неделя, 23 юни 2024 г.

Хрупкави пържени тиквички


 Търсите ли рецепта за хрупкави пържени тиквички? Ето, открихте си чудесна такава! Не са тиквичките по гръцки, които се топят във вода. Това е съвсем друга рецепта :) и съм много щастлива да ви я разкажа. Тези тиквички, както е видно на снимката, са на пръчици. Но не само това. Оставят се да се поизцеди водата им, след което хубаво се подсушават. После се овалват в брашно и се пържат. Може да си мислите какво толкова. Ами различни са много от другите пържени тиквички. Получават се много хрупкави и са суупер вкусни!

Ето как се правят.

Продукти:

2 тиквички

сол

1 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. царевично брашно

олио за пържене



Тиквичките се нарязват на ивички с дебелина 4-5 мм и дължина около 6-7 см. Поставят се в гевгир и се посоляват. Оставят се около 30 минути, като се разбъркват периодично, за да се отцеди максимално вода от тях. След това се прехвърлят върху чиста кърпа или няколко пласта кухненска хартия и се подсушават максимално добре. Прехвърлят се в купа и се смесват с двата вида брашно, като се стараете много хубаво всяка пръчица да се оваля.

Пържат се на маслена баня на порции. Не изсипвайте по много, за да могат да се изпържат по-бързо и по-добре. 

Това е.

Биха били много вкусни с чеснов сос, който аз не приготвих, но вие си пригответе. Може да поръсите с пресни подправки по ваш вкус. На мен много ми харесват с мента :)


сряда, 19 юни 2024 г.

Печени чушки с доматен сос

 


Сигурно голяма част от вас си имат ястия-спомени. От онези времена, когато сте били деца и сте били безгрижни. И сте били на село през лятото. И баба ви е приготвяла едни вкусотии със зеленчуци от градината... Тези дни Светлето от "За каквото и да е..."  на страницата си във Фейсбук сподели тази лятна манджа с друг нейн спомен. Но на мен веднага ми напомни на летата при баба и дядо на село. Не се стърпях и си я направих веднага. Честно ви казвам, бях забравила тази рецепта, но вкусът се получи точно такъв, какъвто помня при баба.

Не знам как ще опиша точните продукти, които използвах, защото бяха малко на око, но не мисля, че малко повече домати или чушки ще сбъркат работата.

Направих малко количество, получи се това в чинията, но беше достатъчно да си хапнем вкусно двама. Имам и други рецепти за гозбички с домати и печени чушки в блога, но като тази друга няма. Затова и се появява с рецепта тук. Защото за мен е важно да си спомням, да продължавам традициите и да споделям вкусната храна с вас. Макар и само с рецепта.

Тази рецепта може да се приготви както с пресни, така и с консервирани домати, но през лятото вкусът на пресните домати е незаменим. Така че възползвайте се максимално.

Рецептата за печени чушки с доматен сос е много лесна и за изпълнението й освен доматите и чушките, ще ви трябват само още сол, захар, олио, чесън и магданоз. 



Продуктите са ориентировъчни. Ако искате да сготвите по-голямо количество, удвоете ги.

малко повече от половин буркан настъргани домати (за предпочитане пресни, но може и от консерва)

4-5 печени чушки (моите бяха по-малки, ако са от онези гиганти, ще са ви достатъчни и 3)

около 1 с.л. захар или на вкус, зависи колко кисели са доматите

сол

4-5 с.л. олио

4-5 скилидки чесън или на вкус

100 мл вода

Доматите се изсипват в тиган заедно с водата, захар и сол и се оставят да се изварят, докато остане съвсем малко вода в тях. Изсипват се нарязаните печени чушки и нарязаният на филийки чесън. Готвят се, като се разбъркват често, докато водата се поизпари. Налива се олиото и се готви при непрекъснато бъркане още 2-3 минути, да се изпържат доматите и чушките и ястието да остане само на мазнина. Това е много важно за вкуса, да бъде само на мазнина.

Така приготвеното ястие се поръсва с нарязан пресен магданоз. Ами това е. Уникално вкусно е! Пригответе си това простичко и много лесно лятно ястие и ще си оближете пръстите... особено пък ако си топите с вкусен хляб :)


Понякога нямаме нужда от гръмки заглавия и скъпи продукти. Достатъчно е само да отворим чекмеджето със спомени, да се пресегнем за домат и чушка и да натопим къшей хляб.

събота, 8 юни 2024 г.

Мързелива манджа с кайма и патладжани


 Има и такива моменти, в които трябва да сме откровени и да си признаем, че... ни мързи :)

Така се случи днес с мен и вместо да напълня патладжаните с кайма или да приготвя някаква друга комбинация с тези продукти, рязко реших да ги сготвя по лесния и мързелив начин. Всичко заедно в тигана и хоп! Вкусна манджа от патладжани и кайма. Дори не е нужно да се включва фурната и да става още по-горещо.

А, да. Без малко да забравя. Вчера не писах в блога, но Щъркеловото гнездо на 7 юни, демек вчера, навърши 16 години. Споделям тук тази информация, да си напомня, че това е мнооого време от моя съзнателен живот, много любов и много отдаденост. Напоследък не бях много активна, но си пожелавам в следващите години да наваксам :)

И така, ето и вкусната рецепта, за която между другото мъжът ми каза, че е не знае какво точно яде, но много му харесва. Хахахахаха!

Продукти:

1 глава лук

1 морков

1 голям потладжан

400 г кайма

2 настъргани домата или домати от буркан

1 с.л. доматено пюре

4-5 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. захар

чубрица

черен пипер

риган

пресен магданоз

иии подправката изненада, която реших да сложа в последния момент е джоджен



И така. Първо се нарязва патладжана на кубчета. Посоляват се и се оставят  за около 30 минути.

Нарязват се лукът и морковът на ситно.

Патладжаните се измиват и подсушават.

Лукът и морковите се задушават с малко мазнина в голям тиган или подходяща тенджера. Посоляват се. Прибавя се каймата, като се разбърква добре, за да стане на трохи. След нея се слагат и кубчетата патладжани. Всичко се разбърква и се готви заедно около 2-3 минути, като се разбърква добре. Прибавя се червения пипер. Изсипват се доматите и доматеното пюре. Разбърква се хубаво и се оставя да се готви на тих огън под капак до готовност на продуктите и докато изври водата. Към края на готвенето махнете капака, за да изври излишната течност по-бързо. Прибавят се подправкитте и наситнения чесън и ястието се готви още 4-5 минути.

Накрая поръсих с пресен магданоз.

Установих, че много си отива с кисело мляко и люти чушки. Мисля, че е излишно да споменавам колко много хляб можете да изядете в допълнение...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...