сряда, 28 август 2024 г.

ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА С МОРКОВИ И КРАСТАВИЦИ


Пуканите люти чушлета са едни от най-предпочитаните  у дома за консумация от късна есен, през цялата зима, чак до ранната пролет. Затова приготвяме различни рецепти. Тази година реших да опитам една комбинация, която по принцип приготвям за хапване веднага. Пукани люти чушлета с моркови и краставици. За консервирането им заложих на Пикант фикс, с който  се приготвят всякакви традиционни и не толкова рецепти. Пикант фикс на Dr.Oetker улеснява приготвянето на класическа сладко-кисела марината за туршии без необходимост от стерилизиране и гарантира зеленчуците да останат хрупкави. Съдържанието на пакетчето се прибавя към класическата смес от вода, оцет и захар, а след като маринатата заври, се изсипва върху зеленчуците. По този начин туршиите се приготвят за кратко време без стерилизиране, а Пикант фикс предотвратява продължителната ферментация, така че зеленчуците да останат хрупкави и да не се развалят.

 


Продукти:

Около 1,5 кг люти чушлета (аз използвах няколко вида)

Около 300 г краставички ( може да са корнишони, но може да са и друг сорт краставици)

Около 300 г моркови

3 глави чесън

½ връзка пресен магданоз

½ връзка пресен копър

1,75 л вода

300 мл оцет (задължително над 6% киселинност)

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 

За изпълнение на рецептата за Пукани люти чушлета с краставици и моркови е необходимо първо зеленчуците добре да се измият. Дръжките на чушлетата се изрязват. След това лютите чушки се подсушават и се опукват. Краставиците се нарязват на кръгчета, а морковите се настъргват. Чесънът се почиства и се накълцва. Смесва се с нарязаните копър и магданоз.

В предварително подготвени бурканчета с винтови капачки се подреждат по малко от морковите, краставиците, чушлета, чесън с копър и магданоз, като се редуват, без да се притискат твърде много.

Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Тук само да напомня, че е важно да използвате качествен оцет, а не имитиращи продукти. Киселинността му трябва да е над 6%, иначе няма да може да се консервират продуктите добре. Слага се да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато.

Напълнените бурканчета се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е необходимо се долива още. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...