Много пъти съм казвала, че заешкото стои в челните места на любимите ми меса.
Приготвяла съм го по много начини, част от тях събрани тук и всякак ми харесва. Дали най-вкусния заек на фурна по Пепи, дали на яхния с картофи или по градинарски, или пък със сметана, с лук, с домати, с ориз... всички рецепти са много хубави.
Днес мислех да направя нещо доста по-различно, но в крайна сметка не последвах плановете си и сготвих това.
Продукти:
1 заек
1 глава лук
1 голям морков или 2 по-малки
5-6 печени чушки (ако са малки, сложете повече)
1 буркан грах
150 мл червено вино
100 г пушен бекон
2 с.л. горчица
1 голяма глава чесън
1 1/2 ч.ч. настъргани домати (или от консерва)
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
3-4 дафинови листа
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
сол
Месото се нарязва на порции. Лукът, морковите и чушките се режат на едро. Беконът се реше на ивички. Чесънът се разделя на скилидки, които не се белят. В 4-5 с.л. сгорещено олио се слага месото - само да се запечата, не е нужно да се пържи до зачервяване. Слага се в гювеч. В останалата мазнина се изсипва виното и се оставя да поври 2-3 минути. Всичко се изсипва в гювеча при месото. Разбърква се хубаво. Брашното се смесва с малко вода и се разбърква на каша. Прибавя се към останалите продукти. Разбърква се. Слага се капака и гювечът се поставя във фурната, която не е загрявана предварително, за да не се спука керамичния съд.
Пече се първо 20 минути на 220*, след това около 2 часа на 160*.
Поръсва се с пресен магданоз.