понеделник, 25 април 2016 г.

Чешки козунак


Козуначено време...
Толкова много козунаци се показват с пространството, че свят да ти се завие. 
Как да пропусна и аз? Просто не мога. Знаете, тестото ми е страст, а за козунаците да не говорим. 
Този път реших да предложа една рецепта, която вече съм приготвяла и много ми допада. Това е Чешкият козунак на Наталина. Този козунак е малко по-различен от нашенския, тестото е по-тежко и не се образуват традиционните конци. Но повярвайте, вкусът е божествен и си заслужава да го опитате. Освен това начинът на приготвяне е по-лесен от класическия нашенски козунак, тъй като маслото се добавя директно в тестото и не е нужно да се меси много продължително.


  • Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г  захар
  • 40 г прясна мая
  • около 700 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 3 жълтъка
  • кората на един лимон
щипка индийско орехче
200 г краве масло
60 г стафиди (аз ги пропуснах, защото у нас не ги харесват)

1 капсула или 4 пакетчета ванилия



1 жълтък, смесен с 1 ч. л. прясно мляко и 1 ч.л. олио за намазване
30 г филирани бадеми

пудра захар за поръсване, която аз замених с кристална захар за хрупкава захарна коричка

Първо се приготвя закваска от 2 с.л. хладко прясно мляко, маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Разбърква се на каша, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. В съда, в която ще се меси тестото се пресява брашното заедно със солта. (Аз слагам половината брашно и после постепенно прибавям останалото, за да не поеме тестото твърде много брашно.) Прибавят се жълтъците, захарта, разтопеното и охладено краве масло, ванилията  и лимоновата кора. Изсипва се втасалата закваска и хладкото прясно мляко. Всичко се разбърква и се добавя постепенно от останалото брашно, тестото се измества на плот или дъска и се меси докато започне да се отлепя от дъската, стане гладко и лъскаво. Тук е моментът, в който можете да добавите измитите и отцедени стафиди (или накиснати няколко часа в ром). Така приготвеното тесто се поставя в купа поръсена с брашно и се завива с чиста кърпа. Оставя се на топло да втаса. 

След това тестото леко се премесва, но не много, за да не спадне и се разделя на 8 сравнително еднакви части. Избира се тази, която изглежда най-голяма и се отделя настрани. 
Останалите 7 се правят на еднакви фитили. 
Козунакът се плете на 3 части. Първата е от четири фитила, втората от три и последната от два.
Трудно ми е да обясня плетката  с думи, затова ще ви предложа да изгледате това видео. 


За да сте сигурни, че при печенето плетениците няма да се разместят, е добре да забиете 3 дървени шишчета в козунака - едно в средата и две в краищата. 
След като оформите първата плетеница, прехвърлете в застлана с хартия за печене тава. Леко притиснете в средата и поставете втората плитка. Нея също притиснете, за да се направи хубаво място и за последната. 
След като оформих козунака, аз не съм го оставяла да втасва допълнително. Намазах го с жълтък, смесен с олио и прясно мляко и го наръсих със захар и бадеми, след което го поставих в студена фурна. Включих фурната на 180 градуса и оставих да се загрява постепенно. Така козунакът им време да втаса докато фурната се загрява. Оставих да се пече около 15 минути, след което намалих фурната на 160 градуса и покрих с хартия. Пекох по-дълго време на ниска температура, тъй като козунакът е наистина голям и дебел и се притеснявах дали ще се изпече добре. 
След като се изпече, готовият козунак се оставя да изстине и се реже чак след като е добре охладен, защото иначе става глетав. Аз обаче нямах това свръх човешко търпение и го разрязах след около час и половина изстудяване на балкона 


Горещо препоръчвам да опитате този чешки козунак, всяка хапка си заслужава!


8 коментара:

  1. Страхотен козунак, Или! А ти как не си оплете ръцете с плетката :) Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Пооплетох се малко :D Тъкмо ще се разплета до другата седмица и пак :D

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурна съм как ухае на масло, Ил.
    Правя тесто с много масло и сега май пак ще заложа да на такова!
    Твоят е чудесен!
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, разкошен е станал! Радвам се, че ти е харесъл вкуса! Поздрави майсторице!

    ОтговорИзтриване
  5. Нямам търпение да започне подготовката за Великден и да пробвам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ехааа, колко интересна плетка, Или! Браво! Благодаря, че я сподели с нас! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкош ... Всяка хапка си заслужава, Илианка -
    и рецептата, и майсторското ти изпълнение са гарант за това!
    Сърдечни поздрави и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Христос Воскресе, Илианка!
    От кога се каня и аз на този козунак на Наталинка, толкова години и все друг някакъв правя. Дано му дойде ред, при теб също изглежда страхотен!

    ОтговорИзтриване