неделя, 25 февруари 2024 г.

Пиле с ориз по тракийски

 


Вече имам една рецепта за пиле с ориз в блога, която обикновено много се харесва на тези, които са я опитали. Днешната рецепта пак е за пиле с ориз, но по тракийски. Има няколко съществени разлики между двете рецепти, които ги правят и доста различни на вкус. Това са наличието на доста домати, зелени пиперки и естрагон. 

Иначе като всяка рецепта, която приготвяме вкъщи и тази може да направим така, както ни харесва.

Аз избрах да изпържа пилето предварително, защото това е най-бързия начин за мен. Но вие може да го сварите и после да използвате бульона вместо вода.

Продукти:

около 1 кг пилешко - при мен има бутчета и крилца

1 ч.ч. ориз - чашата е от 250 мл

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 морков

2 зелени чушки

1 ч.ч. настъргани домати или от консерва

3 ч.ч. вода

1 ч.л захар

1 дафинов лист

1 ч.л. червен пипер

естрагон - около 1 чаена лъжичка сложих аз

черен пипер

сол

пресен магданоз


Пилето се посолява. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковът се настъргва, а чушките се режат на по-едри парчета. Оризът се измива много хубаво под течаща вода.

Пилето се изпържва в 7-8 с.л. загрято олио от всички страни. Изважда се и в същата мазнина се изсипват лука, морковите и чесъна. Готвят се около 2-3 минути, като се разбъркват и се посоляват. Прибавя се отцедения от водата ориз. Пържи се при непрекъснато бъркане, докато си промени цвета. Изсипват се нарязаните чушки и доматите, както и захарта. Прибавя се водата и подправките - червен пипер, естрагон и черен пипер. Ако е нужно, се добавя още малко сол. Оризът се изсипва в подходяща тава за печене. Отгоре се подрежда пилешкото. 

Така приготвеното ястие се слага да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Забележка: приготвено в тези пропорции ориз-вода-домати, ястието се получава по-сочно. Ако искате оризът да е по-сух, ви съветвам да намалите водата с половин чаша.





събота, 24 февруари 2024 г.

Солен пай с бутер тесто и сусам

 


Напоследък са малко нещата, които виждам в интернет и искам да приготвя. Все по-рядко ми се случва. Имам чувството, че се създават всякакви изчанчени рецепти, за да се трупат последователи в Инстаграм и ТикТок, а дали обикновените хора имат нужда от тях и ще ги приготвят ли някога, сякаш не е толкова важно. Попаднах на идеята за този пай във Фейсбук тези дни и ме грабна веднага, така че ето го тук.

Аз нямам цели да печеля популярност и безброй последователи. Обаче много държа повечето от рецептите, които приготвям и показвам тук да са достъпни и изпълними и да могат да се прилагат в почти всеки български дом. Е, знам, че понякога някой ще каже, че някои продуктите са скъпи, но в повечето случаи те могат да се заменят.

Ето този пай например. Аз използвам за пълнеж шунка, кашкавал и сирене, но той спокойно може да се направи и с извара и сирене например. Какъв пълнеж ще сложите, зависи само от вас, предпочитанията и възможностите ви.

Този солен пай с бутер тесто много прилича на една голяма домашна форнета, но в по-голям размер. И много по-вкусна. Неее, не е нескромно. Повечето неща, които си приготвяме у дома са в пъти по-добри от купените. И като вкус, и като вложени продукти.

Тази вкусна закуска с бутер тесто е подходяща както да си похапнете вкъщи, така и да я приготвите за из път или за пикник например. Сигурна съм, че няма да има недоволни. Може да се консумира както топъл, така и студен.


Продукти

1 бр. прясно бутер тесто - 275 г (моето е от Лидл)

50 г шунка или пушено филе

60 г кашкавал

90 г сирене

1 с.л. кисело мляко или заквасена сметана

1 яйце 

сусам за поръсване

по желание малко кетчуп, който аз пропуснах


Фурната се загрява на 220 градуса.

Шунката, сиренето и кашкавала се настъргват на ренде и се смесват. 

От яйцето се отделя половината жълтък и се запазва за намазване. 

Останалото яйце и киселото мляко се прибавят към сместа от шунка, кашкавал и сирене. Разбъркват се хубаво.

Бутертестото се разстила и както е върху хартията, се разрязва на две равни части. Върху едната част се изсипва пълнежът и се захлупва с другата част. Ако слагате кетчуп, може да намажете 1-2 с.л. върху пълнежа преда да го захлупите с другия лист тесто. В вилица се притискат крайчетата от всички страни. След това се разрязва на квадратчета. Най-добре е да се използва къдраво ножче за пица, но моето е право. Ще се получи и с обикновен нож.

Отделеният жълтък за намазването се смесва с половин лъжичка вода и паят се намазва с него. Поръсва се със сусам и се премества заедно с хартията в тава за печене. Слага да се пече в загрятата фурна. При мен отне 17 минути.



 

Адаптирано от тук https://www.facebook.com/share/r/uAbWjtDav6byoQ16/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...