Много обичам тиква с мляко от малка още. Тогава я приготвя-ше баба ми. Спомням си уреда, с който я разбъркваше. Съвсем скоро разбрах, че се нарича качамилка. Е, днес аз използвам пасатор или миксер, за да разбия тиквата с млякото. Доста по-лесно е. Дори може и да не се разбиват - както съм направила и аз този път.
Продукти:
около 1 - 1,200 кг. почистена и нарязана на парченца тиква
1 л. прясно мляко
200 - 250 гр. захар
вода
Тиквата се измива и се поставя в тенджера. Залива се с малко вода - да покрие половината тиква и се сварява. Когато уври хубаво, се прибавя предварително свареното прясно мляко. Разбърква се. Прибавя се захарта - посоченото количество е примерно. Всичко зависи от сладостта на тиквата и от вашия вкус.
Тук вече можете да постъпите по два начина - или да оставите тиквата на парченца и да сервирате така, или да пюрирате и да стане вкусен крем.
Обожавам тиква с прясно мляко. Мога да изям цяла тенджера. Благодаря, че напомняте за тази рецепта! Дойде ли сезонът на тиквите, редовно я приготвям по този начин. Красимира.
ОтговорИзтриване