Продукти:
За тестото:
250 мл. хладка вода
20 гр. мая
щипка сода
1 /2 ч.л. сол
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. оцет
30 гр. краве масло
500 гр. брашно
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. оцет
30 гр. краве масло
500 гр. брашно
за плънката :
300 гр. бяло саламурено сирене
3 яйца
краве масло за плънката и за намазване
Маята се разтваря във водата. В брашното се прави кладенче и там се изсипва маята, разтворената в оцета сода, киселото мляко , солта и маслото. Меси се тесто, което се разделя на 5 топки. Оставят се да престоят около 20 минути. Всяка топка се разточва на възможно най-тънка кора, слага се от плънката и по няколко малки парченца масло, навива се на руло и се нарежда в намаслена тава. След като се подредят всички кори , баницата се оставя да престои около 10 минути, намазва се олио и се пече в предварително затоплена фурна при температура 200 градуса. Изпечената баница се намазва с краве масло и се покрива с чиста кърпа, за да омекне.
Прекрасна е тази баница. Досега не бях правила баница с мая, но тази определено ще правя често. Хареса ни повече от другите баници, които правя с дърпани или точени кори.
Източник:Венс
Отдавна съм хвърлила око на баницата на Венс, сега , като видях и твоята - не мога да й устоя:).Ще я направя тези дни.Великолепно изглежда в твое изпълнение, поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аелис!
ОтговорИзтриванеНа нас ужасно много ни хареса.
Опитай я и ти.
Баницата е страхотна ,още щом видях снимката си казах ,че ще я направя ,но в двойна доза ,тя носи вкуса на моето детство !Благодаря за рецептата ,баницата стана невероятно вкусна !
ОтговорИзтриванеДвойна доза?
ОтговорИзтриванеУха, идвам и аз :)
Благодаря за обратната връзка. За мен е много важно да споделяте отзиви за рецептите, които изпробвате :)
Много ми харесва как изглежда и съм сигурна че ще е вкусна. Ще ми се да я направя за нова година но ще правя и други неща та се чудех колко време отнема приготвянето и. А корите само се разточват така ли не се дърпат.
ОтговорИзтриванеКорите само се разточват, да. На мин от замесването през втасването и разточването ми отнема около час и половина. После остава изпичането. Уверявам ви, заслужава си. Това е любимата баница на моето семейство.
ОтговорИзтриванеС пожелание за Щастлива Нова Година,
Илиана
Илианка, аз как можах да пропусна тази вкусотия а?..Страхотно изглежда и рецептата вече си преписах :))))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Наистина е вкусотия, Аура :)
ОтговорИзтриванеЗаслужава си :)
Илианка, още веднъж благодаря! Ползвах рецептата за тестото, стана перфектна!!!
ОтговорИзтриванеБаницата е страхотна, направих я за нова година стана много бързо и е много вкусна. Нямаше сухи и твърди краища както ми се получава при точената баница а беше цялата мекичка и вкусна.:-)
ОтговорИзтриванеНай-вкусната баница, която съм правила! :) Благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеИл, мога ли да сложа суха мая и ако да - колко?
ОтговорИзтриванеМоже, да :)
ОтговорИзтриване7 грама са достатъчни.