Каквото и да си говорим, яйцата винаги ще останат един от най-бързите
варианти за приготвяне на нещо за хапване. Дали ще изберем бъркани яйца, пържени
яйца, яйца по панагюрски, сварени яйца или някакъв друг вариант, все ще станат
бързо. Пък и са доста евтин вариант за вечеря. По 2-3 яйца на човек, придружени
от купичка таратор и ето, вечеря за левче J Че даже и вкусна ;)
Вариантът, който ще ви предложа днес е за бъркани яйца. Кръстих рецептата
Бъркани яйца по селски, защото е спомен от моето детство. Майка ми готвеше
често такива яйца. В нея се слага малко брашно и червен пипер, което променя другата
рецепта за бъркани яйца. Знаете, в бедните години, хората са се опитвали с
малко продукти да сготвят повече храна.
Аз обогатих рецептата, като прибавих и наденица – по-скоро кълцаница, но ще напиша и как да си приготвите само яйцата. А по желание можете да прибавите каквото пожелаете. Дали ще е някакъв вид наденица, колбас, сирене или кашкавал (а защо не и от всичко :D), вие ще си изберете. Също така аз приготвих 6 яйца и ще напиша количествата продукти, които сложих за тях, а вие можете лесно да си сметнете какво да прибавите за 2 или 3 яйца. Освен това трябва да кажа, че може да сготвите яйцата по-малко или повече. Аз предпочетох да ги направя по-сухи.
Аз обогатих рецептата, като прибавих и наденица – по-скоро кълцаница, но ще напиша и как да си приготвите само яйцата. А по желание можете да прибавите каквото пожелаете. Дали ще е някакъв вид наденица, колбас, сирене или кашкавал (а защо не и от всичко :D), вие ще си изберете. Също така аз приготвих 6 яйца и ще напиша количествата продукти, които сложих за тях, а вие можете лесно да си сметнете какво да прибавите за 2 или 3 яйца. Освен това трябва да кажа, че може да сготвите яйцата по-малко или повече. Аз предпочетох да ги направя по-сухи.
Продукти:
6 яйца
1 ½ с.л. брашно
½ до 1 ч.л. червен пипер (на вкус)
сол
черен пипер
100 мл вода
3-4 с.л. олио
пресен магданоз
пресен девесил
Яйцата се счупват в купа и се разбиват леко с вилица. Не е необходимо да се
смесват жълтъка и белтъка.
Олиото се загрява и в него се изсипва брашното. Посолява се. Готви се, като
се бърка, докато порозовее.
Прибавя се червения пипер и се налива водата. Разбърква се много хубаво и
се оставя да заври добре.
Изсипват се яйцата и се готвят, като се бъркат постоянно до степента на
сготвяне на яйцата, която на вас ви харесва. Можете да ги оставите по-влажни,
можете и да ги направите по-сухи, като мен J
Накрая се поръсват с черен пипер, пресен магданоз и пресен девесил.
Ако ще добавяте сирене или кашкавал, прибавете ги накрая. Ако е някакъв вид
наденица или колбас, запечете ги леко на тиган преди да ги прибавите.
За ястието на снимката, аз първо запекох кълцаницата на сух тиган, след
което я извадих и в същия тиган сготвих яйцата. Ако мазнината в тигана стане
прекалено много, отстранете част от нея, преди да прибавите яйцата. А за да не
се смесват вкусовете прекалено, можете да си запечете наденицата в един тиган,
а яйцата да приготвите в друг J