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Днес и моята дъщеря приготвя "Царска туршия". По друг начин, но всеки си има изпитана рецепта. Много е апетитно твоята, Ил!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
на 3литров буркан колко аспирин?
ОтговорИзтриванеНие слагаме 5 аспирина на трилитров буркан.
ИзтриванеА има ли вариант без аспирин, да се стерилизират?
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала без. Следвала съм тази рецепта.
ИзтриванеАз лично избягвам прекомерната употреба на аспирина и предпочитам да си стерилизирам за някоя минутка бурканите,/ до 5 минути, така и киселите краставички/, запазва се хрупкавината, но така издържат и по- дълго.
ОтговорИзтриванеСтрахотна е тази туршия. Правих я миналата година, ще я правя и тази в двойна доза. Аспирин не слагам, само обръщам горещите буркани. Проблем не съм имала.
ОтговорИзтриване