Когато бях дете, щом дойдеше ваканция, веднага ме пращаха на село. Тогава го приемах едва ли не като наказание, но сега си давам сметка, че това са едни от най-щастливите ми дни. Тогава в сладкарницата караха най-хубавите меденки, които някога съм опитвала. Баба им казваше "медени питки". Бяха подредени в едни големи черни... тави. Половинката от всяка меденка беше потопена в шоколад и аз винаги започвах да ги ям от страната без шоколада. Никога няма да забравя този вкус.
Освен тях имаше и едни Триочки, които никога и никъде другаде не съм виждала. Те ми бяха още по-любими. Бяха като сладки, слепени с мармалад, но по-големи и имаха три дупчици на тях, през които се виждаше мармаладът. Еееех... спомени... Имаше дни, в които караха наливна боза и баба ме пращаше с една голяма кана до сладкарницата. Винаги ме беше страх да не изпусна тежката порцеланова кана и изпивах половината боза по пътя на връщане :))
От доста време не съм правила сладки, а бях планирала за днес. Дълго се чудих и рових в разни рецепти. Накрая реших, че ще направя медени питки :) Такива с шоколад. Но за разкош им добавих и смлени орехи.
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
5 с.л. мед
1/2 пакетче канела
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. сода
брашно за нелепнещо тесто (около 4 ч.ч.)
За глазурата:
150 г шоколад
30 г масло
Яйцата се разбиват леко с вилица. Прибавя се захарта, олиото, медът и канелата и содата. Разбърква се добре. Сипват се орехите и отново се разбърква. Добавя се по малко от брашното и постепенно се замесва тесто, което трябва да не лепи, но внимавайте да не слагате прекалено много брашно, защото няма да може да се разточи.
Взима се част от тестото и се разточва на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се меденките (аз дълго се чудих с какво да ги режа и... не ми се смейте много :) - изрязах ги с капачка от буркан :). Поставят се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в загрята фурна.
Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото. Меденките се потапят в него и се оставят върху хартия за печене, за да се втвърди шоколадът.
:D Ох, с тия носталгични спомени ...
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!
ОтговорИзтриванеНе зная дете, което да не ги започва от шоколада:)
А спомените ти май на всички ни напомниха за бабините рецепти и уханна кухня.
Поздрави от мен!
А след като изядяхме шоколадовата част, другата "случайно" се оставяше на някой шкаф, маса.....
ОтговорИзтриванеА как ухаят, докато се пекат :) Заради това си струва човек да ги забърка :)
удесни си ги направила, Илианка!
Страхотен спомен от едно време.... ще ги направя:)
ОтговорИзтриванеИлианка,
ОтговорИзтриванемного ми харесват новите ти идеи - отлична работа, както винаги.
Обожавам меденки и си спомням колко бяха вкусни,а твоите са чудесни!
Честита,
усмихната и щастлива пролет, Диана
Радвам се, че ви харесват!
ОтговорИзтриванеДианка, твоите думи винаги значат много за мен. Благодаря!
Защо такаааа.Първо благодаря за рецептата.Миналата седмица ги направих но не като питки а по-скоро като линцери лепнати със сливов мармалад и станаха стахоотни.Вчера направих още една доза с идеята да е за коледа но станаха като камък-брашното ми е същото меда също но меденките нямат нищо общо..Слепих няколко с надеждата да омекнат до сутринта-предния път омекнаха за часове-сега като ги пробвах са си все същите.Не знам къде сбърках...
ОтговорИзтриванеАми... не знам защо се е получило така. Може брашното да е било повечко или да са печени по-дълго.
ОтговорИзтриванеДано намазани с мармалад да омекнат. Пробвайте да ги поставите в кутия, в която има поставен резен ябълка.
Мекички ли стават? :)
ОтговорИзтриванеНе са твърди със сигурност.
ОтговорИзтриванеНо веднага след изпичане не са и най-меките. Но като престоят малко, стават много мекички. Ако пък се намажат със сладко и се слепят, ще станат още по-хубави :)
Най -меки като от магазина стават с бъркано тесто . Намалете брашното - да е гъстота една идея преди замесване - може да се добавят смлени орехи или настърган шоколад.
ОтговорИзтриванеТази година реших ,че искам меки меденки и не спазих никоя рецепта.
Вместо сода слагам бакпулвер. В тестото сложих шоколадови пръчици и се получи нещо много вкусно .
А колко време се пекат и на какви градуси? С вентилатор или без :)
ОтговорИзтриванеНе пека с вентилатор. Сложете ги на 170 градуса и печете докато станат златисти. Не прекалявайте с печенето, защото ще станат много твърди :)
ОтговорИзтриванеДнес ги правих по вашата рецепта, станаха уникални, само че слагам една подправка за меденки от украинския магазин. Трудно ми е разтопяването на шоколад на водна баня, защото не става течен , гладък а е гъст, къде греша?
ИзтриванеАко температурата е била прекалено висока, е възможно шоколадът да е пресготвен. За друга причина не се сещам.
ИзтриванеMolim vss sta znaci чч,чл. сл ? hvala
ОтговорИзтриванеЧ.ч. is a cup,
ИзтриванеЧ.л. is a tea spoon,
С.л is a tablespoon.
Greetings!