Продукти:
500 мл. хладка вода
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
сирене
масло
От водата, солта и брашното се замесва тесто. Разделя се на 10 еднакви части, които се оформят на топки. Оставят се за 20 минути, покрити с кърпа. След това се взима едно топче, разплесква се леко с ръце и върху него се намазва 1 ч.л. меко масло.
Отгоре се покрива с още една питка. Така се получават 5 питки. Отново се покриват с кърпа и се оставят за 20 минути. Работната повърхност се намазва с олио. Взима се едната питка, леко се разточва с точилка и се дърпа на възможно по-тънка кора.
Кората се реже на две, намазва се с разтопено масло, поръсва се със сирене и се сгъва баничка. Аз ги направих триъгълни, но може да се направят вити или правоъгълни. Подреждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята фурна.
Отгоре се покрива с още една питка. Така се получават 5 питки. Отново се покриват с кърпа и се оставят за 20 минути. Работната повърхност се намазва с олио. Взима се едната питка, леко се разточва с точилка и се дърпа на възможно по-тънка кора.
Кората се реже на две, намазва се с разтопено масло, поръсва се със сирене и се сгъва баничка. Аз ги направих триъгълни, но може да се направят вити или правоъгълни. Подреждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята фурна.
Изглеждат много апетитно! Може ли да си открадна една?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Усмихната и слънчева седмица ! :)
Може. И две дори :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Пожелавам повече слънце и на теб, защото при мен няма :(
Страхотни банички! Би ли ми казала точенето на кората едновременно с маргарина (маслото ) ли се прави. Виждам,че на втората снимка има сложен маргарин или греша.
ОтговорИзтриванеninfil, в рецептата пише. Първо делиш тестото на 10 топчета, после всяко топпче сплескваш на питка. Върху едната слагаш масло. Отгоре захлупваш с още една питка и така и останалите. Оставяш ги да престоят и тогава точиш и дърпаш. Маслото се изгубва.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Илиана! Изглеждат страхотнооооооо и веднага се залових да ги правя :) Въпросът ми е, така получените кори, не се ли слепват и след това да ми е трудно да ги разделя, след като ги наложа?Дано да успея да се справя :)
ОтговорИзтриванеВероятно вече е късно за отговор и сигурно си ги направила.
ОтговорИзтриванеНо не се залепват :)
Вероятно вече е късно за отговор и сигурно си ги направила.
ОтговорИзтриванеНо не се залепват :)
Станаха невероятни,благодаря ти, за всички тези прекрасни рецепти! Хубав ден от мен и продължавай да ни радваш с твоите красиви вкусотии :):):)
ОтговорИзтриванеЗдравейте. На мен тестото като се изпече се получи малко твърдо, но не бях допрочела че не се точат много, и ги разточих. Дали се дължи на това?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, едва ли е от разточването.
ОтговорИзтриванеПо-скоро възможно е да сте сложили повече брашно от необходимото или да сте препекли.
Тестото трябва мекичко и подходящо за работа. Опитайте отново. Надявам се, че ще се получат.
Поздрави, Илиана
Най-вкусните банички които някога съм ял. Точно класическите банички от едно време, но по вкусни заради истинското сирене и масло.Много, много благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеЕее, страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за обратната връзка!