Днес е 7 юни и моят блог Щъркелово гнездо празнува има рожден ден!
Цели 8 години!
Представяте ли си?
Спомням си деня, в който го направих, но тогава изобщо не съм се замисляла за колко дълго го създавам и че ще стане една неизменна част от моя живот.
През това време обаче съм осъзнала, че писането тук е много отговорна работа. Защото се оказва, че не само пишеш, а даже те и четат
И не само те четат, но и пробват рецептите, които споделяш. И ти имат доверие. И ти нямаш никакво право да предаваш това доверие. Една грешна мярка или стъпка... и провал.
Иска ми се да имах възможността да благодаря на всеки един читател на блога поотделно. Да благодаря затова, че отделя от времето си, за да прочете нещо, което съм написала, да остави коментар и да изпробва рецептата, която съм предложила!
Благодаря на семейството си за подкрепата и търпението, с които ежедневно ме даряват!
Благодаря и на приятелите си за всичко, което дават за мен!
И сега ще затворя очи... и ще си пожелая вдъхновението да не ме напуска още дълго време и да имам възможност да споделям тук още много рецепти! И ще духна свещичката!
И в този много важен за мен ден съм си поканила гостенка. Много специална гостенка!
Това е една прекрасна дама с изключителен талант, която познавам отскоро, но смело смея да нарека приятел. Каквото и да кажа за нея ще бъде малко. Тя е толкова истинска, сърдечна и прекрасна! Предупреждавам ви, изкушенията в нейния блог са огромни и ако не сте го направили досега, аз ви съветвам бързичко да го посетите!
Дами и господа,
Представям ви
Таня Донева от Вкусното ми Хоби със Страст и Любов!
Ще започна с благодарности за твоята любезна покана,
мила моя :) За мен е наистина удоволствие да бъда твоя гостенка и да видя на
страниците на блога ти, моя рецепта! Надявам се да ти хареса тортата,
която направих с много любов, специално за рождения ден на страхотния ти
блог, Илианка :) Ти си страхотен човек, жена, професионалист (в това с което се занимаваш), кулинар и не на последно място,
любяща майка и съпруга! Радвам се, че те познавам :)
Голяма прегръдка от мен и от сърце ти желая успехи във
всяко твое начинание! Пожелавам ти много красота и любов да има винаги около
теб!
Добър апетит на всички твои читатели и още дълги
години да ни радваш с твоите прекрасни гозби и печива!
Шарлота с боровинки и рикота
Необходими продукти:
За блата:
1 чаена чаша брашно
¾ чаена чаша фина захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼
чаена лъжичка сол
½ чаша растително масло
¼ чаша вода
4 яйчни жълтъци, на стайна температура
1 супена лъжица екстракт от ванилия
6 белтъка, на стайна температура
¼ чаена лъжичка оцет
500 грама сладко от боровинки
За крема:
300 грама рикота
100
грама заквасена сметана
3
супени лъжици Дулче де лече
2
супени лъжици ванилова захар
1 супена лъжица желатин
3 супени лъжици студена вода
1
супена лъжица екстракт от ванилия
1 чаша замразени или пресни боровинки
2
супени лъжици настъргана кора от портокал
Лек
захарен сироп за напояване на блатовете. Приготвя се от 1 чаша вода и ¼ чаена
чаша захар. Можете да го овкусите с 1 супена лъжица ром или ромова есенция или
портокалова есенция, ако предпочитате.
Приготвяне:
Постелете с хартия за печене кръгла форма за торта с диаметър 20 сантиметра и я
намажете с олио. Застелете и правоъгълна тава (най-добре тавата от печката) намажете и нея с олио и поръсете с тънък слои брашно,
за да може да се отдели блата безпроблемно.
В голяма купа, пресейте брашното, добавете ½ чаша фина
захар, бакпулвера и солта.
В
малка купа, разбийте с тел растителното масло, водата, жълтъците и екстракта от
ванилия.
Разбийте с миксер белтъците на средна скорост. Когато побелеят и се превърнат в
пухкава пяна. Добавете оцета и продължете да разбивате. След като белтъците
започнат да оформят меки върхове, бавно добавете останалата ¼ чаша захар, лъжица
по лъжица. Разбийте белтъците на средно-висока скорост, докато станат лъскави и
задържат твърди върхове когато извадите бъркалките на миксера.
Добавете
сместа с жълтъците към сухите съставки и ги разбъркайте, докато получите гладко
тесто. Започнете да добавяте белтъците, като разбърквате със силиконова шпатула
внимателно отдолу нагоре. Първо започнете с една трета и продължете, докато
всички белтъци са добавени.
Изсипете
една чаша от тестото в кръглата тава и
го разпределете равномерно. Останалото тесто изсипете в голямата тава и много
внимателно го разпределете в един равномерен слой.
Печете
блатовете за 14-16 минути, докато станат със светло кафяв-златист загар и при натиск тестото се връща обратно като
дунапрен. Двата блата изпечете един след друг или заедно, както позволява
вашата фурна. Охладете блатовете до стайна температура, преди да сглобите
рулото. Напоете големия блат добре със
захарен сироп с помощта на четка и го намажете равномерно със сладкото от
боровинки. Завийте блата на руло. След това го увийте плътно с найлоново стреч
фолио и го приберете в хладилника за минимум 2 часа. Това ще направи
рулото стегнато и по този начин ще можете да го нарежете лесно и равномерно.
Сглобяване:
За
да направите тортата ще ви е необходима една кръгла купа, с диаметър 20
сантиметра. Постелете по вътрешността на купата найлоново стреч фолио, като
оставите краищата му да стърчат навън от купата.
Нарежете
рулото с много остър нож. Подредете резените руло по стените на купата и
оставете настрани, докато ви потрябва.
За
да направите крема, разбийте рикотата и сметаната с карамеленото кондензирано
мляко и ваниловия екстракт, докато получите гладък крем. Разтворете желатина в
студената вода и го затоплете в микровълнова фурна за кратко. Затоплете и една чаша
от крема и прибавете към него желатина. Разбъркайте, докато получите еднородна
смес. Изсипете крема с желатин към останалия крем и разбъркайте. Прибавете
боровинките и портокаловите кори и отново разбъркайте за кратко, само докато се
разпределят равномерно. Изсипете крема върху оформената основа от руло и го
изравнете. Напоете кръглия блат със захарен сироп и го поставете отгоре върху
крема. Покрийте тортата с предварително оставеното стреч фолио за целта и я
приберете в хладилника за няколко часа.
След като тортата е престояла в хладилника, извадете купата и премахнете
фолиото. Обърнете тортата върху чиния за сервиране и с помощта на фолиото и
помогнете да излезе.
Декорирайте
с боровинки и се насладете на тази свежа и ароматна вкусотия!
Мила Танче, благодаря ти за това прекрасно гостуване!
За мен е изключителна чест!