петък, 18 март 2011 г.

Вита баница с мая



Продукти:

За тестото:

250 мл. хладка вода
20 гр. мая
щипка сода
1 /2 ч.л. сол
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. оцет
30 гр. краве масло
500 гр. брашно

за плънката :


300 гр. бяло саламурено сирене
3 яйца
краве масло за плънката и за намазване

Маята се разтваря във водата. В брашното се прави кладенче и там се изсипва маята, разтворената в оцета сода, киселото мляко , солта и маслото. Меси се тесто, което се разделя на 5 топки. Оставят се да престоят около 20 минути. Всяка топка се разточва на възможно най-тънка кора, слага се от плънката и по няколко малки парченца масло, навива се на руло и се нарежда в намаслена тава. След като се подредят всички кори , баницата се оставя да престои около 10 минути, намазва се олио и се пече в предварително затоплена фурна при температура 200 градуса. Изпечената баница се намазва с краве масло и се покрива с чиста кърпа, за да омекне.
Прекрасна е тази баница. Досега не бях правила баница с мая, но тази определено ще правя често. Хареса ни повече от другите баници, които правя с дърпани или точени кори.
Източник:Венс

13 коментара:

  1. Отдавна съм хвърлила око на баницата на Венс, сега , като видях и твоята - не мога да й устоя:).Ще я направя тези дни.Великолепно изглежда в твое изпълнение, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Аелис!
    На нас ужасно много ни хареса.
    Опитай я и ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Баницата е страхотна ,още щом видях снимката си казах ,че ще я направя ,но в двойна доза ,тя носи вкуса на моето детство !Благодаря за рецептата ,баницата стана невероятно вкусна !

    ОтговорИзтриване
  4. Двойна доза?
    Уха, идвам и аз :)
    Благодаря за обратната връзка. За мен е много важно да споделяте отзиви за рецептите, които изпробвате :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми харесва как изглежда и съм сигурна че ще е вкусна. Ще ми се да я направя за нова година но ще правя и други неща та се чудех колко време отнема приготвянето и. А корите само се разточват така ли не се дърпат.

    ОтговорИзтриване
  6. Корите само се разточват, да. На мин от замесването през втасването и разточването ми отнема около час и половина. После остава изпичането. Уверявам ви, заслужава си. Това е любимата баница на моето семейство.
    С пожелание за Щастлива Нова Година,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка, аз как можах да пропусна тази вкусотия а?..Страхотно изглежда и рецептата вече си преписах :))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина е вкусотия, Аура :)
    Заслужава си :)

    ОтговорИзтриване
  9. Илианка, още веднъж благодаря! Ползвах рецептата за тестото, стана перфектна!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Баницата е страхотна, направих я за нова година стана много бързо и е много вкусна. Нямаше сухи и твърди краища както ми се получава при точената баница а беше цялата мекичка и вкусна.:-)

    ОтговорИзтриване
  11. Най-вкусната баница, която съм правила! :) Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ил, мога ли да сложа суха мая и ако да - колко?

    ОтговорИзтриване
  13. Може, да :)
    7 грама са достатъчни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...