Продукти за тестото:
300 мл хладка вода
1 кубче мая
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
1 белтък
4 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно
За плънката:
4 яйца
400 г сирене
60 г краве масло
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря във водата. Прибавя се към останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на три топки, като едната от тях се оставя по-голяма. Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Сместа се разбърква хубаво. По-голямата топка тесто се разточва на кръг, диаметърът на който трябва да е по-голям от тавата, в която ще се пече тутманикът. (Като се постави в тавата, тестото трябва да покрива стените и да излиза около 1 см отстрани.) Поставя се с помощта на точилката в предварително намазаната тава. Намазва се с половината от разтопеното масло Отгоре се изсипва половината от плънката. Втората топка също се разточва на кръг, който трябва да е голям колкото тавата. Поставя се върху плънката. Намазва се с останалото масло. Изсипва се от плънката. От сместа се оставя малко и се слага по края на третата кора. Захлупва се с тестото на долната кора. Оставя се да втаса. Намазва се с разбития с малко вода жълтък и се надупчва с вилица. Пече се в загрята на 160* фурна.
300 мл хладка вода
1 кубче мая
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
1 белтък
4 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно
За плънката:
4 яйца
400 г сирене
60 г краве масло
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря във водата. Прибавя се към останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на три топки, като едната от тях се оставя по-голяма. Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Сместа се разбърква хубаво. По-голямата топка тесто се разточва на кръг, диаметърът на който трябва да е по-голям от тавата, в която ще се пече тутманикът. (Като се постави в тавата, тестото трябва да покрива стените и да излиза около 1 см отстрани.) Поставя се с помощта на точилката в предварително намазаната тава. Намазва се с половината от разтопеното масло Отгоре се изсипва половината от плънката. Втората топка също се разточва на кръг, който трябва да е голям колкото тавата. Поставя се върху плънката. Намазва се с останалото масло. Изсипва се от плънката. От сместа се оставя малко и се слага по края на третата кора. Захлупва се с тестото на долната кора. Оставя се да втаса. Намазва се с разбития с малко вода жълтък и се надупчва с вилица. Пече се в загрята на 160* фурна.
Това е т.нар. сиреначка - прави се в троянския край. Свтрзано е с детството ми, баба правеше много често и много го обичам!
ОтговорИзтриванеАз съм от Ловеч. Така го прави майка ми и му казва тутманик :)
ОтговорИзтриванеИлианка, тестените неща / и не само те/ винаги изглеждат добре при теб!
ОтговорИзтриванеИ са вкусни, естествено!
Днес ще го направя, че в нас все търсят нещо тестяно за ядене:)
ОтговорИзтриванеМного интересно и лесно предложение!
И аз му казвам тутманик:)
Страхотен е станал!
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеАз правя подобно, но е само с долния пласт и "капачето", наричам го пирог. А плънката е различна, но най-често слагам смес за мусака, предварително запържена, за да не изгори долната коричка на пирогa докато каймата и картофите станат готови.
Ади
Брей, че интересен тутманик!
ОтговорИзтриванеМного ме впечатли!
Видях и питката ти слънце - много е красива!
Поздрави: Мария
Дани, Траяна, благодаря :)
ОтговорИзтриванеБенита, и при теб се е получил добре.
Ади, с кайма не съм пробвала. Трябва да опитам някога.
Мария, благодаря ти! За мен е традиционен този тутманик. Хапвам си го от дете :)
Изглежда фантастично! Сърдечни поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! Похвала от майстор като теб значи много.
ОтговорИзтриване